ITIL® versie 4

Begin 2019 komt er een nieuwe versie van ITIL® beschikbaar, versie 4. ITIL® is sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw dé standaard op het gebied van IT-Beheer of ook wel IT Service Management. ITIL® biedt vanaf die tijd aan organisaties een houvast met een Framework van services, processen, rollen en verantwoordelijkheden. ITIL® versie 1 vond eerst in Nederland een breed draagvlak, maar is inmiddels een wereldwijde standaard geworden, met wereldwijd vele tienduizenden gecertificeerde Service Managers.

Na de eeuwwisseling, in het jaar 2000, werd ITIL® voor het eerst aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen. Deze versie van ITIL®, versie 2, werd wereldwijd uitgerold. Kern van ITIL® versie 2 waren twee sets van 5 processen, de Service Support Set en de Service Delivery Set. De certificering werd uitgebreid, naast de Foundation-certificering ontstond er ook een Practitioner-certificering en een Manager-certificering. Bovendien werd ITIL® omarmt door grote organisaties als Microsoft en ISO, die met hun eigen implementaties van ITIL op de markt kwamen.

De volgende update van ITIL®, versie 3, stamt uit 2011. Nieuw in deze versie was de Lifecycle-benadering, waarbij een Service 5 fasen doorloopt, van strategie, via design, transitie en operatie naar het continu verbeteren van de Service. Ook de certificering werd weer aangepast, met certificeringen op Expert- en op Master-niveau. De wereld heeft sindsdien niet stil gestaan: nieuwe ontwikkelingen als Agile, DevOps, Lean en SCRUM deden hun intrede, wat ook gevolgen heeft voor IT Beheer. Zaken als een korte time-to-marked, flexibiliteit en schaalbaarheid doen ook in Service Management hun intrede.

Om die reden wordt ITIL® momenteel opnieuw herzien. De bedoeling is dat deze nieuwe versie van ITIL®, versie 4, vanaf begin volgend jaar de oudere versies, dus ook versie 3, gefaseerd gaat vervangen. Door de toename van outsourcing, cloud-toepassingen en web-based service management worden er steeds meer processen en diensten geautomatiseerd of op afstand beheerd. In ITIL® versie 4 zijn de basisprincipes van IT Service Management nog steeds valide, maar de nieuwe ITIL® past beter bij de veranderende wereld waarin we ons momenteel bevinden. De focus van ITIL® versie 4 komt dan ook meer te liggen op zaken als wendbaarheid, flexibiliteit, continue integratie en klantwaarde.

De belangrijkste gevolgen voor de ITIL®-cursussen en -certificeringen zijn:

  • Vanaf februari 2019 komen de eerste Engelstalige examens op Foundation-niveau beschikbaar, andere talen komen in de loop van 2019 beschikbaar.
  • In heel 2019 kunnen nog ITIL® versie 3 examens worden afgelegd, in alle beschikbare talen.
  • In ITIL® versie 4 komt Certificering op 4 niveaus beschikbaar: ITIL® Foundation, ITIL® Managing Professional, ITIL® Strategic Leader en ITIL® Master.
  • ITIL® versie 3 wordt vanaf juni 2020 stapt voor stap uit gefaseerd.
  • Voor ITIL® versie 3 Experts en Masters komst er een 5 daagse overstapcursus naar versie 4, inhoud wordt in de loop van 2019 bekend gemaakt.
Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.