Wat gaat er allemaal komen bij een nieuwe versie van Microsoft SQL Server?

Microsoft SQL Server is al geruime tijd een zeer populaire database omgeving voor bedrijven. De behoefte om grote hoeveelheden data op te slaan en beschikbaar te stellen wordt steeds groter. Bovendien zijn er continue nieuwe wensen van gebruikers waardoor ook Microsoft zijn software beter laat integreren met slimme technologieën als bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie maar ook met meer flexibiliteit en veiligheid. Microsoft SQL Server is hier geen uitzondering in om toonaangevend te blijven voor veel bedrijven.

De nieuwste versie van Microsoft SQL Server zal hierdoor ook met deze nieuwe ontwikkelingen meegegaan en de laatste trends van deze nieuwe versie die bekend staat als SQL16 of wellicht Microsoft SQL Server 2021 zullen we in dit artikel behandelen.

 

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen?

Natuurlijk zal Microsoft SQL Server 2020 regelmatig met nieuwe functionaliteiten komen maar dit zijn voor nu wel de belangrijkste ontwikkelingen waar Microsoft zich op richt.

NAAST SQL OOK STEEDS MEER ONDERSTEUNING VOOR NOSQL

Al geruime tijd was SQL de onbetwiste standaard voor het programmeren, opslaan en beheren van gegevens in relationele database management systemen (RDBMS) als ook SQL Server. Een RDBMS slaat in wezen gegevens op in tabellen die vanuit een een analyse is geoptimaliseerd. Het model is wiskundig onderbouwd en de structuur bewaakt ook de integriteit van gegevens. Verschillende implementaties zoals MySQL, Microsoft SQL Server en PostgreSQL werden op grote schaal gebruikt door internet en bedrijfsapplicaties.

Echter, SQL werd de afgelopen jaren uitgedaagd toen er nieuwe ontwikkelingen voor het vastleggen van grote hoeveelheden van data ontstonden. Ontwikkelingen op het gebied van cloud computing en het internet of things (IoT) maakten het mogelijk om grote en gevarieerde hoeveelheden ongestructureerde data te verzamelen. Deze data was vaak afkomstig van slimme apparaten en sensoren en maakte het opslaan in een “traditionele SQL-database” vrij moeilijk. Hierdoor ontstond het gebruik van NoSQL-databases. Aangezien NoSQL databases geen vaststaand relationeel schema heeft hoeven gebruikers zich geen zorgen te maken over het forceren van ongestructureerde data in voorgedefinieerde tabellen. 

Omdat er steeds meer door productiebedrijven behoefte ontstaat om hun productieprocessen te voorzien van slimme apparatuur zal ook de bedrijfssoftware hierop een aansluiting moeten kunnen maken. SQL-Server is bezig om de informatie van deze apparaten te integreren waardoor de informatie kan worden opgeslagen, geanalyseerd en gepresenteerd.  

BETERE CLOUD ONDERSTEUNING

Het werken in de cloud is al langer een trend en Microsoft is hier natuurlijk vanuit verschillende producten al langer bekend mee. De integratiemogelijkheden zijn enorm en voor SQL-Server zal naast Microsoft Azure ook meer ondersteuning komen voor andere providers. Een database in de cloud is bovendien ook interessant voor verschillende leveranciers van business applicaties die door deze verbreding ook eerder hun eigen cloud-diensten op het database platform van SQL-Server kunnen aanbieden bij hun klanten. 

De keerzijde van onze wereld die meer digitaal is dan ooit tevoren is dat we vaak minder veilig zijn dan ooit tevoren. Cloud computing kan, wanneer het niet goed wordt afgehandeld, bedrijven kwetsbaar maken voor data-inbreuken. Microsoft heeft echter geanticipeerd op deze zorg en heeft hierop gereageerd door hun functie Always Encrypted te verbeteren.

BETER DATABASEBEHEER

Binnen SQL Server is het mogelijk om verschillende taken uit te voeren om uw databases qua onderhoud ook veilig en optimaal beschikbaar te houden. Voor een nieuwe release van SQL Server zal er zeker ook aandacht worden besteed om meer taken automatisch te laten uitvoeren. Zo zal het mogelijk moeten zijn om met geautomatiseerde taken alle databasebeheer activiteiten uit te voeren. Of het nu om een backup of een herindexering van tabellen gaat.

MACHINE LEARNING SERVICES

De Machine Learning Services van SQL Server biedt de mogelijkheid om Python en R-scripts met relationele data uit te voeren en hierbij nog betere informatie te verstrekken. 

Naast beide programmeertalen zal het bovendien ook mogelijk worden om gebruik te maken van open-source talen en frameworks waar dan samen met Python en R-scripts voorspellende analyses kunnen worden gemaakt op basis van kunstmatige intelligentie

De scripts worden in de database zelf uitgevoerd waardoor extra veiligheid van deze algoritmes is gewaarborgd. 

Met SQL Server kunt u gegevens in uw apps integreren, ongeacht de bron waar ze vandaan komen. U kunt bijna menselijke intelligentie bouwen in rijke cognitieve diensten op elke schaal van data. De nieuwe innovaties van Microsoft hebben de deur geopend naar technologische ontwikkeling op verschillende platformen.

MEER ONDERSTEUNING VOOR PROGRAMMEERTALEN

Waar Microsoft SQL Server wordt ingezet om bedrijfskritische applicaties te ontwikkelen en deze informatie op een juiste manier op te slaan wordt er altijd dicht tegen ontwikkelafdelingen aan gewerkt. Hierbij speelt ook vaak de keuze voor een programmeertaal waarin de bedrijfsapplicatie wordt geprogrammeerd en de kennis die hierbij is opgebouwd. Niet verwonderlijk dus dat de ondersteuning van meer van deze talen ook een directe aanwinst zijn voor het gebruik van een database als SQL Server.

Programmeertalen als Java, Python, Scala, C# en Node.js zullen beter worden ondersteund om nog krachtiger applicaties te kunnen bouwen. Bovendien heeft iedere taal op zijn eigen gebied ook voor web, data of windows based applicaties zijn voordelen en kan er dus ook breder ondersteuning worden geleverd.

INTELLIGENTE ZOEK VERWERKING

Intelligente query processing van SQL Server vervangt sinds SQL Server 2019 adaptive query processing, een eerdere techniek om de query prestaties te verbeteren. Maar de nieuwste versie van SQL Server 2021 zal hier met een omvangrijke verbetering voor geven.

Naast de oude adaptive query processing tools, bevat intelligente query processing nu ook een aantal andere functies. Het maakt gebruik van een tabel variabele met uitgestelde compilatie, batch mode op rijniveau, T-SQL scalar UDF inlining en benadert de query processing. T-SQL UDF’s zijn een elegante manier om code hergebruik en modulariteit te bereiken voor alle Transact-SQL queries. Sommige berekeningen (zoals complexe bedrijfsregels) zijn gemakkelijker uit te drukken in UDF-vorm

Met de adaptive joins en interleaved execution binnen adaptive query processing zal het helpen bij het opbouwen van complexe logica zonder dat er expertise nodig is in het schrijven van SQL queries.

MEER INTEGRATIEMOGELIJKHEDEN

Omdat systemen steeds meer “open”worden en dus ook eenvoudiger met elkaar gekoppeld zouden moeten kunnen worden zijn open interfaces op basis van API’s een goede aanvulling. Microsoft SQL Server heeft nu met de nieuwste versies nog meer API-functionaliteit dan voorheen. 

Vooral ontwikkel afdelingen kunnen op deze manier informatie eenvoudiger uitwisselen en zal data eenvoudiger bewaakt kunnen worden omdat er niet overal ingewikkelde interfaces hoeven te worden gebouwd. Omdat de gegevensbewerkingen goed beveiligd en ook transactioneel kunnen verlopen is hier vooral ook extra aandacht aan besteed voor de API-koppeling.

Wanneer komt de volgende versie van SQL Server?

Microsoft heeft geen officiële SQL Server 2021 versie aangekondigd en voorlopig is hier ook nog niets over bekend. De huidige versie blijft voorlopig nog bestaan en zal incidenteel worden uitgebreid met nieuwe updates. Wanneer u meer informatie of een training wilt volgen voor Microsoft SQL Server kijk dan gerust even naar ons trainingsaanbod voor de meest recente versie hieronder.

Big Data Fundamentals

Men spreekt van Big Data wanneer men werkt met één of meer datasets die te groot zijn om met reguliere databasemanagementsystemen onderhouden te worden.

Bekijk training