Wat is scrum? Scrum, dé agile methode voor de ontwikkeling van software

wat is scrum

26 aug Wat is scrum? Scrum, dé agile methode voor de ontwikkeling van software

Wat is scrum? Scrum is een agile methode die erg populair is voor de ontwikkeling van software. Maar wat maakt scrum uniek en hoe kun je het voor jouw projecten toepassen? In dit blogartikel leggen we het je uit! 


Wat is Scrum

Scrum is een iteratieve en incrementele aanpak voor projectmanagement waarbij een multidisciplinair team zelfsturend werkt aan het product. Het scrumteam bestaat uit drie rollen: de product owner, de scrum master en de developers. 

De product owner is verantwoordelijk voor het maximale rendement van het scrumteam. Hij bepaalt de prioriteiten en zorgt ervoor dat het scrumteam weet wat er moet gebeuren. De scrum master is de spil in het team die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt en helpt bij eventuele problemen. De developers werken aan het product en leveren elke sprint een werkend increment (deelproduct) op. 

Elke sprint duurt maximaal drie weken en start met een planning waarin het scrumteam bepaalt welke user stories (functionaliteiten) ze in die sprint willen realiseren. Aan het einde van de sprint wordt er gekeken of het scrumteam de afgesproken doelstellingen heeft behaald. Zo niet, dan wordt er gekeken wat ervoor zorgde dat dit niet gelukt is en wat er beter kan. 

Scrum werkt met korte iteraties waardoor je sneller feedback krijgt van gebruikers en eventuele problemen sneller opgelost kunnen worden. Dit maakt scrum ideaal voor snel veranderende omgevingen. 


Wat maakt Scrum nu zo bijzonder?

 Scrum is een flexibele aanpak die zich makkelijk laat aanpassen aan veranderingen. Doordat scrum werkt met korte iteraties en multidisciplinaire teams is het mogelijk snel te schakelen en in te spelen op veranderingen. 


Hoe kan ik Scrum toepassen? 

Scrum is geschikt voor projecten van alle omvang. Of je nu een klein team hebt of een heel groot project, scrum kan altijd toegepast worden. Het enige wat je hoeft te doen is een scrum master aan te stellen en ervoor te zorgen dat je product owner en developers goed op de hoogte zijn van de methode scrum. 

Ben je benieuwd hoe scrum precies werkt? Op onze website kun je een scrum cursus volgen om erachter te komen hoe scrum je kan helpen bij het realiseren van jouw projectdoelstellingen!


Voor welk type van projecten is Scrum geschikt?

Scrum is geschikt voor projecten van alle omvang. Of je nu een klein team hebt of een heel groot project, scrum kan altijd toegepast worden. Toch merk je wel dat scrum vaker wordt toegepast in snel veranderende en complexe projecten. Dit komt doordat scrum werkt met korte iteraties waardoor je sneller feedback krijgt van gebruikers en eventuele problemen sneller opgelost kunnen worden. 


Wat heb je minimaal nodig om met scrum te beginnen?

scrum bord

Als eerste heb je natuurlijk de kennis nodig in je team die scrum toepast. Hiervoor kun je een scrum cursus volgen of een scrum master aanstellen die scrum kan uitleggen en toepassen in het project.

Ten tweede is het belangrijk dat de product owner en developers goed op de hoogte zijn van de technieken achter scrum. De product owner moet helder kunnen communiceren wat de doelstellingen zijn van het project en de developers moeten weten hoe ze scrum in praktijk kunnen brengen. 

Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk dat je een project hebt waar scrum toegepast kan worden. Scrum is geschikt voor projecten van alle omvang, dus of je nu een klein team hebt of een heel groot project, scrum kan altijd toegepast worden. 

Wanneer je dit allemaal hebt binnen je projectomgeving is het belangrijk om de volgende tools te gebruiken: 

– Een scrumboard: dit is een tool waarmee je de user stories bijhoudt en zichtbaar maakt welke story in welke sprint zit. 

– Een product backlog: hierin staan alle user stories die nog moeten worden uitgevoerd om het project af te kunnen ronden. 

– Een sprint backlog: hierin staan alle user stories die gepland staan voor de huidige sprint. 

Als je dit allemaal hebt, ben je helemaal klaar om met scrum aan de slag te gaan! 


Kan iedere organisatie scrummen?

Vaak wordt de vraag gesteld of scrum voor iedere organisatie mogelijk is. Maar scrum is een flexibele aanpak die zich makkelijk laat aanpassen aan veranderingen. Dit maakt scrum geschikt voor alle soorten organisaties, van klein tot groot. 


Welke trainingen zijn noodzakelijk voor scrum?

Om scrum toe te kunnen passen binnen je organisatie is het belangrijk dat de kennis aanwezig is. Hiervoor kun je een scrum cursus volgen of een scrum master aanstellen die scrum kan uitleggen en toepassen in het project. 


Is er certificering voor scrum?

Ja, er zijn verschillende soorten certificering voor scrum. De meest bekende zijn de Certified Scrum Master (CSM) en de Certified Scrum Product Owner (CSPO). Voor beide certificeringen moet je een scrum cursus volgen en een examen afleggen. 


Hoe lang duurt het voordat je scrum beheerst?

Scrum is een relatief simpele methode, maar toch kost het soms wat tijd om alles goed te begrijpen en toe te passen. Het hangt dan ook erg af van de persoon hoe snel hij of zij scrum beheerst. Sommige mensen kunnen scrum al na een paar uur toepassen, terwijl anderen er misschien wat langer over doen. 

In scrum is het belangrijk dat je de scrum master aanstelt en ervoor zorgt dat je product owner en developers goed op de hoogte zijn van scrum. Wanneer je dit allemaal hebt binnen je projectomgeving is het belangrijk om de volgende tools te gebruiken: een scrum board, een product backlog en een sprint backlog. Als je dit allemaal hebt, ben je klaar om met scrum aan de slag te gaan! 


Wat zijn de voordelen van scrum?

Scrum biedt verschillende voordelen, zoals: 

– Een heldere communicatie tussen de scrum teamleden. 

– Een verhoogde productiviteit van het scrumteam. 

– Een betere kwaliteit van het eindproduct. 

– Meer tevredenheid onder scrum teamleden. 

– Een grotere flexibiliteit en aanpasbaarheid aan veranderingen in het project. 

Als je scrum toepast, zal je merken dat er een heldere communicatie ontstaat tussen de scrum teamleden. Scrum maakt het mogelijk om snel te reageren op veranderingen en feedback van de klant. Dit zorgt ervoor dat er een betere kwaliteit van het eindproduct wordt geleverd. Ook zal je merken dat scrum teamleden meer tevreden zijn met het werk, omdat scrum hen meer vrijheid geeft en ze beter in staat zijn hun werk af te stemmen op de behoeften van de klant. In scrum is het mogelijk om snel te schakelen en te reageren op veranderingen in het project, wat scrum een zeer flexibele methode maakt. 

Scrum is dus een agile methode die erg populair is voor de ontwikkeling van software. Scrum biedt verschillende voordelen, zoals: een heldere communicatie tussen de scrum teamleden, een verhoogde productiviteit van het scrumteam, een betere kwaliteit van het eindproduct en meer tevredenheid onder scrum teamleden. 


Wat zijn de nadelen van scrum?

Scrum heeft ook een aantal nadelen, zoals: 

– Het scrumteam moet goed georganiseerd zijn. 

– Communicatie is cruciaal binnen scrum. 

– Er moet voldoende kennis van scrum aanwezig zijn binnen het team. 

– Scrum kan erg tijdrovend zijn. 

De meeste nadelen van scrum komen voort uit het feit dat scrum een relatief simpele methode is. Dit betekent dat er weinig ruimte is voor fouten. Als het scrumteam niet goed georganiseerd is, kan dit leiden tot problemen met de communicatie en uiteindelijk tot een slechte kwaliteit van het eindproduct. Ook is scrum tijdrovend, omdat alles volgens een vastgestelde procedure moet verlopen. Dit betekent dat er weinig ruimte is voor improvisatie of innovatie. 

Scrum heeft dus ook een aantal nadelen, zoals: het scrumteam moet goed georganiseerd zijn, communicatie is cruciaal binnen scrum, er moet voldoende kennis van scrum aanwezig zijn binnen het team en scrum kan erg tijdrovend zijn. 


Hoe kun je scrum toepassen?

Scrum is geschikt voor projecten van alle soorten en in alle sectoren. Of scrum bij jouw project past hangt af van een aantal factoren zoals de complexiteit van het product, de beschikbaarheid van het team en de wensen van de opdrachtgever. 


Complexiteit van het product

Scrum is geschikt voor producten met een hoge complexiteit. Dit komt omdat scrum werkt met korte iteraties waardoor je sneller feedback krijgt van gebruikers en eventuele problemen sneller opgelost kunnen worden. 


Beschikbaarheid van het team

Het scrumteam moet beschikbaar zijn tijdens de sprints om zo optimaal mogelijk te kunnen werken aan het product. 


Wensen van de opdrachtgever

De opdrachtgever moet bereid zijn om tijdens de projectduur input te geven en mee te denken over het product. Wanneer deze hier niet  voor openstaat, is scrum minder geschikt. 


Veelgestelde vragen over scrum


Wat is scrum?

Scrum is een agile methode die erg populair is voor de ontwikkeling van software. Scrum biedt verschillende voordelen, zoals: een heldere communicatie tussen de scrum teamleden, een verhoogde productiviteit van het scrumteam, een betere kwaliteit van het eindproduct en meer tevredenheid onder scrum teamleden. 


Hoe werkt scrum?

Scrum werkt in sessies van een paar weken, waarin het team een aantal taken afrondt. Dit wordt een sprint genoemd. Aan het begin van iedere sprint stelt het team een backlog op met taken die ze willen afronden in die sprint. Elke dag houdt het team een scrummeeting, waarin ze bespreken wat ze de afgelopen dag hebben gedaan en wat ze vandaag gaan doen. Op deze manier kunnen problemen snel worden opgelost en kan iedereen zien wat er speelt.


Wat zijn de belangrijkste rollen bij scrum?

In scrum zijn er drie belangrijke rollen: de product owner, de development team en de scrum master.

De product owner is verantwoordelijk voor het product. Hij bepaalt wat er gebouwd moet worden en zorgt ervoor dat het team weet wat de prioriteit is.

Het development team is een multidisciplinair team van experts die verantwoordelijk zijn voor het bouwen van het product. Zij werken samen in sprints aan de backlogitems die door de product owner zijn bepaald.

De scrum master is de rol die ervoor zorgt dat scrum soepel verloopt. De scrum master is een soort coach voor het team en houdt scrum meeting, backlog refinement-sessies en retrospectives bij. Ook zorgt de scrum master ervoor dat alle scrum rollen goed worden uitgevoerd.


Wat is een product backlog?

Een product backlog is een lijst van alle taken die moeten worden gedaan om het product af te ronden. Deze lijst wordt aan het begin van elke sprint opgesteld door de product owner en het development team. De taken in de product backlog zijn gerangschikt op basis van belangrijkheid, zodat het team weet wat ze moeten doen in de komende sprint.


Wat is een sprint?

Een sprint is een periode van een paar weken waarin het scrumteam werkt aan taken uit de product backlog. Aan het begin van iedere sprint stelt het team een backlog op met taken die ze willen afronden in die sprint. Elke dag houdt het team een scrum meeting, waarin ze bespreken wat ze de afgelopen dag hebben gedaan en wat ze vandaag gaan doen. Op deze manier kunnen problemen snel worden opgelost en kan iedereen zien wat er speelt.


Wat is een scrum meeting?

Een scrum meeting is een kort, dagelijks overleg tussen het scrumteam waarin iedereen update geeft over wat hij of zij de afgelopen dag heeft gedaan en wat hij of zij vandaag gaat doen. Tijdens de scrum meeting kunnen eventuele problemen snel worden opgelost en kan iedereen zien wat er speelt.


Wat is een backlog refinement?

Backlog refinement is een proces waarbij het scrumteam werkt aan de product backlog. Tijdens backlog refinement bespreekt het team welke taken in de komende sprints gedaan moeten worden en maakt ze een planning voor de uitvoering ervan. Backlog refinement wordt meestal een paar keer per sprint gehouden, zodat het team altijd weet wat er gedaan moet worden.


Wat is een retrospective?

Een retrospective is een meeting waarin het scrumteam terugkijkt op de afgelopen sprint en bespreekt wat er goed ging en wat er beter kan. Tijdens de retrospective kunnen eventuele problemen snel worden opgelost en kan iedereen zien wat er speelt. retrospectives worden meestal aan het einde van iedere sprint gehouden, zodat het team altijd weet wat er gedaan moet worden.


Wat zijn de voordelen van scrum?

Scrum biedt verschillende voordelen, zoals: een heldere communicatie tussen de scrum teamleden, een verhoogde productiviteit van het scrumteam, een betere kwaliteit van het eindproduct en meer tevredenheid onder scrum teamleden. 


Wat zijn de nadelen van scrum?

De meeste nadelen van scrum komen voort uit het feit dat scrum een relatief simpele methode is. Dit betekent dat er weinig ruimte is voor fouten. Als het scrumteam niet goed georganiseerd is, kan dit leiden tot problemen met de communicatie en uiteindelijk tot een slechte kwaliteit van het eindproduct. Ook is scrum tijdrovend, omdat alles volgens een vastgestelde procedure moet verlopen. Dit betekent dat er weinig ruimte is voor improvisatie of innovatie. 

Trainingen

Aansturen van Outsourcingpartijen

Uit onderzoek, van Totta Research, is gebleken dat instanties en bedrijven met minder dan 500 medewerk(st)ers vaker gebruik maken van outsourcing. Hier hebben ze verschillende redenen voor:1. Service verbeteren en ontzorgen Met outsourcing wordt het…

Agile Enterprise

Veel organisaties zijn bezig met het implementeren van een agile werkwijze. Hoewel dit kansen biedt tot snelle time-to-market en hogere productiviteit, stuiten agile teams op grenzen die buiten hun invloedsfeer liggen, omdat de rest van…

Agile Leadership

Agile Leadership is een managementmechanisme gebaseerd op de Agile manier van werken. Het draait hierbij om het begeleiden van zelfsturende teams al lijkt dit in de praktijk een uitdaging. Agile Leadership richt zich op het…

Agile Scrum Foundation (ASF)

Deze training is bestemd voor professionals, opdrachtgevers en gebruikers aan de business-kant die geinteresseerd zijn in de Agile werkwijze, bijvoorbeeld in de rol van ontwikkelaar of teamlid in een project waarin wordt gewerkt volgens Agile.

Agile Scrum Master (ASM.NL)

Heeft u al (enige) ervaring met Scrum, maar bent u nog niet gecertificeerd? Volg dan nu de Professional Scrum Master (PSM) training.

Agile Scrum Product Owner (ASPO.NL)

Een Agile Scrum Product Owner is de vertegenwoordiger van de klant in een scrumteam. Het is een nieuwe rol die van groot belang is voor een goed functionerend scrumteam.

Agile Tester (CTFL.FA)

Steeds meer organisaties passen de Agile werkwijze toe. De traditionele watervalmethode gaat overboord en er wordt gekozen voor de wendbaarheid en snelheid van een Agile ontwikkelmethode. De Agile ontwikkelmethode stelt eisen aan de testaanpak, aan…

Application Management Foundation (AMF)

Deze praktijkgerichte cursus bereid je voor op alle ins en outs op het gebied van de Application Service Library (ASL).

Artificial Intelligence Essentials (ARE.EN)

Artificial Intelligence (AI) is een methodologie om een niet-menselijk systeem te gebruiken om te leren van ervaringen en intelligent menselijk gedrag te imiteren.

Artificial Intelligence Foundation (AIF.NL)

In de training Artificial Intelligence Foundation (AIF.NL) maak je kennis met Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning.

DevOps Foundation (DEVOPSF)

Succesvolle IT-organisatie koppelen hun ontwikkel- en beheeractiviteiten op een agile manier, via het toepassen van Development (Dev) en Operations (OPS). Met DevOps maak je af waar je met Agile mee begonnen bent: technologische en procesmatige…

HBO Agile

Na het volgen van deze training ben je op HBO-niveau opgeleid in de Agile werkwijze en kan je Agile methoden en technieken in de praktijk toepassen.

Information Systems Design and Development Foundation (ISDDF)

De training ISDDF (Information Systems Design and Development Foundation) biedt een goed overzicht van het totale proces van systeemontwerp -en ontwikkeling. Men maakt kennis met diverse ontwerpmethoden -en tools.

IPMA-C (Certified Project Manager)

De 5-daagse IPMA-C training wordt gegeven door een zeer ervaren geaccrediteerde IPMA-C trainer. IPMA-C richt zich vooral op het verwerven en versterken van technische, gedragsmatige en contextuele competenties van projectmanagement. Voor werkgevers is het werken…

IPMA-D ( Certified Project Management Associate)

Het IPMA-D level is bedoeld voor beginnende (deel)projectleiders. IPMA-D biedt een gedegen theoretische kennis van zowel de harde en instrumentele als de zachte en sociale aspecten van projectmanagement. Certificering op basis van het IPMA-D niveau…

IPMA-PMO (Project Management Office)

We zien dat steeds meer organisaties op een projectmatige wijze gaan werken. Daarmee neemt de behoefte aan brede ondersteuning van projecten toe. Als Project Management Office medewerker ondersteun je op professionele wijze projecten, programma's of…

IREB Foundation (IREBF)

Gedurende deze training leer je hoe je heldere en eenduidig wensen en eisen kan formuleren en bijhouden voor een release of project.

IT and Management Foundation (ITMF)

De training IT and Management Foundation (ITMF) laat precies zien welke rol een IT-er speelt in een organisatie en hoe ze rekening moeten houden met bedrijfsdoelstellingen -en processen.

IT Projectmanagement Professional (IPMP)

De training IT Projectmanagement Professional (IPMP) richt zich op (aankomende) projectmanagers en projectconsultants in de IT, die hun ervaring met projecten willen systematiseren en verrijken met inzicht in IT Projectmanagement. De module is ook zeer…

Lean IT Foundation

Deze training is bestemd voor professionals, opdrachtgevers en gebruikers aan de business-kant die geinteresseerd zijn in de Lean-werkwijze, bijvoorbeeld in de rol van projectmanager of teamlid in een project waarin wordt gewerkt volgens Lean.

Lean Six Sigma Black Belt

Het hoogst haalbare niveau binnen Lean Six Sigma is Black Belt. Hiermee ben jij hét aanspreekpunt voor Lean en Six Sigma binnen jouw organisatie.

Lean Six Sigma Green Belt

Straks zelfstandig een Lean Six Sigma project van A tot Z uitvoeren? Dat kan met een afgeronde Lean Six Sigma Green Belt training. Tijdens deze training leer je de instrumenten van Lean en Six Sigma…

Lean Six Sigma Orange Belt

De Lean Six Sigma Orange Belt training is de tussenstap tussen de Lean Six Sigma Yellow Belt en de Lean Six Sigma Green Belt training. Tijdens de Lean Six Sigma Orange Belt training leer je…

Lean Six Sigma Yellow Belt

Tijdens de Lean Six Sigma Yellow Belt training leer je in één dag de grondbeginselen van Lean Management én Six Sigma. Naast deze complete basiskennis zal er dieper ingegaan worden op de wijze waarop een…

Practical Kanban Foundation (PKF)

Maak een grondige kennismaking met de Kanban-methode van David J. Anderson en ontdek de voordelen van het gebruik van Kanban door middel van deze training.

PRINCE2© Agile Foundation (P2AF) (incl. examen)

Gedurende deze training leer je de projectmanagementmethode PRINCE2©, versie 2009 met Agile best Practices en technieken te combineren.

Prince2© Foundation (incl. examen)

Deze training is onder andere bedoeld voor projectmedewerkers en -managers, teamleiders en (aankomende) projectleiders die enige kennis en ervaring met projectleiding hebben en die de Prince2© Projectmanagementmethode willen leren kennen.

Prince2© Practitioner (incl. examen)

Deze training is bestemd voor projectmanagers die ervaring hebben met het managen van middelgrote en grote projecten en de methode Prince2© willen gaan gebruiken.

Project Participation Foundation (PPF.NL)

In de training Project Participation Foundation (PPF.NL) wordt een theoretische basis voor het deelnemen aan projecten gelegd.

Projectmanagement Foundation (PMF)

In de training Projectmanagement Foundation (PMF) wordt een theoretische basis gelegd voor het deelnemen aan projecten.

Projectmatig werken

Na het volgen van deze training beschikt u over een theoretisch en praktisch kader om deel te kunnen nemen aan projecten.

Requirements Engineering en Management (IREB-CPRE)

Heldere, eenduidige requirements zijn essentieel voor het welslagen van uw ICT project(en). Het merendeel van de projecten zal - waarschijnlijk ook bij u - niet succesvol verlopen vanwege slecht geformuleerde eisen. Wilt u leren eenduidige…

SCRUM Foundation (SF)

Deze training is bestemd voor medewerkers die betrokken zijn bij projecten waarin gewerkt wordt volgens SCRUM; bijvoorbeeld in de rol van projectleider, productvertegenwoordiger of ontwikkelaar.

SCRUM Framework training

De Scrum Framework Training is een eendaagse training, waarbij de basis van Scrum wordt toegelicht aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden. De focus ligt voornamelijk op de principes van het Agile gedachtengoed en het toepasbaar…

Scrum in actie (SIA)

Gedurende deze training doe je praktijkervaring met de SCRUM-werkwijze, alle stappen en rollen van SCRUM worden aan de hand van praktijkopdrachten geoefend, op.

Scrum Master (PSM1)

Gedurende deze training verwerf je kennis en inzicht in de werkwijze van de Scrum Master, de procesbegeleider van de Scrum-werkwijze die ervoor zorgt dat het Scrum Team niet in de weg staat om goed werk…

Scrum Product Owner (PSPO)

Gedurende deze training verwerf je kennis en inzicht in de werkwijze van de Product Owner, de persoon die binnen een Scrum Project verantwoordelijk is voor het in kaart brengen, afstemmen en prioriteren van de klantwensen…

TMap© Suite Test Engineer (TMSTE.NL)

Gedurende deze training leer je het voorbereiden, specificeren en utivoeren van testen volgens TMap© Suite en het toepassen van het testproces in verschillende omgevingen.

TMap© Suite Test Master (TMSTM.NL)

Gedurende deze training leer je coordineren en managen van testen met behulp van de TMap© Suite.

TPI NEXT© Foundation (TPIF)

Gedurende deze training leer je het in kaart brengen van de kosten en het verbeteren van de kwaliteit van het testproces met behulp van het TPI-model.

Track Functioneel Beheerder (TFB)

Na het volgen van deze training beschik je over kennis en vaardigheden op het gebied van Functioneel Beheer.

Track IT Projectmanager (TIP)

Na het volgen van deze training beschik je over kennis en inzicht met betrekking tot het voorbereiden, beheersen en inrichten van IT-projecten.

Track Servicedesk Medewerker (TSM)

Na het volgen van deze training beschik je over kennis en vaardigheden van de processen en activiteiten van de Servicedesk.

Track Technisch Beheerder (TTB)

Na het volgen van deze training beschik je over praktische kennis en vaardigheden op het gebied van het technisch beheer van een netwerk.

Track Tester (TT)

Na het volgen van deze training beschik je over kennis en vaardigheden op het gebied van Testen.

Upgrade Lean Six Sigma Green to Black Belt

Reeds een Lean Six Sigma Green Belt training afgerond en graag een Lean Six Sigma Black Belt certificaat behalen? De Upgrade Lean Six Sigma Green to Black Belt training is dan perfect voor jou. Met…

User Stories Schrijven (USS)

Na het volgen van deze training ben je in staat om user stories te schrijven, te beoordelen, op te splitsen, te testen en te valideren.

Working In Small Projects (WISP) Foundation

Projectmanagement is een enorm gevarieerd en fascinerend onderwerp. Bij projecten betrokken zijn, op welk niveau dan ook, betekent: afwisseling, uitdagingen, harde deadlines en hard werken. De bouwstenen van projectmanagement zijn wat ingrediënten zijn voor een…Meer weten over een training of advies? Bel met onze opleidingsadviseurs 085 02 01 070 of gebruik het contactformulier.