Microsoft Copilot: De AI van Microsoft uitgelegd

Microsoft heeft Copilot onthuld, een nieuwe AI-assistent die Office-gebruikers helpt bij het maken van documenten en meer. Copilot zal beschikbaar zijn in alle Microsoft 365-apps en -diensten.

Microsoft heeft nauw samengewerkt met OpenAI om verschillende kunstmatige intelligentie-tools te ontwikkelen die ons leven kunnen verbeteren. Het bedrijf integreert nu AI in zijn zoekmachine, Edge-browser, Microsoft 365 en Windows 11. In dit artikel zullen we dieper ingaan op Microsoft Copilot en hoe het onze digitale ervaring kan veranderen.

Wat is Bing AI en hoe staat het in verband bij ChatGPT?

In 2019 investeerde Microsoft miljarden dollars in OpenAI. Kort daarna begon OpenAI interessante dingen te produceren, zoals de ongelooflijke beeldgeneratietool DALL-E 2 en de nu populaire ChatGPT.

ChatGPT is een intelligente AI-gedreven chattool die in staat is om mensachtige gesprekken te voeren, vragen te beantwoorden, ideeën voor te stellen en je te helpen bij verschillende taken. Het is een kunstmatige intelligentie die is getraind op een groot taalmodel en een groot multimodaal model. Dit betekent dat het is getraind op grote datasets en met menselijke interacties, maar geen toegang heeft gehad tot het doorzoeken van het web.

OpenAI werkt constant aan het verbeteren van zijn toolset. Sinds de introductie van ChatGPT 4 heeft de AI veel aandacht getrokken door onder andere essays te componeren, code te schrijven, zakelijke ideeën voor te stellen en zelfs te slagen voor het bar-examen.

In februari 2023 onthulde Microsoft dat het ChatGPT gebruikte om “het nieuwe Bing” aan te drijven, waarbij volgende generatie kunstmatige intelligentie werd geïntegreerd in de Bing-zoekmachine.

Met de kracht van AI is Bing nu meer dan alleen een zoekmachine. Het is ook een gesprekstool die Microsoft jouw “AI-copiloot voor het web” noemt. Met deze nieuwe tools is Bing klaar om “betere zoekresultaten, meer complete antwoorden, een nieuwe chatervaring en de mogelijkheid om inhoud te genereren” te bieden.

Bing draait niet langer alleen om het geven van een set zoekresultaten, maar om bruikbare en gedetailleerde antwoorden op jouw vragen.

Bing AI in Microsoft Edge

In maart 2023 begon Microsoft zijn AI-aangedreven Bing-zoekmachine te integreren in Microsoft Edge. Het bedrijf begon stabiele versies van de browser uit te rollen met de Bing AI-chatbot standaard ingebouwd in de zijbalk.

Dit wordt “Edge Copilot” genoemd, “Bing chat” en “Discover”. Met deze tool kun je rechtstreeks vanuit je browser antwoorden krijgen met de kracht van je eigen AI-assistent.

Microsoft zegt dat Edge Copilot dingen kan doen zoals het samenvatten van webinhoud, zoeken naar antwoorden op het web en zelfs content voor je genereren.

Microsoft merkt op dat Bing AI nog niet perfect is en niet altijd 100% feitelijk zal zijn:

“Bing streeft ernaar al zijn antwoorden te baseren op betrouwbare bronnen, maar AI kan fouten maken, en inhoud van derden op internet is mogelijk niet altijd accuraat of betrouwbaar. Bing zal soms informatie verkeerd weergeven, en je kunt reacties zien die overtuigend klinken maar onvolledig, onnauwkeurig of ongepast zijn. Gebruik je eigen beoordelingsvermogen en controleer de feiten voordat je beslissingen neemt of actie onderneemt op basis van de antwoorden van Bing.”

Wat is Microsoft 365 Copilot?

Microsoft beperkt zich niet alleen tot Bing en Edge met AI, maar integreert de intelligentie ook in Microsoft 365.

Bekend als “Copilot” is dit een tool die mensen helpt bij het maken van documenten, het lezen en samenvatten van e-mails, het maken van presentaties en nog veel meer.

Denk aan Copilot als een veel intelligenter (en daadwerkelijk nuttig) alternatief voor de klassieke Microsoft Office-assistent Clippy.

Copilot kan worden gebruikt in de hele Office-suite van Microsoft. Het zal je helpen in Microsoft Teams, Outlook, PowerPoint en Word. Of je nu hulp nodig hebt bij het beheren van een draaitabel in Excel of het bijhouden van je inbox, Copilot staat klaar om je te helpen.

Microsoft heeft enkele krachtige functies van Copilot laten zien en wat het kan doen. Dit omvat handige dingen zoals het snel samenvatten van lange e-mailthreads of het analyseren van grote hoeveelheden spreadsheetgegevens.

Verbeter je Office-ervaring met Copilot

Met de komst van Copilot wil Microsoft een nieuwe dimensie toevoegen aan de Office-ervaring van zijn gebruikers. Deze AI-assistent zal naadloos geïntegreerd worden in vertrouwde apps zoals Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams.

Door simpelweg Copilot op te roepen via de zijbalk, kunnen gebruikers de AI-assistent vragen om tekst te genereren voor documenten, PowerPoint-presentaties te maken op basis van Word-documenten, en zelfs te helpen bij het gebruik van geavanceerde functies zoals PivotTables in Excel.

Optimaliseer je workflow

Met Copilot aan je zijde wordt het voorbereiden van vergaderingen een fluitje van een cent. De AI-assistent kan gebruikers voorzien van relevante informatie over aanstaande Microsoft Teams-vergaderingen. Dit omvat updates over gerelateerde projecten, recente personeelswijzigingen binnen de organisatie en zelfs informatie over collega’s die net terug zijn van vakantie.

Copilot biedt ondersteuning in alle Office-apps en kan bijvoorbeeld in Word helpen bij het opstellen van documenten op basis van bestaande bestanden. De door de AI gegenereerde tekst kan vervolgens vrij worden bewerkt en aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker.

Verhoog je productiviteit met AI-aangedreven functies

Copilot fungeert als een geavanceerde chatbot en kan daarom ook ingezet worden voor diverse taken in andere Microsoft Office-apps. In Excel kunnen gebruikers bijvoorbeeld Copilot gebruiken om direct een SWOT-analyse of een PivotTable te genereren op basis van gegevens. In Microsoft Teams kan de Copilot-functie vergaderingen transcriberen, gebruikers herinneren aan belangrijke punten die ze hebben gemist en zelfs een samenvatting geven van de actiepunten gedurende de vergadering.

Betrouwbaarheid en flexibiliteit

Hoewel Copilot een indrukwekkend staaltje technologie is, benadrukt Microsoft dat de AI-assistent niet altijd perfect zal zijn. Volgens Jared Spataro, hoofd van Microsoft 365, zal Copilot soms de juiste resultaten opleveren, terwijl het op andere momenten nuttige ideeën kan geven die wellicht niet perfect zijn, maar toch een goede basis vormen om mee verder te werken. Microsoft heeft hard gewerkt aan het optimaliseren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van Copilot, maar erkent dat er altijd ruimte is voor verbetering.

De technologie achter Copilot

Copilot is niet zomaar een koppeling tussen ChatGPT en Microsoft 365. Het is gebaseerd op het geavanceerde Copilot-systeem, dat een combinatie is van Microsoft 365-apps zoals Word, Excel en PowerPoint, de Microsoft Graph voor gegevens en intelligentie, en de GPT-4-taalmodel van OpenAI.

Copilot maakt gebruik van een geavanceerd “grounding” proces om de kwaliteit van de gegenereerde suggesties te verbeteren. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld aan Word vraagt om een document te maken op basis van specifieke gegevens, stuurt Copilot de prompt naar de Microsoft Graph om de context en gegevens op te halen.

Vervolgens past Copilot de prompt aan en stuurt deze naar het GPT-4-taalmodel voor tekstgeneratie. De gegenereerde tekst wordt opnieuw gevalideerd door de Microsoft Graph voor extra controle op consistentie, beveiliging en naleving van richtlijnen. Ten slotte worden de gegenereerde suggesties en commando’s teruggestuurd naar de Microsoft 365-apps.

De toekomst van Office-productiviteit

Met de introductie van Copilot zet Microsoft een grote stap richting de toekomst van AI-aangedreven productiviteitstools. Satya Nadella, CEO van Microsoft, heeft Copilot gepresenteerd tijdens een speciaal evenement gewijd aan AI-productiviteit.

Het is duidelijk dat Microsoft snel vooruitgang boekt in het integreren van geavanceerde taalmodellen van OpenAI in zijn Microsoft 365-suite. Deze aankondiging komt slechts enkele dagen nadat Google vergelijkbare AI-functies heeft geïntroduceerd voor Google Workspace, waaronder AI-ondersteunde tekstgeneratie in Gmail, Docs en meer.

Preview en beschikbaarheid

Op dit moment test Microsoft Copilot met een selecte groep van 20 klanten. De preview zal de komende maanden worden uitgebreid en Microsoft zal in de nabije toekomst meer details bekendmaken over prijzen en beschikbaarheid. Het bedrijf benadrukt dat het luistert naar feedback van gebruikers en continu werkt aan het verbeteren van de AI-modellen om aan de behoeften van klanten te voldoen.

Microsoft begrijpt de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het gebruik van AI en heeft systemen en processen ingevoerd om eventuele fouten snel te corrigeren en de betrouwbaarheid van Copilot te waarborgen.

Wat kan Microsoft 365 Copilot doen?

Een van de krachtigste demonstraties van wat Microsoft Copilot kan doen, wordt gedemonstreerd met Copilot dat wordt gebruikt in Excel.

Je kunt deze AI-tool gebruiken om je gegevens te analyseren en vervolgens dingen te doen zoals trends zoeken in specifieke datasets, nieuwe tabellen en grafieken maken op basis daarvan, en zelfs uitleg geven over de werking en de bevindingen ervan.

Dit is uiteraard een potentieel krachtige tool voor het beoordelen van bedrijfsgegevens, maar kan ook een grote tijdsbesparing zijn voor velen.

Copilot heeft verschillende toepassingen in verschillende Microsoft 365-apps:

  • Copilot in Microsoft Outlook: Door Copilot in Outlook te gebruiken, kun je efficiënter werken. Het zal helpen bij het samenvatten van lange e-mailketens en je helpen om erop te reageren. Je kunt het ook gebruiken om snel belangrijke berichten te markeren of eenvoudige taken uit te voeren, zoals het krijgen van hulp bij de toon van je berichten en de formulering ervan.
  • Copilot in Microsoft Teams: In Teams kan Copilot je helpen bij het communiceren met collega’s en het plannen van dingen. Het kan helpen bij het opstellen van agenda’s, het organiseren van bespreekpunten van vergaderingen en het formuleren van actiepunten. Het kan zelfs helpen bij zaken als vergadersamenvattingen voor degenen die de vergadering hebben gemist.
  • Copilot in Word: Bij het schrijven kan Copilot helpen bij het maken van conceptversies van documenten, evenals bij het herschrijven van secties, het verbeteren van de toon van je schrijven en het samenvatten van tekst.
  • Copilot in PowerPoint: Hier kan Copilot worden gebruikt om je ideeën in presentaties om te zetten en kan het worden gebruikt om sprekersnotities aan de presentaties toe te voegen.
  • Microsoft 365 Copilot bevindt zich nog in de beginfase en is nog niet voor iedereen beschikbaar. Het is nog in de testfase, maar we zullen binnenkort meer hierover horen.

Wat is Windows Copilot?

Op zijn Build-evenement in mei 2023 introduceerde Microsoft Windows Copilot. Dit is in wezen hetzelfde als Microsoft Copilot, maar rechtstreeks ingebouwd in Windows 11.

Met Windows Copilot kun je direct vanaf het bureaublad een chatvenster openen en Copilot vragen om je te helpen bij taken of informatie te krijgen, net als Bing Chat.

Het verschil hier is dat het rechtstreeks in het besturingssysteem is ingebouwd, dus het heeft toegang tot systeeminstellingen en documenten, en kan ook applicaties openen en besturen.

De demo van Microsoft toonde Windows Copilot die het systeem naar de donkere modus instelde, vensters op hun plaats vastzette en een samenvatting maakte van een zakelijk plan. Het kan zelfs muziek aanbevelen, Spotify openen en beginnen met afspelen.

Een groot deel van de presentatie van Microsoft Build richtte zich op plugins en hoe externe ontwikkelaars kunnen integreren met Windows Copilot, dus we verwachten dat de mogelijkheden van de AI zullen groeien naarmate het platform volwassen wordt. Momenteel zegt Microsoft dat er 50 plugins beschikbaar zijn en dat er nog duizenden meer onderweg zijn.

Windows Copilot wordt gelanceerd in beta in juni 2023 als onderdeel van de Windows 11-preview.

Conclusie

Microsoft Copilot is een opwindende ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie. Met integraties in Bing, Edge, Microsoft 365 en Windows 11 wordt AI een integraal onderdeel van onze digitale ervaring. Of het nu gaat om betere zoekresultaten, conversatiehulpmiddelen, documentcreatie of takenautomatisering, Microsoft Copilot belooft ons te helpen ons werk efficiënter te doen en meer waarde te halen uit onze digitale hulpmiddelen. Houd de ontwikkelingen in de gaten, want deze AI-gedreven revolutie zal ongetwijfeld onze interactie met technologie transformeren.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.