Wat is Oracle?

Oracle is een gigantisch softwarebedrijf uit de Verenigde Staten. Ze bestaan al meer dan 40 jaar, en hun assortiment varieert van software tot hardware. Oracle heeft ook talen zoals Java waarmee je je eigen applicatie kunt schrijven. Bijna elk bedrijf maakt op een of andere manier gebruik van de diensten van Oracle, dus het is belangrijk dat je een goed begrip hebt van de producten en hun mogelijkheden. In deze blogpost lichten we de belangrijkste zaken over Oracle voor je uit!

Oracle is een merk van het bedrijf dat een eenvoudig te gebruiken databasesysteem biedt. Het heeft verschillende versies waaronder Standard, Enterprise en Express die allemaal voorzien in verschillende behoeften van kleine bedrijven tot grote ondernemingen!

De belangrijkste voordelen van deze Oracle-producten zijn schaalbaarheid en veiligheid, waardoor ze zeer betrouwbaar zijn. Oracle staat er bekend om dat ze ook hoge prestaties kunnen leveren wanneer dat nodig is.

Wat is Oracle en wat doet het?

Oracle is een softwarebedrijf dat een reeks bedrijfssoftware producten levert, waaronder database beheersystemen, cloudoplossingen en engineeringsystemen.

Historie

Oracle werd in 1977 opgericht door Larry Ellison, Bob Miner en Ed Oates. Het hoofdkantoor van Oracle is gevestigd in Redwood Shores, Californië. Oracle heeft wereldwijd meer dan 136.000 mensen in dienst en heeft een marktkapitalisatie van meer dan 209 miljard dollar.

Licenties

De Relationele database van Oracle wordt momenteel geleverd in vijf verschillende edities die allemaal voorzien in verschillende behoeften van kleine bedrijven tot grote ondernemingen.

 • Standard Edition One: Deze is geschikt voor single-server of sterk vertakte bedrijfstoepassingen met beperkte mogelijkheden.
 • Standaard Editie: Deze levert alle faciliteiten van Standard Edition One. Daarnaast biedt het ondersteuning voor grotere machines en Oracle Real Application clustering service.
 • Enterprise Editie: Deze editie zit vol met functies zoals beveiliging, prestaties, schaalbaarheid en beschikbaarheid, vereist voor zeer kritische toepassingen waarin online transactieverwerking een rol speelt.
 • Express Edition: Het is een entry-level editie die gratis te downloaden, installeren, beheren, ontwikkelen en implementeren is.
 • Personal Edition: Deze wordt geleverd met dezelfde Enterprise Edition-functies, behalve Oracle Real Application Clustering.

Functionaliteit Oracle

Een Oracle-database biedt de volgende functionaliteiten om te voldoen aan de eisen van krachtig databasebeheer:

Schaalbaarheid en prestaties:

Functies zoals Real Application Clustering en Portability maken een database schaalbaar naargelang het gebruik. In een database met meerdere gebruikers is het nodig om de gegevensconsistentie en de concurrency te controleren. Oracle maakt hier dankbaar gebruik van en is hierdoor goed te gebruiken voor grotere organisaties.

Beschikbaarheid:

Real-time toepassingen vereisen een hoge beschikbaarheid van gegevens. High-performing computeromgevingen zijn geconfigureerd om de beschikbaarheid van gegevens altijd te bieden. Gegevens zijn beschikbaar tijdens geplande of ongeplande downtimes en storingen.

Back-up en herstel:

De RDBMS heeft een volledige herstelfuncties om gegevens te herstellen van bijna alle soorten storingen. In geval van storing moet de database binnen een mum van tijd worden hersteld voor hoge beschikbaarheid. Onaangetaste delen van gegevens zijn direct beschikbaar terwijl de aangetaste delen kunnen worden hersteld.

Beveiliging:

Het beveiligen van de gegevens heeft altijd de hoogste prioriteit. Het biedt mechanismen om de toegang tot en het gebruik van gegevens te controleren. Het implementeren van autorisatie en het bewerken van gebruikersactiviteiten kan ongeoorloofde toegang voorkomen en de gebruikers aparte toegang verlenen.

Voordelen Oracle

De belangrijkste voordelen van deze producten zijn schaalbaarheid en veiligheid. Hierdoor zijn ze zeer betrouwbaar, terwijl ze ook hoge prestaties kunnen leveren wanneer dat nodig is. Vooral als je alleen te maken hebt met zware gegevensverwerkende taken of misschien zelfs meerdere toepassingen tegelijk draait, is Oracle stabiel en snel.

Oracle wordt vooral gebruikt door bedrijven van elke omvang en in verschillende sectoren. Oracle’s productportfolio omvat database management systemen, middleware, applicaties, cloud oplossingen, engineering systemen en hardware.

De licenties van Oracle zijn beschikbaar op abonnementsbasis of kunnen rechtstreeks worden aangeschaft. Oracle biedt ook adviesdiensten en training om klanten te helpen bij de implementatie en het gebruik van haar producten.

Partners Oracle

Oracle heeft een groot aantal partners die haar producten doorverkopen en aanvullende oplossingen bieden. Oracle’s partner ecosysteem omvat onafhankelijke software leveranciers, systeem integrators, value-added resellers, managed service providers en wereldwijde technologiebedrijven.

Gebruikers Oracle

Oracle heeft wereldwijd meer dan 430.000 klanten. Tot de belangrijkste klanten van Oracle behoren Coca-Cola, Airbus Group, Samsung Electronics, AT&T Inc. en The Walt Disney Company.

Oracle is een beursgenoteerd bedrijf dat aan de New York Stock Exchange (NYSE) genoteerd staat onder ORCL.

Hoe verschilt Oracle van andere softwareleveranciers

Er zijn een paar belangrijke manieren waarop Oracle verschilt van andere softwareleveranciers

– Oracle biedt een compleet assortiment producten, van databasebeheersystemen en cloudoplossingen tot engineered systemen en hardware. Hierdoor kunnen Oracle klanten een end-to-end oplossing bieden.

– De producten van Oracle zijn beschikbaar op abonnementsbasis of kunnen rechtstreeks worden gekocht. Dit geeft klanten de flexibiliteit om het prijsmodel te kiezen dat het beste bij hun behoeften past.

– Oracle heeft een groot partnerecosysteem dat zijn producten doorverkoopt en aanvullende oplossingen biedt. Dit geeft klanten een breed scala aan keuzes als het gaat om implementatie en ondersteuning.

– Oracle heeft wereldwijd meer dan 430.000 klanten. Dit geeft de bedrijf een diepgaand begrip van de behoeften van zakelijke klanten.

– Oracle is een beursgenoteerd bedrijf met een marktkapitalisatie van meer dan 209 miljard dollar. Dit geeft Oracle de financiële stabiliteit en de middelen om te investeren in langetermijn projecten.

Oracle Cloud

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Oracle-producten

Er zijn veel voordelen van het gebruik van Oracle-producten, waaronder:

 1. Prestaties: Oracle heeft functies waarmee hoge prestaties zijn te bereiken. Oracle kan specifieke tuning van de database toepassen om gegevens sneller op te halen en te wijzigen, om de uitvoeringstijd van query’s en dus de werking van de applicatie te verbeteren.
 2. Meerdere databases: De database ondersteunt het beheer van meerdere database-instanties op een enkele server. Het biedt een Instance Caging methode om CPU toewijzingen te beheren op een server waarop de database instanties draaien. Instance caging werkt met de database resource manager om diensten over meerdere instanties te beheren.
 3. Verschillende versies: Zoals we eerder hebben besproken, beschikt Oracle over verschillende versies. Ideaal dus als je kijkt naar de behoefte vanuit je eigen organisatie en hier een geschikte versie voor kiest die hierop aansluit. Als je wilt leren wat Oracle globaal kan, kun je de Express editie downloaden die gratis is.
 4. Clusters: Het maakt gebruik van Real Application Clusters om een systeem met hoge gegevens beschikbaarheid te bieden. De database met RAC heeft voordelen ten opzichte van traditionele database servers door:
  • Schalen van de database over meerdere instanties.
  • Belasting balanceren
  • Gegevensredundantie en beschikbaarheid
  • Flexibel om de verwerkingscapaciteit te vergroten
 5. Herstel van storingen: RMAN (Recovery Manager) is de functie van een Oracle DB die de databasebestanden herstelt of herstelt tijdens storingen en uitval. Het ondersteunt online, gearchiveerde back-ups en continue archivering. Gebruikers kunnen ook SQL* PLUS gebruiken voor herstel, de user-managed recovery. Er is ook een export utility beschikbaar in de database om user-managed backups toe te voegen
 6. PL/SQL: De database ondersteunt PL/SQL extensie voor procedurele programmering.
 7. Breed toegepast: Oracle’s producten worden gebruikt door bedrijven van elke grootte en in verschillende industrieën. Dit geeft je de gemoedsrust dat het product dat je gebruikt beproefd is en bewezen heeft te werken in een breed scala van omgevingen.

Oracle heeft wereldwijd meer dan 136.000 mensen in dienst. Dit zorgt ervoor dat er altijd iemand beschikbaar is om je te helpen met je Oracle-producten.

Oracle heeft een groot aantal partners die haar producten doorverkopen en aanvullende oplossingen bieden. Dit geeft je de flexibiliteit om het implementatie- en supportmodel te kiezen dat het beste bij je behoeften past.

Wat zijn de toekomstplannen voor Oracle?

Oracle is een beursgenoteerd bedrijf met een marktkapitalisatie van meer dan 209 miljard dollar. Dit geeft Oracle de financiële stabiliteit en middelen om te investeren in langetermijnprojecten. Enkele toekomstplannen voor Oracle zijn:

Conclusie

Als je op zoek bent naar een oplossing voor bedrijfssoftware, is Oracle zeker het overwegen waard. Hun uitgebreide productlijn, flexibele prijsmodellen en grote partnerecosysteem maken van hen een leverancier die kan voldoen aan de behoeften van zelfs de meest veeleisende klanten. En hun ervaring met het bedienen van zakelijke klanten betekent dat ze waarschijnlijk een oplossing hebben die past bij je specifieke behoeften. Dus als je op zoek bent naar een oplossing voor professionele bedrijfssoftware, kijk dan zeker eens naar Oracle!

Relevante trainingen

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.