Wat is een Datawarehouse?

Wat is een Datawarehouse? Dit is een vraag die veel ondernemers en managers hebben. Een datawarehouse (vaak afgekort als DW of DWH) is een centrale gegevensopslagplaats die wordt gebruikt voor rapportage en gegevensanalyse. Het kan verbinding maken met meerdere gegevensbronnen en deze integreren tot een gemeenschappelijke ruimte om bedrijfsinzichten te genereren. In dit artikel bespreken we wat een datawarehouse is, wat de voordelen ervan zijn en hoe u er een voor uw bedrijf kunt opzetten.

Wat is een Datawarehouse?

Een datawarehouse is een plaats waar bedrijven gegevens kunnen opslaan zodat ze die kunnen gebruiken om betere beslissingen te nemen. Het datawarehouse kan verbinding maken met verschillende gegevensbronnen, zodat alle informatie op één plaats staat. Dit maakt het voor bedrijven gemakkelijker om inzichten uit de gegevens te halen.
Een datawarehouse is een systeem waarin gegevens uit verschillende bronnen worden opgeslagen, zodat ze kunnen worden gebruikt voor rapportage en gegevensanalyse. Dit systeem wordt meestal gebruikt om bedrijfsinzichten te verkrijgen. Informatie uit verschillende bronnen wordt verzameld in deze opslagplaats, zodat ze gemakkelijk kan worden geanalyseerd.

Nadat de gegevens zijn verzameld, worden ze in het datawarehouse opgeslagen. Het DW verwerkt de gegevens, zodat ze kunnen worden gebruikt voor het nemen van beslissingen.

De drie belangrijkste soorten datawarehouses zijn het enterprise datawarehouse (EDW), de operational data store (ODS), en de data mart (DM).

 

Geschiedenis van datawarehouses

De eerste datawarehouses werden ontwikkeld in de jaren 1980 door IBM-onderzoekers Paul Murphy en Barry Devlin. Het idee was om een plaats te creëren waar bedrijven gegevens konden opslaan zodat deze gemakkelijk toegankelijk waren en konden worden geanalyseerd. De Amerikaanse computerwetenschapper Bill Inmon wordt beschouwd als de “vader” van het datawarehouse vanwege zijn auteurschap van verschillende werken, zoals de Corporate Information Factory en andere onderwerpen over het bouwen, gebruiken en onderhouden van het datawarehouse.

Inmon staat bekend om het opstellen van de definitie van een datawarehouse. Een datawarehouse is “een onderwerpgerichte, niet-vluchtige, geïntegreerde, tijdsvariërende verzameling van gegevens ter ondersteuning van de beslissingen van het management”. Hij schreef ook het eerste boek en hield de eerste conferentie over datawarehouses.

Welke soorten datawarehouses zijn er?

Er zijn drie hoofdtypes datawarehouses: het enterprise datawarehouse (EDW), de operational data store (ODS), en de data mart.

ENTERPRISE DATAWAREHOUSE (EDW)

Een enterprise datawarehouse is een verzameling van databases die worden gebruikt om beslissingsondersteunende diensten te verlenen in de hele onderneming. Dit type warehouse is meestal gecentraliseerd, wat betekent dat de gegevens die erin zijn opgeslagen gemakkelijk toegankelijk en bruikbaar zijn.

OPERATIONELE GEGEVENSOPSLAG (ODS)

Een operationele data store (ODS) is een database die wordt gebruikt om gegevens op te slaan voor routineactiviteiten, zoals de personeelsadministratie. Een ODS wordt in real-time ververst, waardoor het beter is voor deze activiteiten dan een enterprise datawarehouse (EDW). Het EDW wordt gebruikt voor tactische en strategische ondersteuning van de besluitvorming.

DATA MART

Een data mart is een kleinere, meer specifieke versie van een datawarehouse. Het is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van een specifiek team of een specifieke bedrijfsafdeling, zoals financiën of verkoop. De onderwerpgerichte aard van data marts maakt het gemakkelijk voor specifieke gegevens om snel te worden geraadpleegd door bepaalde groepen gebruikers, wat hen tijd bespaart die anders verloren zou gaan met het doorzoeken van een volledig datawarehouse.

 

Hoe werken datawarehouses?

Een datawarehouse is een plaats waar bedrijven al hun gegevens opslaan. Dit omvat gegevens die gestructureerd, semi-gestructureerd en ongestructureerd zijn. De gegevens kunnen afkomstig zijn van verschillende toepassingen en bronnen, zowel binnen als buiten het bedrijf.

Het datawarehouse is een plaats waar gegevens worden opgeslagen. De gegevens worden vervolgens opgeschoond en verwerkt, zodat mensen ze kunnen gebruiken om beslissingen te nemen. Wanneer veel gegevens worden samengevoegd, helpt dit organisaties om alle informatie te begrijpen alvorens een beslissing te nemen.

 

Waarin verschilt een datawarehouse van andere soorten databases, en waarom is het belangrijk voor bedrijven om er een te hebben?

Een datawarehouse verschilt van andere soorten databases omdat het gegevens opslaat voor rapportage en analyse. Dit maakt het voor bedrijven gemakkelijker om inzichten uit de gegevens te halen. Datawarehouses zijn belangrijk voor bedrijven om te hebben, zodat ze betere beslissingen kunnen nemen.

 

Wat is het verschil tussen een EDW, ODS, en data mart?

Het belangrijkste verschil tussen een enterprise datawarehouse (EDW), een operational data store (ODS), en een data mart is de grootte. Een EDW is groot genoeg om informatie uit meerdere bronnen in de hele onderneming op te slaan, terwijl een ODS specifiek is ontworpen voor de opslag van gegevens die worden gebruikt bij routineactiviteiten. Een data mart is nog kleiner dan een ODS en is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van een specifiek team of een specifieke bedrijfslijn.

 

Wat zijn enkele van de belangrijkste kenmerken van een goede datawarehouse-oplossing?

Een goede datawarehouse oplossing moet de volgende kenmerken hebben:

 • De mogelijkheid om gegevens uit meerdere bronnen te integreren
 • De mogelijkheid om de gegevens te verwerken en op te schonen
 • Een gebruikersinterface die gemakkelijk te gebruiken is
 • Snelle prestaties zodat gebruikers snel resultaten kunnen krijgen
 

Hoe besluit een bedrijf of het een EDW, ODS, of data mart nodig heeft?

De beste manier om te beslissen of een bedrijf een EDW, ODS of data mart nodig heeft, is door hun bedrijfsbehoeften te evalueren. Als een bedrijfgegevens moet opslaan voor routineactiviteiten, kan het overwegen een ODS te gebruiken. Als een bedrijfinzichten wil verkrijgen uit al hun gegevens, kan het overwegen een EDW te gebruiken. En als een bedrijf specifieke gegevens wil analyseren voor een specifiek team of een specifieke bedrijfslijn, kan het overwegen een data mart te gebruiken.

Data warehousing (DW) is het proces van het consolideren van ongelijksoortige bronnen van bedrijfsinformatie in een centrale opslagplaats voor rapportage en analyse. Hierbij worden zowel operationele als historische gegevens van binnen en buiten het bedrijf geïntegreerd om inzicht te krijgen in alle vroegere bedrijfsactiviteiten. De behoefte aan dit type geconsolideerde database ontstaat doordat de meeste bedrijven meerdere informatiesystemen hebben, die elk gegevens bevatten die relevant zijn voor slechts een specifiek gebied of functie van het bedrijf.

Een datawarehouse kan worden gebruikt voor zowel tactische als strategische ondersteuning van beslissingen. Tactische beslissingen worden dagelijks of wekelijks genomen, terwijl strategische beslissingen minder vaak worden genomen maar een grotere impact hebben op de organisatie. Datawarehouses zijn essentieel voor het nemen van nauwkeurige strategische beslissingen omdat ze een “single version of the truth” bieden waaruit alle belanghebbenden inzichten kunnen putten.

Operationele data stores (ODS) zijn speciaal ontworpen voor de opslag van gegevens die worden gebruikt bij routineactiviteiten, zoals klanttransacties of personeelsdossiers. Ze worden in real-time ververst, waardoor ze beter geschikt zijn voor deze doeleinden dan een enterprise datawarehouse (EDW), waarvan het enkele uren of zelfs dagen kan duren om bij te werken. ODS’en worden meestal gebruikt in combinatie met data marts, die zijn ontworpen voor de opslag van gegevens die specifiek zijn voor een bepaald team of een bepaalde bedrijfslijn.

Een data mart is een kleinere versie van een ODS die is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van een specifiek team of een specifieke business line. Data marts kunnen op zichzelf staan of geïntegreerd zijn in een enterprise datawarehouse.

Het belangrijkste verschil tussen een EDW en een ODS is de omvang: Een EDW is groot genoeg om informatie uit meerdere bronnen in de hele onderneming op te slaan, terwijl een ODS specifiek is ontworpen voor de opslag van gegevens die worden gebruikt bij routineactiviteiten. Een data mart is nog kleiner dan een ODS en is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van een specifiek team of een specifieke bedrijfslijn.

De beste manier om te bepalen of een bedrijf een EDW, ODS of data mart nodig heeft, is door de bedrijfsbehoeften te evalueren. Als een bedrijf gegevens moet opslaan voor routineactiviteiten, kan het overwegen een ODS te gebruiken. Als een bedrijf inzichten wil verkrijgen uit al hun gegevens, kan het overwegen een EDW te gebruiken. En als een bedrijf specifieke gegevens wil analyseren voor een specifiek team of een specifieke business line, kan het overwegen een data mart te gebruiken.

 • De mogelijkheid om data uit meerdere bronnen te integreren
 • De mogelijkheid om de gegevens te verwerken en op te schonen
 • Een gebruikersinterface die gemakkelijk te gebruiken is
 • Snelle prestaties zodat gebruikers snel resultaten kunnen krijgen

Voordelen van een Datawarehouse

Het belangrijkste voordeel van een datawarehouse is dat het veel verschillende gegevens kan opslaan en analyseren. Dit kan u helpen patronen te vinden en uit te zoeken wat de gegevens betekenen. U kunt het ook gebruiken om historische gegevens te bekijken, zodat u kunt leren van fouten of successen uit het verleden.

 • Datawarehouses kunnen verbinding maken met verschillende gegevensbronnen, zodat alle informatie op één plaats staat. Dit maakt het voor bedrijven gemakkelijker om inzichten uit de gegevens te halen.
 • Datawarehouses zijn ontworpen voor rapportage en analyse, wat betekent dat het gemakkelijk is om inzichten te verkrijgen uit de gegevens die erin zijn opgeslagen.
 • Datawarehouses hebben meestal een onderwerpgeoriënteerde structuur, waardoor specifieke gegevens snel toegankelijk zijn voor bepaalde groepen gebruikers.
 • Datawarehouses bieden één enkel toegangspunt voor alle bedrijfsgegevens, wat helpt bij de ondersteuning van de besluitvorming in de hele organisatie.
 • Datawarehouses worden gebruikt om zowel historische als actuele gegevens op te slaan, waardoor bedrijven trends in de tijd kunnen volgen.
 

Hoe kan ik een Datawarehouse gebruiken?

Er zijn veel verschillende manieren waarop u een datawarehouse kunt gebruiken. Enkele van de meest voorkomende manieren zijn:

 • Gegevensanalyse: De gegevens in een datawarehouse kunnen worden gebruikt om gedetailleerde analyses uit te voeren, wat bedrijven kan helpen betere beslissingen te nemen.
 • Bedrijfsintelligentie (BI): BI-tools stellen gebruikers in staat gegevens uit een datawarehouse te analyseren en te visualiseren. Dit kan bedrijven helpen inzicht te krijgen in hun bedrijfsvoering en prestaties.
 • Rapportage: Uit de gegevens in een datawarehouse kunnen rapporten worden gegenereerd, die bedrijven kunnen helpen hun prestaties in de tijd te volgen of te vergelijken met andere organisaties.
 • Datamining: Data mining is het proces van het extraheren van waardevolle informatie uit grote hoeveelheden gegevens. Een datawarehouse is een goede plaats om dit soort gegevens op te slaan.
 • Predictive analytics: Predictive analytics is het proces van het gebruiken van gegevens om toekomstige gebeurtenissen te voorspellen. Een datawarehouse kan worden gebruikt om historische gegevens op te slaan die kunnen worden gebruikt voor voorspellende analyses.
 • Data-integratie: Datawarehouses kunnen worden gebruikt om gegevens uit meerdere bronnen te integreren, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden gebruikt voor rapportage en analyse.
 • Masterdatamanagement (MDM): MDM is het proces van het beheren en controleren van masterdata. Een datawarehouse is een goede plaats om masterdata op te slaan.
 • Data governance: Data governance is het proces om ervoor te zorgen dat de kwaliteit en integriteit van gegevens wordt gehandhaafd. Een datawarehouse is een goede plaats om dit soort gegevens op te slaan.
 • Goed ontworpen datawarehouses kunnen snel vragen beantwoorden en u gegevens van hoge kwaliteit verschaffen. Hierdoor kunnen eindgebruikers de hoeveelheid gegevens die ze bekijken verminderen, zodat ze zich op een bepaald gebied kunnen concentreren. Sneller beslissingen nemen is belangrijk voor datawarehouses omdat dit betekent dat de gegevens klaar zijn om in een consistent formaat te worden geanalyseerd.

Datawarehouses bieden ook analytische kracht en een complete dataset, zodat mensen datagestuurde beslissingen kunnen nemen op basis van hoogwaardige informatie uit alle delen van het bedrijf.

 

Datawarehouse vs. Data lake

De termen “datawarehouse” en “data lake” worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn eigenlijk twee verschillende dingen. Een datawarehouse is een opslagplaats voor gegevens die zijn opgeschoond en verwerkt, zodat ze kunnen worden gebruikt voor rapportage en analyse. Een data lake is een opslagplaats voor ruwe, onverwerkte gegevens in hun oorspronkelijke formaat.

Een datawarehouse kan worden gezien als een “data mart op steroïden”. Het is ontworpen om grotere hoeveelheden gegevens op te slaan dan een data mart en om complexere analytische query’s te ondersteunen. Datawarehouses zijn doorgaans ook duurder en vergen meer tijd om op te zetten dan data marts.

Conclusie

Een datawarehouse is een belangrijk stukje technologie voor uw bedrijf. Door al uw gegevens te centraliseren en ze te integreren met meerdere bronnen, kunt u waardevolle inzichten genereren die u zullen helpen betere beslissingen te nemen. Als u een datawarehouse in uw bedrijf wilt implementeren, kan ons team u helpen. Wij bieden uitgebreide training over hoe u deze systemen effectief kunt gebruiken voor rapportage en analyse. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze cursussen en hoe wij u kunnen helpen het maximale uit uw gegevens te halen!