Wat is cloud native?

Cloud native is een benadering voor het ontwikkelen en beheren van applicaties die zijn geoptimaliseerd voor gebruik in cloudomgevingen. Het betekent dat deze applicaties zijn ontworpen om te profiteren van de unieke eigenschappen en mogelijkheden van cloudomgevingen, zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en snelle time-to-market.

De cloud native benadering maakt gebruik van microservices architectuur, wat betekent dat een applicatie wordt opgedeeld in kleine, zelfstandige componenten die elk een specifieke functie hebben. Dit maakt het gemakkelijker om deze componenten afzonderlijk te ontwikkelen, te testen en te beheren, en om ze te combineren tot een geïntegreerde applicatie.

Daarnaast maakt cloud native gebruik van containers en container orchestering om applicaties te deployen en te beheren. Containers zijn virtuele omgevingen waarin applicaties kunnen worden uitgevoerd zonder dat ze afhankelijk zijn van de fysieke infrastructuur waarop ze worden uitgevoerd. Dit maakt het gemakkelijker om dezelfde applicatie op verschillende cloudomgevingen te laten draaien en om applicaties snel te laten schalen naar veranderende behoeften.

De geschiedenis van Cloud native

De geschiedenis van cloud native gaat terug tot de vroege jaren 2000, toen containers voor het eerst op grote schaal werden gebruikt om toepassingen te bouwen en te implementeren. In de jaren daarna hebben deze technologieën zich verder ontwikkeld, met de opkomst van microservices en de verspreiding van cloud computing. Tegenwoordig zien steeds meer bedrijven de voordelen van cloud native en maken zij gebruik van deze benadering om hun toepassingen en diensten te bouwen en te implementeren.

Kenmerken van Cloud native

 1. Gebruik van containers: Cloud native toepassingen en diensten maken gebruik van containers om de toepassingen op te bouwen en te implementeren. Dit biedt verschillende voordelen, zoals het vergemakkelijken van het schalen en het beheren van de toepassingen, en het verminderen van de complexiteit van de implementatie.
 2. Gebruik van microservices: In plaats van één grote, monolithische toepassing te bouwen, worden cloud native toepassingen vaak opgebouwd uit kleine, zelfstandige componenten genaamd microservices. Dit maakt het mogelijk om snel nieuwe functionaliteiten toe te voegen en bestaande delen van de toepassing te vervangen of te updaten.
 3. Agile benadering: Bij cloud native toepassingen en diensten wordt een agile benadering gebruikt voor het ontwikkelen en beheren van de toepassingen. Dit betekent dat er continu wordt gewerkt aan het toevoegen van nieuwe functionaliteiten en het verbeteren van bestaande delen van de toepassing.
 4. Gebruik van de cloud: Een van de belangrijkste kenmerken van cloud native is het gebruik van de cloud als een platform voor het implementeren en uitvoeren van de toepassingen. Dit biedt verschillende voordelen, zoals schaalbaarheid en flexibiliteit.
 5. Automatisering: Cloud native toepassingen en diensten maken gebruik van automatisering om de implementatie en het beheer van de toepassingen te vergemakkelijken. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van tools voor Continuous Integration en Continuous Deployment.

Hoe verschilt Cloud native van andere Cloud computing-benaderingen?

Cloud native is een benadering van cloud computing waarbij applicaties worden ontworpen en gebouwd met behulp van microservices-architectuur en worden uitgevoerd in containers. Deze benadering verschilt van andere cloud computing-benaderingen doordat het de nadruk legt op het gebruik van een cloud-omgeving om flexibele en schaalbare applicaties te bouwen en te implementeren. In tegenstelling tot traditionele benaderingen van cloud computing, die vaak gebaseerd zijn op het hosten van bestaande applicaties in de cloud, richt cloud native zich op het ontwerpen en bouwen van applicaties die specifiek voor de cloud zijn gemaakt. Dit kan helpen om betere prestaties te bereiken en om sneller te kunnen schalen en aanpassen aan veranderende behoeften.

Voordelen van Cloud native

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van cloud native voor het bouwen en implementeren van toepassingen en diensten. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 1. Schaalbaarheid: Cloud native toepassingen en diensten kunnen gemakkelijk worden geschaald om te voldoen aan de groeiende behoeften van een organisatie. Dit kan door het toevoegen van extra containers of door het uitbreiden van de cloud-infrastructuur.
 2. Flexibiliteit: Door het gebruik van containers en microservices is het mogelijk om snel nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan een toepassing, of om bestaande delen te vervangen of te updaten. Dit biedt organisaties veel flexibiliteit en snelheid bij het ontwikkelen en beheren van hun toepassingen.
 3. Betere beveiliging: Door het gebruik van containers en microservices is het gemakkelijker om de beveiliging van een toepassing te verbeteren. Dit komt omdat deze technologieën ervoor zorgen dat elk onderdeel van een toepassing afzonderlijk kan worden beveiligd en beheerd, in plaats van één grote, monolithische toepassing.
 4. Lagere kosten: Doordat cloud native toepassingen en diensten gemakkelijk kunnen worden geschaald en beheerd, kan dit leiden tot lagere kosten voor organisaties. Bovendien maken cloud native toepassingen vaak gebruik van open source-technologieën, wat ook kan leiden tot lagere kosten.
 5. Betere prestaties: Door het gebruik van containers en microservices is het mogelijk om de prestaties van een toepassing te verbeteren. Dit komt omdat deze technologieën ervoor zorgen dat elk onderdeel van een toepassing afzonderlijk kan worden geoptimaliseerd, wat leidt tot betere prestaties overall.

Wat zijn de belangrijkste technologieën en methoden voor Cloud native?

De belangrijkste technologieën en methoden voor cloud native zijn microservices-architectuur, containers en continuous delivery.

Microservices-architectuur is een benadering voor het ontwerpen en bouwen van applicaties waarbij de verschillende functies van een applicatie worden opgesplitst in kleine, zelfstandige services die op een flexibele manier met elkaar kunnen samenwerken. Dit maakt het makkelijker om applicaties te ontwikkelen en te onderhouden, en om te schalen en aan te passen aan veranderende behoeften.

Containers zijn software-oplossingen die het mogelijk maken om applicaties te verpakken en te transporteren tussen verschillende omgevingen, zoals ontwikkeling, test en productie. Dit maakt het mogelijk om consistente en herhaalbare omgevingen te creëren waarin applicaties kunnen worden uitgevoerd, wat helpt bij het beheren van de complexiteit van cloud native-applicaties.

Continuous delivery is een benadering van softwareontwikkeling waarbij nieuwe functies en updates continu worden geleverd aan de productieomgeving, in plaats van in grote batches. Dit kan helpen om de snelheid en flexibiliteit van het ontwikkelproces te vergroten, en om snel te kunnen reageren op veranderende behoeften en eisen.

Hoe kun je Cloud native implementeren in je organisatie?

Cloud native is een benadering van het bouwen en implementeren van toepassingen en diensten die gebruikmaken van de mogelijkheden van de cloud. Dit betekent dat de toepassingen en diensten zijn ontworpen om te profiteren van de flexibiliteit, schaalbaarheid en automatisering van de cloud.

Om cloud native te implementeren in je organisatie, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen:

 1. Bepaal de doelstellingen van je organisatie voor het gebruik van de cloud. Dit kan bijvoorbeeld het verbeteren van de flexibiliteit, het verhogen van de efficiëntie of het verminderen van de kosten zijn.
 2. Maak een inventarisatie van de huidige toepassingen en diensten die je organisatie gebruikt, en bepaal welke hiervan geschikt zijn om naar de cloud te verplaatsen.
 3. Kies een cloud-provider die aan je behoeften voldoet en werk samen met hun team om een plan te maken voor het migreren van je toepassingen en diensten naar de cloud.
 4. Zorg dat je team de nodige vaardigheden heeft om met de cloud te werken, door bijvoorbeeld opleidingen of trainingen te organiseren.
 5. Begin met het implementeren van je cloud-native toepassingen en diensten, en blijf deze monitoren en beheren om ervoor te zorgen dat ze goed blijven werken.
 6. Maak gebruik van de flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud om nieuwe toepassingen en diensten te ontwikkelen en te implementeren die aan de behoeften van je organisatie voldoen.

Door deze stappen te volgen, kun je cloud native implementeren in je organisatie en de voordelen van de cloud benutten om je bedrijfsdoelstellingen te bereiken.

Welke uitdagingen kan ik verwachten bij het implementeren van Cloud native?

Er zijn een aantal uitdagingen die je kunt verwachten bij het implementeren van cloud native in je organisatie:

 1. Het kan moeilijk zijn om de juiste cloud-provider te kiezen die aan al je behoeften voldoet. Er zijn veel verschillende cloud-providers op de markt, en het is belangrijk om de juiste te kiezen die de functionaliteiten en diensten biedt die je nodig hebt.
 2. Het kan ook moeilijk zijn om je team op te leiden en te werken met de cloud. Cloud native vereist nieuwe vaardigheden en werkwijzen, en het kan tijd en moeite kosten om je team hierop te trainen en te laten wennen.
 3. Het kan ook uitdagend zijn om te bepalen welke toepassingen en diensten geschikt zijn om naar de cloud te verplaatsen. Sommige toepassingen en diensten zullen gemakkelijker te migreren zijn dan andere, en het is belangrijk om een goede afweging te maken tussen de voordelen en nadelen van elke migratie.
 4. Een andere uitdaging kan zijn om ervoor te zorgen dat je cloud-native toepassingen en diensten goed blijven werken en aan de behoeften van je organisatie voldoen. Dit vereist goed beheer en monitoring, en het kan ook nodig zijn om regelmatig bij te werken en te verbeteren.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is het belangrijk om goed te plannen en te communiceren met je team en cloud-provider, en om ervoor te zorgen dat je team de nodige vaardigheden heeft om met de cloud te werken.

Wat zijn toepassingen van Cloud native?

Cloud native toepassingen en diensten kunnen worden gebruikt in verschillende scenario’s en industrieën. Enkele voorbeelden van toepassingen van cloud native zijn:

 1. Web- en mobiele toepassingen: Door het gebruik van containers en microservices is het mogelijk om snel en flexibel web- en mobiele toepassingen te bouwen en te implementeren. Dit maakt het gemakkelijker om nieuwe functionaliteiten toe te voegen en bestaande delen van de toepassing te updaten.
 2. Internet of Things (IoT): Cloud native technologieën kunnen ook worden gebruikt voor het bouwen en beheren van IoT-toepassingen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van containers en microservices om de communicatie tussen de verschillende IoT-apparaten te beheren.
 3. Financiële diensten: Cloud native technologieën kunnen ook worden gebruikt binnen de financiële sector, bijvoorbeeld voor het bouwen en beheren van toepassingen voor online bankieren en handel. Dit kan leiden tot snellere en flexibelere diensten voor klanten.
 4. Gezondheidszorg: Cloud native technologieën kunnen ook worden gebruikt binnen de gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor het bouwen en beheren van toepassingen voor elektronische patiëntendossiers en andere zorginformatiesystemen. Dit kan leiden tot betere samenwerking tussen zorgverleners en een snellere toegang tot belangrijke gezondheidsgegevens.
 5. Overheid: Cloud native technologieën kunnen ook worden gebruikt binnen de overheid, bijvoorbeeld voor het bouwen en beheren van toepassingen voor het verwerken van aanvragen voor diensten of subsidies. Dit kan leiden tot snellere en efficiëntere dienstverlening aan burgers.

Hoe kun je Cloud native leren?

Cloud native is een benadering waarbij applicaties en infrastructuur worden ontworpen, gebouwd, uitgevoerd en beheerd met behulp van cloud computing-principes en diensten. Om cloud native te leren, kunt u verschillende bronnen en tools gebruiken, zoals online cursussen, boeken en artikelen, webinars en conferenties, en praktische ervaring met het werken in een cloud-omgeving. Het is ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends in cloud native-technologieën en -methoden.

Conclusie

Cloud native is een benadering voor het ontwikkelen en beheren van applicaties die is geoptimaliseerd voor gebruik in cloudomgevingen en die vele voordelen biedt voor organisaties.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.