Wat is MySQL Workbench?

MySQL Workbench is een grafische gebruikersinterface en een verzameling tools voor het werken met MySQL databases. Het systeem kan worden gebruikt om databases te ontwerpen, te bewerken, overzichtelijk weer te geven en te beheren.

MySQL Workbench is een grafisch modelleertool en ontwikkelsysteem voor MySQL databases. Het biedt uitgebreide functies voor het dagelijkse werk met databases en kan ook worden gebruikt om databases te ontwerpen, te maken, te bewerken, te beheren en weer te geven. De software is in staat om structuren uit bestaande databases te halen en deze duidelijk weer te geven.

MySQL Workbench is beschikbaar in een gratis en een commerciële versie. Deze handige toolbox is voortgekomen uit DBDesigner 4 van FabForce, die sindsdien niet meer wordt gebruikt. De eerste bètaversie werd uitgebracht in 2007 en de versienummers zijn gebaseerd op de versienummers van MySQL. 

De Workbench tool biedt een gemakkelijke introductie in het gebruik van MySQL databases en biedt uitgebreide functies voor ontwikkelaars of database beheerders. Ontwikkelaars kunnen databases offline visueel ontwerpen en implementeren op een MySQL server. Voor gevorderde gebruikers die extra functies nodig hebben, kunnen extensies met scripttalen in de interface worden geïntegreerd. MySQL Workbench kan worden gebruikt op computers met als besturingssystemen Linux, macOS of Microsoft Windows.

Wat is MySQL?

MySQL is een relationeel databasesysteem dat wereldwijd veel gebruikt wordt. Het vormt de technische basis voor de opslag van gegevens in veel contentmanagementsystemen. Het databasesysteem zelf kan grote hoeveelheden gegevens snel verwerken.

De afkorting SQL staat voor Structured Query Language. De afkorting “My” is de voornaam van de dochter van een van de MySQL-ontwikkelaars, Michael Widenius. MySQL is een van de meest gebruikte databasesystemen op het internet. Veel contentmanagementsystemen, zoals WordPress of TYPO3, gebruiken MySQL als een relationeel databasesysteem samen met de scripttaal PHP om dynamische websites te maken.

Het databasesysteem is in staat om grote hoeveelheden gegevens snel en met hoge prestaties te verwerken. Binnen de database worden de gegevens zo opgeslagen dat ze zo weinig mogelijk opslagruimte in beslag nemen. De database wordt bevraagd met de databasetaal SQL. Een aparte grafische gebruikersinterface is niet gedefinieerd binnen MySQL, maar kan worden gerealiseerd met externe programma’s.

Er zijn talrijke commerciële of gratis programma’s die een dergelijke grafische interface bieden voor het beheer en de werking van MySQL. Een van deze programma’s is bijvoorbeeld phpMyAdmin, dat gratis verkrijgbaar is. MySQL is zowel als open source als in een commerciële versie beschikbaar en is compatibel met veel verschillende besturingssystemen.

MySQL beheren

Je moet commando’s invoeren om met MySQL te communiceren. Je kunt dit doen door het typen van statements met behulp van de command line utility die bij de software wordt geleverd. Dit hulpprogramma is prima voor het uitvoeren van kleine taken, zoals het uitvoeren van een snelle query of het openen van een database. Maar om een complexe databasetoepassing productief te beheren, moet je wellicht tabellen aanmaken, er gegevens aan toevoegen en andere taken uitvoeren die een beetje typewerk vereisen. Verschillende derde partij ontwikkelaars bieden gebruiksvriendelijke tools met grafische gebruikersinterfaces die je helpen MySQL efficiënt te beheren.

MySQL Workbench

MySQL distribueert ook een gebruiksvriendelijke database management tool genaamd MySQL Workbench. Download het van de MySQL website om het programma te gebruiken voor data modellering, systeem administratie en een verscheidenheid van andere taken die nodig zijn om een succesvolle data-gedreven applicatie soepel te laten verlopen. De software is gratis, en je moet je wel registreren om het te downloaden. Nadat het setup-bestand is gedownload, dubbelklik je erop en volg je de instructies van een wizard die je door de installatiestappen leidt.

Programmafuncties

Het opzetten van gebruikers en beveiligen van tabellen is een kritische taak die nodig is om de informatie van een applicatie te beveiligen. MySQL Workbench heeft aparte vensters die je in staat stellen om gebruikers-ID’s in te stellen, rechten toe te wijzen en zelfs event logs te bekijken die database activiteit bijhouden. MySQL’s Editor helpt je om snel queries te maken, ze te bewerken en query resultaten te bekijken op meerdere tabbladen. Oude queries kunnen direct opnieuw worden uitgevoerd vanuit het History-paneel van het programma. Het beheren van databaseverbindingen wordt ook eenvoudiger als je de Connections Wizard van het programma gebruikt.

De verschillende versies van MySQL Workbench

De versies van MySQL Workbench beginnen bij 5.0. Terwijl versie 5.0 nog beperkt was tot Windows, werd cross-platform ondersteuning toegevoegd in versies 5.1 en 5.2. Versie 6.0 verscheen in 2013, versies 6.1 en 6.2 in 2014, en 6.3 in 2015. De huidige versie uit 2018 is 8.0.

De verschillende edities van MySQL Workbench

MySQL Workbench is beschikbaar in een community editie en een standaard editie. De community editie is gelicentieerd onder GPL en is vrij beschikbaar. De Standard Edition is een commerciële versie van de software, voor het gebruik waarvan een vergoeding moet worden betaald. In ruil daarvoor bevat het een uitgebreide reeks functies in vergelijking met de gratis editie. Bijkomende functies zijn bijvoorbeeld schema- en modelcontrole en het documentatiehulpmiddel DBDoc.

Toegang tot bestaande databases met MySQL Workbench

Om toegang te krijgen tot een bestaande database met MySQL Workbench, moet een verbinding met de database server tot stand worden gebracht. Dit is mogelijk via het menu-item voor het creëren van een nieuwe “Verbinding”. Om de verbinding op te zetten is informatie nodig over de hostnaam of het IP-adres van de MySQL server en de poort. MySQL Workbench maakt een verbinding met de database via TCP/IP met een geldige gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord.

MySQL Workbench functies en opties

MySQL Workbench biedt talrijke functies voor het werken met MySQL-databases en biedt vele gebruiksmogelijkheden. De centrale functies van het instrument zijn:

  • Ontwerpen en modelleren van databases
  • Ontwikkelen, creëren en optimaliseren van databases
  • Beheer van databases
  • Documentatie van databases
  • Toezicht op en optimalisering van de prestaties van databases
  • Migratie van databases
  • Reverse engineering van databases

Omdat MySQL Workbench een grafische gebruikersinterface heeft, werkt de tool intuïtief en duidelijk, zelfs met zeer complexe databases. Databases kunnen visueel worden ontworpen, gemodelleerd, gecreëerd en beheerd. Zelfs moeilijke aanpassingen en veranderingen kunnen met relatief weinig moeite en zonder speciale programmeerkennis worden aangebracht. 

Een geïntegreerde SQL editor werkt met gekleurde syntax highlighting en auto-completion. De prestaties van databases kunnen worden weergegeven en geoptimaliseerd via een grafisch prestatiedashboard. Prestatie rapporten maken het eenvoudig om rekenintensieve SQL queries en bewerkingen te identificeren. 

Een andere belangrijke eigenschap van MySQL Workbench is database migratie ondersteuning. Gegevens van Microsoft SQL-servers, Microsoft Access, Sybase ASE, PostgreSQL en andere verwante databasemanagementsystemen kunnen gemakkelijk worden gemigreerd en geconverteerd naar MySQL. EER-modellen (extended entity relationship models) kunnen via reverse engineering uit bestaande databases worden geëxtraheerd en opnieuw gecreëerd.

Back-up en herstel van MySQL-databases met MySQL Workbench

Functies die vaak door databasebeheerders worden gebruikt zijn het maken van back-ups en het herstellen van gegevens van een MySQL database. MySQL Workbench biedt daarvoor de nodige functies en maakt het mogelijk om met een paar klikken backups en restores uit te voeren. Daartoe moet eerst een verbinding met de gewenste database van een databaseserver tot stand worden gebracht. Een database dump kan dan worden gemaakt met de “Export” functie. Alle gegevens kunnen worden opgeslagen in een bestand op de lokale computer. De importfunctie speelt gegevens van een lokale databasedump af in een MySQL database.

 

Conclusie

Wanneer je serieus binnen de applicatiearchitectuur van je organisatie hebt gekozen voor MySql als database management systeem is het belangrijk om ontwikkelaars en beheerders ook een goed instrument te geven om hun werk optimaal uit te voeren. MySQL Workbench is dan de beste oplossing en geeft vele voordelen t.o.v. andere database tools. Wil je meer weten over MySQL Workbench of een training volgen voor MySQL neem dan gerust een kijkje in ons trainingsaanbod.

Graag verwijzen wij naar de onderstaande mogelijkheden met betrekking tot onze MySQL trainingen.

 

My SQL Performance Tuning

De training My SQL Performance Tuning kunt u bij Tailor iT Training volgen. Wij bieden een ruime diversiteit van MySQL Trainingen op verschillende locaties in…

Bekijk training

MySQL for Beginners

De training MySQL for Beginners kunt u bij Tailor iT Training volgen. Wij bieden een ruime diversiteit van MySQL Trainingen op verschillende locaties in Nederland…

Bekijk training

MySQL for Developers

De training MySQL for Developers kunt u bij Tailor iT Training volgen. Wij bieden een ruime diversiteit van MySQL Trainingen op verschillende locaties in Nederland…

Bekijk training