Microsoft 365 Certified: Enterprise Administrator

Sinds 3 december 2018 heeft Microsoft een nieuwe certificering aan hun Role-Based aanbod toegevoegd, en wel één van de hoogste ‘rang’: Microsoft 365 Certified: Enterprise Administrator Expert.

De drie niveaus van Role-Based certificeringen:
Met de Role-Based certificeringen heeft Microsoft drie verschillende niveaus ge(her)introduceerd:

Fundamentals
Beginnersniveau, niet verplicht voor de volgende levels. Voor beginnende IT Pro’s of voor IT pro’s die voor het eerst met een bepaalde technologie in aanraking komen. Ook interessant voor salesmedewerkers die deze technologieën dienen te verkopen. Hiermee worden ze een volwaardig gesprekspartner voor relaties.

Associate
Hier bevinden de meeste Role-Based certificeringen zich en zijn veelal te behalen door het voltooien van een tweetal examens. Dit zijn complexe examens. Qua niveau ‘enigszins’ vergelijkbaar met MCSA.

Expert
Een kleine selectie van de Role-Based certificeringen zijn hier te vinden. Veelal een combinatie van twee Associate trajecten. Volgens Microsoft qua niveaus ‘enigszins’ vergelijkbaar met MCSE.

De route naar ‘Microsoft 365 Certified: Enterprise Administrator Expert’?
Stap 1: Examens MS-100 & MS-101
Haal examen MS-100: Microsoft 365 Identity and Services
Haal examen MS-101: Microsoft 365 Mobility and Security

Stap 2: Certificeringen
Deze zijn in vier varianten beschikbaar. Voor varianten 2 & 3 moeten de examens en trainingen nog uitkomen.

Variant 1: Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associate
Haal examen MD-100: Windows 10
Haal examen MD-101: Managing Modern Desktops

Is het examen 70-698: Installing and Configuring Windows 10 behaald, dan volstaat MD-101 om het certificaat benoemd in stap 1 te behalen.
Trainingen zijn nog niet beschikbaar. Deze komen naar verwachting in januari 2019

Variant 2: Microsoft 365 Certified: Messaging Administrator Associate
Haal examen MS-200
Haal examen MS-201
Deze examens komen op 14 januari 2019, in beta vorm, beschikbaar.

Dit certificaat en de bijbehorende examens zijn gericht op de huidige Exchange Admins.
Het mooie hiervan is dat er ook een transitie examen voor beschikbaar gesteld gaat worden.

Is het examen 70-345: Designing and Deploying Microsoft Exchange Server 2016 behaald, dan volstaat transitie examen MS-202: Microsoft 365 Messaging Administrator Certification Transition Exam.

Het transitie examen is vanaf 14 januari 2019 beschikbaar. Net zoals alle transitie examens zal deze een beperkte gebruiksduur hebben. Deze is vooralsnog onbekend.

Variant 3: Microsoft 365 Certified: Teamwork Administrator Associate
Haal examen MS-300
Haal examen MS-301
Deze examens komen op 14 januari 2019, in beta vorm, beschikbaar.

Dit certificaat en de bijbehorende examens zijn onder andere gericht op de huidige SharePoint Admins.

Is het examen 70-339: Managing Microsoft SharePoint Server 2016 behaald, dan volstaat transitie examen MS-302: Microsoft 365 Teamwork Administrator Certification Transition Exam.

Het transitie examen is vanaf 14 januari 2019 beschikbaar, met een beperkte gebruiksduur. Deze is vooralsnog onbekend.

Variant 4: Microsoft 365 Certified: Security Administrator Associate
Haal examen MS-500.
‘Dit examen komt op 7 januari 2019 beschikbaar.

Roundup
Behalen van examens MS-100 & MS-101 zijn het vertrekpunt. Daarna dient een keuze te worden gemaakt uit één van de zogenaamde Workload certificeringen.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.