Verschil tussen MS-SQL en MySQL

Databases zijn ook in 2021 erg belangrijk voor bedrijven. Vanwege de bredere online aanwezigheid en steeds meer informatie wat wordt verwerkt is de database een cruciaal onderdeel van de moderne infrastructuur. Alle bedrijfsinformatie kan met een database worden gestructureerd, centraal opgeslagen, verwerkt en beheerd. Dit alles om de bedrijfsprocessen van de organisatie te ondersteunen.

Wanneer we een bedrijf optimaal willen ondersteunen met goede informatie en juistheid van gegevens dan zijn er veel applicaties die gebruik maken van een database. Denk maar eens aan kritische zakelijke informatie zoals klantprofielen, werknemer profielen, product inventaris, verkooptransacties, marketing campagnes, en nog veel meer. Ook zorgen databases voor gegevensbeveiliging door middel van verschillende authenticatiemechanismen zoals gebruikerslogins en toegangsspecificaties.

In dit artikel gaan we dieper in over relationele databases waarbij we vooral de verschillen tussen populaire databases, SQL en MySQL, willen toelichten.

Wat is een relationele database?

Een relationele database is een database die volgens een wiskundige formule (ONF) zijn gegevens dusdanig heeft gestructureerd dat alle informatie die je erin opslaat ook weer eenvoudig is op te vragen. Deze opslag is een structuur van tabellen en constraints die de informatie op een optimale wijze met elkaar verbindt. Een vraagtaal als SQL is hier volledig op ingericht en zal deze tabellen en constraints binnen de query’s toepassen. Een tabel is te koppelen aan een object met al zijn eigenschappen die op rij niveau individueel van unieke gegevens wordt voorzien.

Relationele databases worden gebruikt door applicaties die vaak voor de consistentie van de gegevens gebruik maken van zogenaamde business rules die door verschillende type van constraints kunnen worden bewaakt. Voorbeelden hiervan zijn Primary Key, Unique key, Foreign Key, Triggers, mandatory constraints, etc. Wanneer een relationele database op een correcte manier wordt ingericht dan zal de bedrijfslogica altijd binnen de database zelf worden bewaakt. Hierdoor is een relationele database nog steeds erg robuust en maken veel bedrijfskritische applicaties nog dankbaar gebruik van dit model.

SQL en MySQL zijn twee veel gebruikte termen binnen enterprise data management. Hoewel ze misschien klinken als nauwe verwanten, zijn ze van nature verschillend. Als u wilt werken met relationele databases, big data, business intelligence, en business analytics, moet u het verschil weten tussen SQL en MySQL.

SQL vs. MySQL: Wat is het nu precies?

WAT IS SQL?

Structured Query Language, ook bekend als SQL, is de standaardtaal die wordt gebruikt om databases te benaderen. Door goed gebruik te maken van de standaard ansi-syntax, kunt u gegevens in verschillende databases toevoegen, opvragen, verwijderen of bewerken. SQL is de standaard vraagtaal voor het beheer van een relationeel database management systeem, zoals MySQL of SQL-Server.

U kunt SQL gebruiken om programma’s te schrijven waarmee u wijzigingen in een database kunt aanbrengen. Daarnaast kunt u SQL gebruiken om database schema’s te maken en te wijzigen. Een van de grootste voordelen van SQL is dat u met één enkel commando toegang kunt krijgen tot meerdere records in een database. Bovendien wordt SQL ook toegepast binnen stored procedures, triggers, rapportages en programmacode waardoor de toepassingen nog breder zijn. Omdat er veel soorten van integratiemogelijkheden zijn kan een database eenvoudig gekoppeld worden. Maar uiteindelijk is vaak SQL de query vraagtaal waarmee de gegevens worden bewerkt.

WAT IS MYSQL?

MySQL is lang geleden, in 1995, ontwikkeld door MySQL AB. Nu wordt het overgenomen door Oracle Corporation. MySQL is een open-source relationeel database management systeem dat SQL commando’s gebruikt om specifieke functies/operaties in een database uit te voeren.

MySQL is geschreven in de programmeertalen C en C++. Het is compatibel met bijna alle belangrijke platforms, waaronder Windows, Mac OS X, Linux, en Unix-gebaseerde besturingssystemen. Het is ook een kernelement van de open-source technologie stack, LAMP (Linux, Apache, MySQL, en PHP). MySQL biedt een multi-user toegang tot databases.

SQL vs. MySQL: Wat zijn de verschillen?

Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen SQL en MySQL:

  • SQL is een querytaal, terwijl MySQL een relationele database is die SQL gebruikt om query’s in een database uit te voeren.
  • SQL wordt gebruikt voor het schrijven van queries voor databases, MySQL vergemakkelijkt het opslaan, wijzigen en beheren van gegevens in een tabelvorm.
  • SQL heeft geen ondersteuning voor connectoren. MySQL heeft echter een geïntegreerde toolset, MySQL workbench, voor het ontwerpen en bouwen van databases.
  • SQL volgt een standaard formaat waarbij de basis syntaxis en commando’s gebruikt voor DBMS en RDBMS vrijwel hetzelfde blijven, terwijl MySQL hier met eigen functies nog een aantal specifieke bewerkingen aan toe voegt.

Meer weten over SQL-Server? Lees ook eens over de laatste trends van SQL-Server.

 

Verschil tussen MySQL en SQL Server

Als het gaat om Relationele Database Management Systemen, zijn twee van de meest populaire software MySQL en SQL Server. Beide software biedt verschillende functies en is perfect in elk opzicht. Hier is een snelle vergelijking tussen de twee populaire SQL-gebaseerde systemen.

LICENTIE

MySQL is volledig gratis en open-source software, eigendom van Oracle Corporation. SQL Server daarentegen is software die eigendom is van Microsoft. De broncode is over het algemeen niet open voor anderen.

PROGRAMMEERTAAL

Zowel MySQL als MS SQL Server zijn geschreven in dezelfde C- en C++-programmeertalen.

SYNTAX

De SQL Server-syntax is zeer eenvoudig en gemakkelijk toe te passen. MySQL is daarentegen een beetje complex in vergelijking met SQL Server. Het verschil is ontstaan omdat SQL Server zich meer op de standaard ansi-syntax heeft gericht en MySQL hieromheen extra dialect heeft ontwikkelt.

MEERTALIG

SQL Server is een taal die in meerdere talen beschikbaar is, waardoor het een immense populariteit geniet. MySQL daarentegen ondersteunt alleen de Engelse taal.

BESTURINGSSYSTEMEN

SQL Server ondersteunt Linux, macOS, Windows en Windows Server. Het systeem is beschikbaar op Linux en macOS via docker, en daarom mist het een bepaalde set van functies. MySQL daarentegen ondersteunt bijna alle populaire besturingssystemen die er zijn en dat ook volledig. Linux, Windows macOS en Solaris vallen hieronder.

ONDERSTEUNDE PROGRAMMEERTALEN

SQL Server ondersteunt meerdere programmeertalen zoals C++, Java, Go, PHP, Python, VB, en R. MySQL ondersteunt al de hierboven genoemde talen. In plaats daarvan werkt het ook met talen als Perl, Scheme, Tcl, en Haskel. Dat is een van de redenen waarom de ontwikkelaars van MySQL houden.

OPSLAG

SQL Server maakt gebruik van een enkele storage engine ontwikkeld door Microsoft. MySQL daarentegen maakt gebruik van meerdere storage engines, waardoor het veel flexibeler is. Gebruikers kunnen verschillende engines kiezen op basis van snelheid, betrouwbaarheid of een ander criterium.

BEVEILIGING

Als het op beveiliging aankomt, is SQL Server veiliger dan MySQL. In SQL Server kunnen andere processen geen toegang krijgen tot de gegevens of deze manipuleren. In eenvoudige woorden, hackers of een app van derden kunnen niet direct bij de gegevens. In MySQL kunt u databasebestanden manipuleren in de runtime met behulp van binaries waardoor het minder veilig is. Elk ander onbekend proces dat toegang heeft tot de bestanden kan de gegevens eenvoudig benaderen en of wijzigen.

ONDERSTEUNING

Aangezien SQL Server geen open-source software is, is de ondersteuning van de minder breed dan bij een open-source omgeving. Als u tegen een probleem aanloopt, zult u uiteindelijk bij de support afdeling van Microsoft moeten zijn. Dit is waar MySQL meer punten verdient. Je kunt de oplossing voor bijna elk probleem vinden door gewoon op het internet te zoeken. Zo niet, dan kunt u altijd terecht bij de community.

VERSIES

Microsoft SQL Server is er in verschillende versies, waaronder Enterprise, Standard, Web, Express en Developer. U zult verschillende mogelijkheden moeten vergelijken om de juiste versie te kiezen. MySQL biedt drie verschillende edities, namelijk Standard, Enterprise en Cluster GCE. Er is ook een Community editie, die zoals besproken, gratis en open-source is.

Prijsstelling
Wat de prijzen betreft de developer en express editie van SQL Server zijn volledig gratis. Voor de andere edities moet u echter flink wat geld neerleggen. MySQL’s jaarlijks abonnement voor de standaard editie kost $2,000, terwijl de Enterprise editie $5,000 kost. De Cluster GCE gaat $ 10.000 kosten.

MySQL vs. Microsoft SQL Server: Cloud ondersteuning

Cloudcomputing heeft het gezicht de IT veranderd. Momenteel maakt 94 procent van de bedrijven nu gebruik van de cloud.

Op dit moment zijn de grote drie cloudproviders Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en het Google Cloud Platform. Elke aanbieder biedt een robuuste suite van diensten, met inbegrip van opslag en natuurlijk mogen de SQL-databases hierbij niet ontbreken.

De cloud revolutie is zo invloedrijk dat het ook het besturingssysteem en de kosten heeft geraakt. Veel cloud providers hebben volledig beheerde database diensten, waarbij de provider het besturingssysteem en server complicaties voor u afhandelt. Klanten kunnen zich abonneren op een “pay as you go”-model, waardoor ze meer flexibiliteit en controle over de kosten krijgen. Deze verschuiving naar cloud computing heeft het belang van factoren zoals het besturingssysteem en kosten enigszins verminderd, terwijl de nadruk is gelegd op andere overwegingen zoals prestaties en ondersteunende functies en tools.

MYSQL CLOUD ONDERSTEUNING

Alle drie van de grootste cloud providers ondersteunen MySQL:

Amazon Web Services: Amazon RDS (Relational Database Service) voor MySQL
Microsoft Azure: Azure Database voor MySQL
Google Cloud Platform: Cloud SQL voor MySQL

Alle drie de cloud ondersteuners claimen een rijke set aan functies, waaronder hoge beschikbaarheid, eenvoudige schaalbaarheid, robuuste beveiliging, en pay-as-you-go prijzen.

Net als de kosten van de database zelf, hangt de prijs van MySQL cloud-oplossingen ook af van uw omstandigheden. Er is geen “one size fits all” antwoord. De beste aanpak zou kunnen zijn om een MySQL omgeving te testen in elk van de drie clouds en een aantal tests uit te voeren die typerend zijn voor uw bedrijfsactiviteiten. Dit zou u een goede inschatting moeten geven van hoe de verschillende kosten zullen uitpakken.

Het is vermeldenswaard dat Oracle (de eigenaar van MySQL) ook een cloud-aanbod voor MySQL heeft, Oracle MySQL Cloud Service. Dit kan de moeite waard zijn om te onderzoeken vanwege Oracle’s “native” ondersteuning van MySQL.

Een SQL-database is echter slechts één onderdeel van uw IT-architectuur want u hebt nog steeds opslag-, rekenkracht en beveiliging nodig. Oracle is momenteel geen marktleider in deze domeingebieden, wat betekent dat de Oracle-cloud een riskante keuze kan zijn voor het hosten van MySQL databases.

Het is ook vermeldenswaard dat de “grote 3” cloud-aanbieders allemaal virtuele machine diensten aanbieden voor het draaien van uw eigen MySQL-instanties. Deze optie geeft u meer controle over uw database, maar vereist meer expertise (en is ook duurder).

SQL SERVER CLOUD-ONDERSTEUNING

Net als MySQL, heeft elk van de “grote 3” cloud providers een Microsoft SQL Server aanbod:

Amazon Web Services: Amazon RDS (Relational Database Service) voor SQL Server
Microsoft Azure: Azure SQL Database
Google Cloud Platform: Cloud SQL voor SQL Server

Er is een interessante verschil hier: Microsoft, een van de grote cloud providers, is ook de maker van SQL Server. Hoewel AWS en Google beide sterke alternatieven bieden lijkt het erop dat Microsoft in dit opzicht een “thuisvoordeel” heeft.

Net als bij MySQL kunt u ook betalen voor het hosten van virtuele Windows machines in de cloud en op die manier SQL Server zelf hosten. Natuurlijk komt dit ook met dezelfde expertise eisen en kosten.

Waar het op neerkomt: Hoewel beide oplossingen werken als een cloud-aanbod, is SQL Server hier de winnaar. Het een-tweetje van SQL Server en Microsoft Azure is moeilijk te verslaan. Als u al heeft geïnvesteerd in MySQL, of u gebruikt al een andere cloud provider, dan is het waarschijnlijk het beste om te blijven bij wat u kent.

 

Conclusie

Als u net begonnen bent met de ontwikkeling van web apps, dan moet u het RDMS systeem zeer zorgvuldig kiezen, omdat het een fundament is van uw gegevenshuishouding. Maar oo omdat het naderhand wisselen van een RDBM’s echt ingrijpend kan zijn.

We hebben geprobeerd om de twee populairste, MySQL en SQL Server van elkaar te onderscheiden in dit artikel. In sommige scenario’s lijkt MySQL een betere optie, terwijl het ook in veel gevallen juist het tegenovergestelde was.

Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur en de manier waarop je deze technologieën gaat gebruiken. Gewoon voor een snelle start kunnen we MySQL aanraden. Denk hierbij vooral aan de behoefte van een database voor een middelgrote of kleine webapplicatie die PHP zal gebruiken.

Voor een groot bedrijf dat meer beveiliging en bedrijfsgerelateerde functies nodig heeft, zou SQL Server een perfecte keuze zijn. Bovendien is Microsoft met steeds meer enterprise applicaties vertegenwoordigd waarbij de SQL Server een prominente rol heeft.

Big Data Fundamentals

Men spreekt van Big Data wanneer men werkt met één of meer datasets die te groot zijn om met reguliere databasemanagementsystemen onderhouden te worden.

Bekijk training