10 Redenen waarom Python zo populair is in 2021

Python is een van de programmeertalen die erg populair is en nog steeds verder groeit bij zijn doelgroep. Ook steeds meer bedrijven kiezen bewust voor Python vanwege de mogelijkheden en korte leercurve. In dit artikel beschrijven we de 10 belangrijkste redenen waarom Python zo populair is geworden.

Waarom is Python zo populair?

1. GEMAKKELIJK TE LEREN EN TE GEBRUIKEN

Python is erg eenvoudig te gebruiken en te leren voor beginnende en gevorderde ontwikkelaars. De Python taal is een van de meest toegankelijke programmeertalen omdat het een vereenvoudigde syntaxis heeft en niet ingewikkeld is. Python legt wat meer de nadruk op natuurlijke taal. Door het gemak waarmee het geleerd en gebruikt kan worden, kan Python code eenvoudiger geschreven en veel sneller uitgevoerd worden dan andere programmeertalen.

Toen Guido van Rossum in de jaren 1980 python ontwierp, heeft hij ervoor gezorgd dat het een taal voor algemeen gebruik werd. Een van de belangrijkste redenen voor de populariteit van python is deze eenvoud in syntaxis, zodat het gemakkelijk kan worden gelezen en begrepen, zelfs door beginnende ontwikkelaars.

 

2. BREDE PYTHON GEMEENSCHAP

Python werd meer dan 30 jaar geleden gecreëerd, wat veel tijd is voor een community van een programmeertaal om te groeien. Er is veel documentatie en Video Tutorials voor de Python taal beschikbaar dat ontwikkelaars van elk niveau of leeftijd kan gebruiken. Hierdoor krijgen ze de steun die nodig is om hun kennis in de Python programmeertaal te verbeteren.

Veel studenten maken alleen kennis met informatica door de taal Python, omdat dit dezelfde taal is die wordt gebruikt voor onderzoeksprojecten. De gemeenschap begeleidt altijd leerlingen die onderzoek doen.

Als een programmeertaal geen ondersteuning of documentatie voor ontwikkelaars heeft, dan groeien ze niet. Maar python kent dit soort problemen niet omdat het er al heel lang is. De python community is een van de meest actieve programmeertaal community’s.

Dit betekent dat als iemand een probleem heeft met de python, hij onmiddellijk hulp kan krijgen van ontwikkelaars van alle niveaus. Op tijd hulp krijgen speelt een vitale rol in de ontwikkeling van het project, wat anders vertragingen zou kunnen veroorzaken.


3. STEUN VAN GERENOMMEERDE BEDRIJVEN

Programmeertalen groeien sneller wanneer een bedrijf het ondersteunt. PHP wordt bijvoorbeeld gesteund door Facebook, Java door Oracle en Sun, Visual Basic & C# door Microsoft. De programmeertaal Python wordt gesteund door Facebook, Amazon Web Services en vooral Google.

Google adopteerde Python al in 2006 en heeft het sindsdien gebruikt voor vele applicaties en platforms. Veel institutionele inspanning en geld zijn besteed aan de opleiding en het succes van de python programmeertaal door Google. Ze hebben zelfs een speciaal portaal gemaakt voor python. De lijst van ondersteunende tools en documentatie blijft maar groeien voor de python taal in de wereld.

 

4. HONDERDEN PYTHON BIBLIOTHEKEN EN FRAMEWORKS

Door de brede bedrijfsondersteuning en grote community van python heeft python uitstekende bibliotheken die je kunt gebruiken en je tijd en moeite te besparen op de eerste cyclus van ontwikkeling. Er zijn ook veel cloud diensten die cross-platform ondersteuning bieden door middel van tools, wat zeker ook nuttig kan zijn.

Bibliotheken met een specifieke focus zijn ook beschikbaar, zoals nltk voor natuurlijke taalverwerking of scikit-learn voor machine learning applicaties.

Er zijn veel frameworks en bibliotheken beschikbaar voor de python taal, zoals:

  • matplotib voor het plotten van grafieken en diagrammen
  • SciPy voor ingenieurstoepassingen, wetenschap en wiskunde
  • BeautifulSoup voor HTML parsing en XML
  • NumPy voor wetenschappelijke berekeningen
  • Django voor server-side webontwikkeling
 

5. VEELZIJDIGHEID, EFFICIËNTIE, BETROUWBAARHEID EN SNELHEID

Vraag het een willekeurige Python-ontwikkelaar, en ze zullen het er volmondig mee eens zijn dat python efficiënt, betrouwbaar, en veel sneller is dan de meeste andere moderne talen. Python kan in bijna elke omgeving gebruikt worden, en men zal niet geconfronteerd worden met enig prestatieverlies, ongeacht het platform waarop men werkt.

Nog een voordeel van de veelzijdigheid van python is dat het kan worden gebruikt in vele verschillende omgevingen, zoals mobiele applicaties, desktop applicaties, web ontwikkeling, hardware programmering, en nog veel meer. De veelzijdigheid van python maakt het aantrekkelijker om te gebruiken vanwege het grote aantal toepassingen.

import sys
  
# sample Tuples
Tuple1 = ("A", 1, "B", 2, "C", 3)
Tuple2 = ("Geek1", "Raju", "Geek2", "Nikhil", "Geek3", "Deepanshu")
Tuple3 = ((1, "Lion"), ( 2, "Tiger"), (3, "Fox"), (4, "Wolf"))
  
# print the sizes of sample Tuples
print("Size of Tuple1: " + str(sys.getsizeof(Tuple1)) + "bytes")
print("Size of Tuple2: " + str(sys.getsizeof(Tuple2)) + "bytes")
print("Size of Tuple3: " + str(sys.getsizeof(Tuple3)) + "bytes")
 

6. BIG DATA, MACHINE LEARNING EN CLOUD COMPUTING

Cloud Computing, Machine Learning, en Big Data zijn enkele van de trends van dit moment. Deze technieken helpen veel organisaties om hun processen en workflows te verbeteren.

De taal Python is na de taal R de meest gebruikte tool voor data science en analytics. Veel van de gegevensverwerkende taken in de organisatie worden volledig door python afgehandeld. Het merendeel van het onderzoek en de ontwikkeling vindt plaats met python als gevolg van de vele toepassingen, met inbegrip van het gemak van het analyseren en het organiseren van de bruikbare gegevens.

Niet alleen dit, maar elke dag weer opnieuw worden honderden python bibliotheken gebruikt in duizenden machine learning projecten, zoals TensorFlow voor neurale netwerken en OpenCV.

 

7. EERSTE-KEUS TAAL

Python is de eerste keuze voor veel programmeurs en studenten als gevolg van de belangrijkste redenen hierboven beschreven. Studenten en ontwikkelaars kijken er altijd naar uit om een taal te leren waar veel vraag naar is. Python is ongetwijfeld hot op de markt.

Veel programmeurs en data science studenten gebruiken de taal python voor hun ontwikkelingsprojecten. Python leren is een van de belangrijke onderdelen in data science certificeringscursussen.  Op deze manier kan de python taal tal van fantastische carrièremogelijkheden bieden voor studenten. Door de verscheidenheid aan toepassingen van python, kan men verschillende carrière opties nastreven en zal je niet blijven steken op een enkel onderdeel.

 

8. DE FLEXIBILITEIT VAN DE PYTHON TAAL

De python taal is zo flexibel dat het de ontwikkelaar de kans geeft om iets nieuws te proberen. De persoon die een expert is in python is niet alleen beperkt tot het bouwen van standaard applicaties, maar kan ook verder gaan om te proberen iets anders te maken dan voorheen.

Python beperkt ontwikkelaars niet in het ontwikkelen van welke toepassing dan ook. Dit soort vrijheid en flexibiliteit door slechts één taal te leren is niet beschikbaar in andere programmeertalen.

 

9. GEBRUIK VAN PYTHON IN DE ACADEMISCHE WERELD

Nu wordt de taal python behandeld als de primaire programmeertaal op scholen en hogescholen vanwege zijn ontelbare toepassingen in Artificial Intelligence, Deep Learning, Data Science, enz. Het is nu een fundamenteel onderdeel geworden van de ontwikkelingswereld dat universiteiten en hogescholen het zich niet kunnen veroorloven om python niet te onderwijzen.

Op deze manier neemt het aantal python-ontwikkelaars en programmeurs toe, waardoor de groei en populariteit verder toeneemt. 

 

10. AUTOMATISERING 

Python kan heel goed helpen bij de automatisering van bedrijfsactiviteiten omdat er veel tools en modules beschikbaar zijn die de bedrijfsprocessen veel comfortabeler maken. Het is goed om te weten dat er eenvoudig een geavanceerd niveau van automatisering kan worden bereikt door Python al programmeertaal toe te passen binnen de organisatie.

Python is ook de beste performance booster in de automatisering van software testing. Men zal verbaasd zijn over hoeveel minder tijd en hoe weinig regels nodig zijn om codes te schrijven voor automatiseringstools.

 

Conclusie

We hopen dat dit artikel een goed licht heeft geworpen op de mogelijkheden van de Python taal en haar belang voor automatiseringsvraagstukken. Dus als iemand je vraagt “waarom met python programmeren?” Heb je een beter beeld wat je met deze programmeertaal kunt en waarom deze zo populair is.