Wat is Lean IT?

Wat is lean it?

In een wereld waar efficiëntie koning is en technologie de troon bezet, staat de IT-sector continu onder druk om meer te leveren met minder. Lean IT heeft de strategieën om deze uitdagingen aan te gaan.

Met meer dan een decennium ervaring in het implementeren van Lean principes binnen diverse IT-organisaties, weet ik uit eerste hand hoe deze benadering kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in prestaties en klanttevredenheid.

De kracht van Lean IT ligt in het onverbiddelijk jagen op verspilling en het streven naar gestroomlijnde processen die waarde toevoegen voor de eindgebruiker. Dit maakt het niet alleen een theorie maar een praktische methodologie met directe impact.

Door deze blog heen zal je ontdekken hoe jouw IT-afdeling transformatie kan ondergaan, resulterend in een meer dynamisch en klantgericht systeem.

Samenvatting

 • Lean IT is een strategie die de principes van Lean manufacturing gebruikt in de IT om verspilling te verminderen en de waarde voor de klant te verhogen.
 • Het past tools en technieken zoals value stream mapping en kaizen toe om IT-processen te verbeteren, kosten te verlagen en klanttevredenheid te verhogen.
 • Lean IT werkt goed samen met andere methoden zoals Agile, Six Sigma en ITIL, waardoor teams sneller en efficiënter kunnen werken.
 • De Lean IT Foundation training is belangrijk voor medewerkers om te leren hoe ze Lean-principes kunnen toepassen en hun werk kunnen verbeteren.
 • Steeds meer IT – afdelingen gebruiken Lean IT om slanker, responsiever en klantgerichter te worden.

Wat is Lean IT?

Lean IT is een strategie waarbij de principes van Lean manufacturing toegepast worden op de informatietechnologie, met als doel het creëren van meer waarde voor de klant door het elimineren van verspillingen binnen IT-processen.

Dit managementconcept streeft naar continue verbetering en optimalisatie van de IT-dienstverlening en ondersteunende systemen.

Een combinatie van Lean en IT Service Management

Lean IT neemt de ideeën van Lean manufacturing en past deze toe op IT Service Management. Het doel is om de diensten beter te maken door minder te verspillen en meer te doen met wat je hebt.

Dit betekent dat IT-teams kijken hoe ze werk sneller en slimmer kunnen doen. Ze zoeken naar stappen die geen waarde toevoegen en halen die weg. Zo worden IT-services beter voor de klanten en kost het minder.

Door Lean principes te mixen met IT Service Management, zorgen teams dat technologie helpt bij het werk in plaats van problemen te maken. Ze zorgen ervoor dat computers, netwerken en software altijd klaar zijn om te gebruiken.

En als er iets fout gaat, lossen ze het snel op. Zo blijven klanten tevreden en kunnen bedrijven goed blijven werken. Lean IT helpt ook om kosten te verlagen, waardoor bedrijven geld besparen.

Gericht op minimaliseren van verspilling in IT

In IT willen we geen tijd of geld verspillen. Dat is waar Lean IT om de hoek komt kijken. Het doel is om alles wat niet helpt weg te halen. Denk aan dubbel werk, wachten of fouten die we steeds opnieuw maken.

Met Lean IT zoeken we naar manieren om deze verspilling te vinden en te stoppen. Zo wordt jouw IT-team beter in wat ze doen en helpen ze de klant sneller.

Het is belangrijk dat iedereen in het team blijft zoeken naar verspilling. Dit betekent dat ze altijd vragen stellen zoals: “Hebben we dit echt nodig?” of “Kan dit sneller?”. Door steeds te verbeteren, wordt de IT-dienst waardevoller voor de klant.

En dat zonder extra tijd of geld te besteden. Dat is slim werken en dat is precies wat Lean IT wil bereiken.

Maakt IT efficiënter en klantgerichter

Lean IT helpt om IT-diensten sneller en beter te maken. Dit betekent dat IT-teams minder tijd kwijt zijn aan overbodige taken. Ze richten zich meer op wat klanten echt nodig hebben.

Zo kunnen ze snel goede oplossingen bieden.

Lean principes zorgen ervoor dat de IT-afdeling steeds verbetert. Alles draait om wat waardevol is voor de gebruiker. Verspilling wordt weggehaald, en dat maakt de service top! Klanten krijgen hierdoor sneller wat ze willen en zijn blijer met het werk van de IT.

De oorsprong van Lean IT

Lean IT komt uit de ideeën van het Toyota Production System. Dit is een manier om auto’s te maken zonder veel te verspillen. Later gingen mensen deze ideeën gebruiken voor andere dingen dan auto’s maken, zoals IT.

In IT helpt Lean om alles beter en zonder verspilling te doen. Dit maakt klanten blij en bespaart geld.

Het idee van minder verspillen werd ook bekend als Lean Six Sigma. Dit helpt bedrijven om hun werk nog beter te doen. Het gaat om goed kijken naar wat je doet en altijd proberen het te verbeteren.

In de IT-wereld betekent dit slimme software maken en computers goed gebruiken. Dit helpt om alles vlot en zonder problemen te laten werken.

De Lean IT filosofie

De Lean IT-filosofie is een essentiële benadering voor organisaties die streven naar een slankere, flexibelere en waardegerichte IT-service; ontdek hoe deze principes uw IT-operaties kunnen transformeren door verder te lezen.

Waarde en verspillingen

Lean IT gaat over het beter maken van IT. Het wil dingen doen die echt belangrijk zijn en tijdverspilling stoppen.

 • Verspilling herkennen
 • Verschillende soorten verspilling
 • Klantwaarde begrijpen
 • Waarde toevoegen
 • Niet nodige stappen vermijden
 • Goede dingen snel leveren

Waardestroom

In Lean IT kijk je naar de waardestroom. Dit betekent dat je nagaat hoe het werk door jouw IT-afdeling beweegt. Je zoekt naar stappen in jullie werk die echt belangrijk zijn voor klanten.

Daarbij kijk je welke taken geen waarde toevoegen en dus weg kunnen. Zo zorg je ervoor dat alle inspanningen bijdragen aan wat de klant echt nodig heeft.

Je maakt de waardestroom zichtbaar met value-stream mapping. Hiermee zie je hoe ideeën veranderen in bruikbare IT-diensten. Dit helpt teams om samen te werken en snel te reageren op wat klanten vragen.

Met deze aanpak verbeter je de service en verminder je verspilling van tijd en middelen.

Flow

Flow gaat over het soepel laten lopen van IT-processen. Het doel is om werk constant te bewegen zonder onderbrekingen of vertragingen. Stel je voor dat elke taak in IT net als water door een pijp stroomt.

Je wilt niet dat iets de stroom blokkeert. Zo werk je sneller en krijg je meer gedaan. Goede flow betekent ook dat klanten niet wachten op hun IT-diensten. Dit maakt hen blij en jouw IT-afdeling sterk.

Het maken van een goede Flow vraagt om aandacht voor hoe werk beweegt. Kijk goed naar de stappen die nodig zijn om een taak af te maken. Probeer elke stap zonder wachten aan de volgende te koppelen.

Gebruik tools zoals Kanban maps om te zien waar dingen staan en wat nog moet gebeuren. Door zo te werken, haal je verspilling weg en maak je klanten tevreden.

Pull/demand systeem

Bij een pull/demand systeem beginnen IT-processen pas als er vraag naar is. Dit betekent dat werk niet op voorraad gemaakt wordt, maar pas gestart wordt als de klant het nodig heeft.

Het helpt om alleen te maken wat echt nodig is en voorkomt verspilling van tijd en middelen. Dit systeem past goed bij Lean IT omdat het aansluit bij het minimaliseren van verspilling en het verbeteren van de klanttevredenheid.

In IT-omgevingen wordt dit vaak gedaan met een Kanban-board. Hierop zie je taken verschuiven van ’te doen’, naar ‘bezig’ en dan naar ‘klaar’. Zo zie je duidelijk wat er moet gebeuren en wanneer.

Een pull/demand systeem maakt IT-werk stroomlijnen makkelijker en zorgt dat teams flexibel blijven. Ze kunnen snel reageren op wat de klant wil.

Perfectie

In Lean IT gaat het om steeds beter worden. Het is niet alleen een project, maar een manier van werken. Het doel is om IT-processen zonder fouten te laten verlopen en altijd te zoeken naar hoe het nog beter kan.

Dit betekent dat teams leren van wat er misgaat en dit gebruiken om te verbeteren.

Teams werken samen om alles soepel te laten lopen. Ze zorgen dat klanten blij zijn en blijven kijken waar ze verspilling kunnen wegdoen. Zo wordt de service steeds beter en helpen ze het bedrijf vooruit.

Lean IT is dus nooit echt ‘af’. Er is altijd ruimte voor meer perfectie.

Waar start jouw verbeterreis?

Ontdek hoe de implementatie van Lean IT jouw IT-afdeling kan transformeren en welke stappen je kunt zetten om deze reis naar continue verbetering te beginnen.

Implementatie van Lean IT

Lean IT helpt je bedrijf beter te worden. Het zorgt ervoor dat je minder verspilt en klanten blij maakt.

 • Kies een team dat Lean IT gaat leiden.
 • Maak samen een plan hoe jullie Lean gaan gebruiken.
 • Zoek uit wat voor werk nu gebeurt en hoe het beter kan.
 • Bedenk wat verspilling is binnen jouw IT processen.
 • Vind manieren om die verspilling weg te halen.
 • Gebruik de Lean IT-principes om te zien waar je kunt verbeteren.
 • Verander dingen stap voor stap en kijk steeds of het werkt.
 • Praat met mensen over waarom deze verandering goed is.
 • Geef training over Lean IT aan iedereen die het nodig heeft.
 • Zorg dat iedereen steeds blijft zoeken naar hoe het nog beter kan.

Weerstand tegen verandering

Verandering kan moeilijk zijn voor mensen. Dit geldt ook voor IT-medewerkers die gewend zijn aan bepaalde werkwijzen. Als je Lean IT gaat gebruiken, kunnen sommige teamleden bang zijn voor het nieuwe.

Ze kunnen zich zorgen maken over hun baan of denken dat ze het niet kunnen. Het is belangrijk om te luisteren naar deze zorgen en te helpen waar je kunt.

Om weerstand te overwinnen, moet je duidelijk maken hoe Lean IT-voordelen brengt. Leg uit hoe het tijd bespaart en het werk makkelijker maakt. Zorg dat iedereen de doelen begrijpt en laat zien hoe hun rol belangrijk is.

Training helpt ook. Met de Lean IT Foundation training krijgen medewerkers de kennis die ze nodig hebben. Zo bouw je vertrouwen op en werk je samen naar succes.

Integratie van Lean in IT-afdelingen

Lean IT helpt IT-afdelingen beter en slimmer te werken. Hierbij gaat het om minder verspilling en meer waarde voor klanten.

 • Begin met een duidelijk plan. Bepaal welke Lean IT – principes je wilt gebruiken en stel doelen.
 • Betrek iedereen erbij. Vertel alle medewerkers waarom Lean IT belangrijk is en hoe het hen kan helpen.
 • Train je team. Zorg ervoor dat medewerkers de kennis hebben om Lean IT toe te passen door middel van opleidingen zoals Lean IT Foundation training.
 • Kijk naar wat je nu doet. Vind uit waar in jouw processen tijd of middelen verloren gaan.
 • Maak kleine veranderingen. Begin met eenvoudige aanpassingen die snel resultaat laten zien om weerstand tegen verandering te verminderen.
 • Werk samen met klanten. Ontdek wat zij echt nodig hebben en pas je diensten daarop aan.
 • Gebruik visualisaties. Met bijvoorbeeld Kanban boards zie je sneller waar dingen misgaan of kunnen verbeteren.
 • Meet resultaten. Kijk of de veranderingen echt helpen en waar nog meer winst te behalen valt.
 • Streef naar perfectie. Onthoud dat Lean IT gaat over steeds blijven verbeteren, niet over een keer alles goed doen.

Lean IT Foundation training

Om echt goed te worden in Lean IT, kun je een speciale training volgen. Deze heet de Lean IT Foundation training. In deze cursus leer je alles over hoe je Lean principes kunt toepassen in IT-werk.

Je gaat aan de slag met het vinden en wegwerken van verspilling in IT-processen. Ook leer je hoe je dingen steeds beter kunt maken. Als je de training afmaakt, doe je een examen. Als je slaagt, krijg je een certificaat dat laat zien dat jij weet hoe je Lean IT kunt gebruiken.

Deze training is belangrijk voor jou als IT-manager. Het helpt jou en je team om slimmer te werken. Zo kunnen jullie de klant beter helpen en kosten besparen. Bovendien past Lean IT goed bij andere manieren van werken, zoals Agile en ITIL.

Met de kennis van een Lean IT Foundation training maak je dus een grote stap vooruit in het verbeteren van jullie IT-diensten.

De inzet van Lean IT

Binnen de dynamische wereld van de informatietechnologie wordt Lean IT steeds meer een hoeksteen voor het creëren van een slankere, responsievere en klantgerichte IT-afdeling. Ontdek hoe deze methodiek niet alleen de efficiëntie maximaliseert, maar ook naadloos aansluit bij andere moderne managementstrategieën.

Toepassing in IT-processen en systemen

Lean IT zorgt ervoor dat IT-processen beter lopen en minder kosten. Het helpt teams om snel te zien waar dingen misgaan en waar ze tijd of andere dingen verspillen. Dat maakt het makkelijker om te werken aan oplossingen die de IT-diensten beter maken voor klanten.

Ook zorgt het voor minder fouten en kun je dingen sneller maken of leveren.

IT-managers gebruiken Lean-principes om te kijken hoe ze hun systemen kunnen verbeteren. Ze passen tools en technieken toe zoals value stream mapping en kaizen. Dit helpt om werkprocessen slimmer te maken en steeds opnieuw te checken of alles nog goed gaat.

Zo blijft de IT-afdeling scherp en kan het bedrijf groeien, zelfs als het even niet zo goed gaat met de economie.

Complementaire methodologieën zoals Agile, Six Sigma en ITIL

Lean IT gaat hand in hand met andere methodes. Zo helpen Agile, Six Sigma en ITIL Lean IT nog sterker te maken.

 • Agile zorgt voor snelle aanpassingen. Het laat teams snel reageren op veranderingen.
 • Six Sigma maakt de kwaliteit beter. Deze methode zoekt naar fouten om die dan weg te werken.
 • ITIL helpt bij het beheren van IT-diensten. Het geeft een set regels voor goede service.
 • Samen helpen deze methodes het proces vlotter te laten lopen. Ze zorgen dat alles goed blijft gaan.
 • Met deze methodes wordt klanttevredenheid hoger. Klanten krijgen wat ze nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben.
 • Kosten gaan omlaag omdat er slim gewerkt wordt. Verspilling wordt minder en alles werkt efficiënter.
 • Teams zien sneller waar verbetering nodig is. Ze leren constant hoe het nog beter kan.
 • Door samen te werken, vinden IT-afdelingen nieuwe oplossingen. Zij combineren verschillende ideeën voor het beste resultaat.
 • Training in deze methodologieën is belangrijk. Zo leren mensen hoe ze Lean IT het best kunnen gebruiken.
 • Managers krijgen meer controle over hun projecten. Ze zien snel wat goed gaat en wat beter moet.

Groeiende trend binnen IT-organisaties

Steeds meer IT-afdelingen pakken Lean IT op. Ze zien dat het helpt om beter en sneller te werken. Het gaat hier om het slimmer maken van IT-werk. Dit doen ze door te kijken waar dingen dubbel gedaan worden of waar werk niet nodig is.

Het doel is altijd om de klant blijer te maken met goede service en om kosten te besparen.

IT-managers vinden dit een slimme manier om hun teams te leiden. Ze gebruiken Lean IT samen met andere werkwijzen zoals Agile en Scrum. Zo maken ze de IT-service nog beter. Het gaat niet alleen om techniek, maar ook om hoe mensen werken.

Met Lean IT blijven ze leren en verbeteren. Dat maakt het werk leuker en de klanten tevredener.

Conclusie

Lean IT maakt je IT beter. Het zorgt ervoor dat je minder verspilt. Wil jij ook efficiënt werken? Met Lean IT leer je hoe je waarde geeft aan de klant. Vergeet niet: het gaat om altijd blijven verbeteren.

Je kunt meteen beginnen met wat je hier hebt geleerd. Ga ervoor en maak jouw IT-afdeling slanker en sterker!

Veelgestelde vragen

Wat doet Lean IT voor bedrijven?

Lean IT helpt bedrijven om hun werk beter te doen door minder tijd en geld te gebruiken. Het gebruikt slimme manieren zoals Agile methodes en kanban maps om alles goed te laten lopen.

Kan Lean IT helpen bij economische recessies?

Ja, tijdens een economische recessie zorgt Lean IT ervoor dat bedrijven slim werken en kosten besparen. Dit is mogelijk door minder energie te gebruiken en slim om te gaan met alles wat ze nodig hebben.

Wat zijn de voordelen van Lean IT voor het milieu?

Met Lean IT kunnen bedrijven hun energieverbruik verlagen. Dit is goed voor het milieu omdat er minder vervuiling is.

Hoe kan Lean IT helpen bij softwareontwikkeling?

Software ontwikkelaars kunnen Lean IT-methodes, zoals Agile softwareontwikkeling, gebruiken om sneller en beter programma’s te maken.

Wat betekent het als mijn bedrijf ‘Lean’ is?

Software ontwikkelaars kunnen Lean IT-methodes, zoals Agile softwareontwikkeling, gebruiken om sneller en beter programma’s te maken.

Is Lean IT alleen iets voor grote bedrijven?

Nee, alle soorten bedrijven kunnen Lean IT gebruiken. Het maakt niet uit hoe groot ze zijn. Het doel is om iedereen beter werk te laten doen met minder verspilling.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.