10 tips om effectief te netwerken via LinkedIn

LinkedIn is een van de krachtigste platforms voor professionals van vandaag. Het stelt je in staat om met mensen in contact te komen, na verloop van tijd contact met hen te houden en je netwerk op te bouwen. LinkedIn geeft je ook de mogelijkheid om je professionele prestaties te laten zien en nieuws over jezelf of je bedrijf te delen om zo geloofwaardigheid op te bouwen. Als LinkedIn nieuw voor je is of als je het wil gebruiken om te netwerken, dan zijn hier enkele tips die je op weg kunnen helpen:

1. Optimaliseer je LinkedIn profiel

 • Vul je profiel zo volledig mogelijk in. Een volledig LinkedIn profiel is een cruciaal onderdeel van effectief netwerken via het platform.
 • Update je profiel regelmatig. Het is belangrijk om je informatie up-to-date te houden, vooral als het gaat om carrièreveranderingen, promoties en het zoeken naar een baan. Op die manier kun je relevante prestaties benadrukken die misschien niet op eerdere versies van de pagina stonden.
 • Zorg ervoor dat mensen je gemakkelijk op naam kunnen zoeken, voor het geval ze je niet kunnen vinden via hun connecties of groepen (wat vaak handigere manieren zijn om mensen te vinden). Je kunt dit doen door ervoor te zorgen dat elk stukje informatie in je profiel op zichzelf doorzoekbaar is  inclusief trefwoorden als “Schrijver” of “Digital Marketing Specialist” zodat mensen je gemakkelijk kunnen vinden!
 • Let ook op mogelijke rode vlaggen: als iemand tientallen connecties heeft maar slechts één foto dan is er misschien iets aan de hand!

2. Beslis of je de betaalde versie wilt.

Er is een betaalde versie van LinkedIn die meer functies biedt, meer zichtbaarheid en professioneler is.

Hier zijn enkele redenen waarom je de betaalde versie zou moeten nemen:

 • Betaalde accounts bieden meer gerichte en effectieve netwerken. Wanneer je de gratis versie gebruikt, kan het moeilijk zijn om mensen te vinden die gelijkaardige interesses hebben als jij omdat ze verborgen zijn achter een paywall. 
 • Met een betaald account kun je zoeken op beroep of locatie, zodat je precies kunt vinden wat je nodig hebt zonder eerst honderden nutteloze resultaten te moeten doorworstelen! Het zorgt er ook voor dat je profiel hoger wordt weergegeven in zoekopdrachten van andere gebruikers wanneer zij op zoek zijn naar een gelijkgestemde. Dit maakt het veel gemakkelijker voor mensen die geïnteresseerd zijn om meer te weten te komen over je werk/branche kennis dan wanneer ze alleen profielen binnen hun eigen netwerk zouden bekijken (zoals collega’s).

3. Personaliseer je LinkedIn uitnodigingen

Als je je netwerk op LinkedIn begint op te bouwen, is het belangrijk om uitnodigingen te versturen als een manier om in contact te komen met potentiële partners, medewerkers en klanten. Maar hoe zorg je ervoor dat je uitnodiging effectief is?

Eén manier is door de uitnodiging te personaliseren zodat ze opvalt tussen alle andere berichten die mensen elke dag ontvangen. Hier zijn enkele tips over hoe je dit kunt doen:

 • Gebruik hun naam: mensen ontvangen graag een e-mail die rechtstreeks aan hen is gericht in plaats van “Geachte heer/mevrouw” of erger nog “Aan wie het leest”.
 • Vermeld de bedrijfsnaam: dit laat zien dat je onderzoek hebt gedaan naar wie ze zijn en wat ze doen, wat weer aangeeft dat het bericht dat volgt waarschijnlijk relevant voor ze zal zijn (of in ieder geval hun tijd waard).
 • Voeg titel toe – ook dit toont inspanning van uw kant en helpt ervoor te zorgen dat uw bericht snel wordt geopend in plaats van rechtstreeks in de spam-map terecht te komen!
 • Vermeld de branche – nog een manier om ervoor te zorgen dat dingen goed worden gelezen in plaats van zonder nadenken op iemands bureau te belanden waar het waarschijnlijk deadlines zal missen omdat niemand het nog heeft gelezen…

4. Maak contact met de mensen die je al kent.

LinkedIn is een uitstekende tool om in contact te komen met mensen waarmee je zaken wil doen, van wie je wil leren en die je wil helpen. Maar het is ook een geweldige plek om in contact te komen met mensen die je al kennen en vertrouwen – vrienden, familieleden, collega’s en kennissen. De meeste professionele profielen hebben een sectie genaamd “Mensen die ik ken” waar gebruikers hun eerstegraads connecties op het platform kunnen vermelden.

Om van deze functie te profiteren (en je profiel een boost te geven), zorg ervoor dat al je bestaande connecties je verzoek om connecties op LinkedIn te worden hebben aanvaard, zodat hun namen in je “Mensen die ik ken” sectie verschijnen. Vraag hen dan of ze hun netwerk willen uitbreiden door extra contacten van buiten het bedrijf uit te nodigen – of zelfs van concurrenten!

5. Gebruik bestaande connecties om in contact te komen met mensen die je niet kent.

Als je LinkedIn gebruikt om te netwerken en om je volgende baan te vinden, wil je gebruik maken van de verschillende beschikbare tools om het meeste uit je tijd op het platform te halen.

Er zijn drie belangrijke manieren om LinkedIn te gebruiken om te netwerken:

 • Bestaande connecties gebruiken om in contact te komen met mensen die je niet kent of die werken bij een bedrijf waar je graag zou willen werken.
 • Mensen vinden die bij bedrijven werken die je interesseren en rechtstreeks met hen in contact komen.
 • Het creëren van een netwerk van nieuwe contacten (of “connecties”) na verloop van tijd door organische betrokkenheid op profielen, berichten, groepsdiscussies en gemeenschappen.

6. Wees een goede connectie

Het eerste wat je moet doen wanneer je connecties maakt met andere mensen op LinkedIn is ervoor zorgen dat het de juiste persoon is. Je wilt geen connectie maken met iemand die jou niet kent, zeker niet als die persoon zelf veel connecties heeft. Concentreer je in plaats daarvan op het creëren van connecties met mensen die meer geneigd zijn om je verzoek te accepteren, zodat je in staat bent om vertrouwen en een goede verstandhouding met hen op te bouwen.

Dit kan gedaan worden door:

 • Contact te leggen met collega’s of medewerkers die in het verleden of heden gemeenschappelijke interesses met je hebben gedeeld;
 • In contact te komen met voormalige collega’s die bereid waren je te steunen tijdens eerdere projecten of initiatieven;
 • In contact te komen met familieleden en vrienden van school die geïnteresseerd kunnen zijn in waar je de laatste tijd aan gewerkt hebt – en vice versa!

7. Gebruik LinkedIn Groepen.

 • Gebruik LinkedIn Groepen. De Groepen functie is één van de meest onderbenutte functies op LinkedIn. Er zijn duizenden groepen, en je kunt zoeken op branche, locatie en onderwerp. Je kunt ook posten in de groep (wat gratis is) of een nieuwe groep aanmaken als er nog geen is die aan jouw wensen voldoet.
 • Zoek mensen met dezelfde functietitel als jij en spreek hen rechtstreeks aan met hun e-mailadres op hun profielpagina.
 • Maak contact met anderen die bij het bedrijf werken waar je je op richt door contact met hen op te nemen via het tabblad Contacten op hun profielpagina; stuur hen dan een InMailbericht met de vraag of ze binnenkort eens willen afspreken voor een kop koffie of een lunch!

8. Overdrijf niet met aanbevelingen.

Als algemene regel geldt: overdrijf niet met aanbevelingen. Het is niet nodig om elke connectie aan te bevelen die daarom vraagt. Dit is vooral waar als de persoon die het vraagt iemand is die je slechts één of twee keer in het echt hebt ontmoet, meer dan tien jaar geleden.

LinkedIn gebruikers kunnen zien hoe vaak je mensen hebt aanbevolen, wat het duidelijk maakt wanneer iemand te veel anderen en zichzelf heeft aanbevolen.

9. Wees actief op LinkedIn.

LinkedIn is een professioneel netwerk, dus het is belangrijk om de site te gebruiken om te netwerken. Om effectief te zijn, moet je LinkedIn gebruiken als een bron en niet als de zoveelste social media app. Om dit te doen, moet je je richten op het plaatsen van updates en het delen van artikelen die professioneel van belang zijn in uw vakgebied. Commentaar geven op berichten van anderen is ook nuttig omdat het laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben (en vice versa). Je moet ook lid worden van groepen die verband houden met uw branche of vakgebied, dit kunnen geweldige plaatsen zijn om te netwerken met andere professionals die dezelfde interesses of ervaringen hebben. Als er iets op het werk gebeurt dat buiten je organisatie nieuws maakt, deel het dan door erover te posten op LinkedIn! Dit helpt om het bewustzijn te verspreiden over wat er gebeurt binnen je bedrijf en kan zelfs positieve pers voor jezelf opleveren als iemand ziet hoe goed geïnformeerd je bent over de huidige gebeurtenissen die van invloed zijn op je bedrijf of de industrie als geheel. 

Gebruik LinkedIn als een kans om in contact te komen met mensen die je wel kent maar nog niet kent via professionele netwerken zoals forums of clubs; zelfs als deze connecties niet meteen (of nooit) resulteren in betekenisvolle relaties, kunnen ze ergens in de toekomst leiden door waardevolle informatie te verstrekken over toekomstige kansen of door manieren te suggereren waarop individuen binnen die organisaties elkaar professioneel kunnen helpen via mond-tot-mond reclame tussen verschillende bedrijven/organisaties binnen hun netwerken!

Zoek contact met mensen die je kent via vrienden of familie. Zelfs als deze connecties niet meteen (of nooit) in een betekenisvolle relatie resulteren, kunnen ze ergens in de toekomst toe leiden.

10. Deel je successen en verwezenlijkingen op LinkedIn.

 • Deel wat je gedaan hebt. Dit is één van de belangrijkste tips om effectief te netwerken via LinkedIn. Als je een social media pro bent, is dit misschien gemakkelijk voor je. Zo niet, begin dan met het delen van je successen en prestaties op het platform.
 • Deel waar je mee bezig bent. Het is ook cruciaal om te delen wat er gebeurt in je professionele leven, je huidige projecten en initiatieven zijn goede plaatsen om te beginnen! Dit zal niet alleen helpen bij je professionele ontwikkeling, maar het kan ook anderen helpen om mogelijkheden te ontdekken die ook voor hen geschikt zouden kunnen zijn.
 • Deel waar je trots op bent (en enthousiast over bent). Een andere geweldige manier om mensen betrokken te houden is door successen of prestaties te delen die hen ook een goed gevoel geven! Naast het laten zien hoe geweldig je bent, kan dit ook een lange weg gaan naar het opbouwen van vertrouwen tussen collega’s die misschien nog niet veel van elkaar weten; wanneer ze zien hoe gelukkig iemand anders is met hun product/dienst/bedrijf etc., zullen ze er ook bij willen horen!

LinkedIn is een krachtig instrument om te netwerken, maar je moet het wel goed doen.

Het is gemakkelijk om het gevoel te hebben dat je deel moet uitmaken van elke groep, elke discussie moet starten en op alles commentaar moet geven. Maar het is belangrijk om te onthouden dat je hier bent om te netwerken en connecties te maken, niet om gewoon lawaai te maken.

Als het op communiceren met anderen of het beantwoorden van berichten aankomt, hebben we de neiging om in de hyperdrive-modus te gaan. We racen bliksemsnel door onze inbox om zo snel mogelijk te antwoorden. Hoewel dit geweldig is voor de productiviteit, betekent het vaak dat we onze antwoorden niet de aandacht geven die ze verdienen en kansen op betrokkenheid laten liggen omdat we zo gefocust zijn op dingen snel gedaan te krijgen in plaats van ze goed te doen!

Conclusie

LinkedIn is niet alleen een tool om jobs te vinden of om vacatures te plaatsen. Het is ook een effectieve manier om connecties te maken en relaties op te bouwen met mensen in je vakgebied. Hoe meer connecties je hebt, hoe gemakkelijker het zal zijn om nieuwe kansen te vinden, je naam bekend te maken en je reputatie op te bouwen als iemand die weet wat hij doet. Het kan even duren voordat al deze inspanningen vruchten beginnen af te werpen, maar als je volhoudt, zal dat uiteindelijk gebeuren!

Wanneer u LinkedIn beter wilt leren ontdekken adviseren we u om eens naar de volgende LinkedIn e-learning training te kijken. Na het bestuderen van onze LinkedIn tips een welkome aanvulling voor meer connecties.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.