MS Windows 10 wordt gratis upgrade

Microsoft zegt MS Windows meer te zien als een service dan als een verzameling van losstaande versies van een besturingssysteem. MS Windows 10 wordt de MS Windows-versie voor zowel pc’s, tablets en smartphones met een sterke nadruk op samenwerking. Het is daarom logisch dat zoveel mogelijk apparaten MS Windows 10 gebruiken. In het eerste jaar na de lancering is MS Windows 10 een gratis upgrade voor alle gebruikers van MS Windows 7, MS Windows 8.1 en MS Windows Phone 8.1. Dat er specifiek een termijn van een jaar genoemd wordt, betekent waarschijnlijk dat je na dat jaar wel moet betalen voor een upgrade. Microsoft heeft nog niet bekend gemaakt hoeveel MS Windows 10 dan gaat kosten.

Dat zoveel mogelijk apparaten MS Windows 10 draaien heeft niet alleen voordelen voor gebruikers die dan naadloos kunnen werken met hun verschillende apparaten. Ook voor applicatieontwikkelaars biedt een brede uitrol van MS Windows 10 voordelen. Zo komen er universele apps die draaien op zowel pc, laptop, tablet en smartphone.

In MS Windows 10 worden de bureaubladinterface en de Live UI-omgeving geïntegreerd. Zo maken de live-tegels deel uit van het startmenu en komt er een speciale tabletmodus die de huidige live-tegels en de taakbalk combineert. Op hybride tablets kan MS Windows automatisch wisselen naar de tabletmodus als je het toetsenbord loskoppelt. Ook liet Microsoft zien dat er eindelijk één configuratiescherm komt.

Een belangrijke nieuwe functie van MS Windows 10 is de spraak gestuurde assistent Cortana die een prominent plekje krijgt op de taakbalk naast de startknop. Je kunt op een normale manier vragen stellen waarna je gesproken antwoorden krijgt. Op de achtergrond wordt onder andere Bing gebruikt om de antwoorden op te zoeken. Cortana doet tevens dienst als de lokale zoekmachine op je pc en je kunt bijvoorbeeld programma’s of documenten openen. Dit hoeft overigens niet per se via spraak, je kunt je vraag of zoekopdracht ook intikken. Cortana is een slimme assistent en houdt informatie die het over de gebruiker leert bij in een persoonlijk notitieblok. Hierdoor kan Cortana je suggesties geven en weet het sneller waar je naar op zoek bent bij een zoekopdracht. Je kunt de informatie in dit notitieblok zelf inzien en bewerken. Coartana komt naast Engels beschikbaar in andere talen, maar het is onbekend of daar Nederlands tussen zit.

Project Spartan

Zoals verwacht krijgt MS Windows 10 een nieuwe browser met als codenaam Project Spartan. De nieuwe browser zal nog niet direct in aankomende testversies van MS Windows 10 verwerkt worden, maar wordt later uitgerold. Project Spartan heeft een gestroomlijnde interface en een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo is Cortana volledig geïntegreerd in Spartan. De slimme assistent zal je bijvoorbeeld suggesties geven aan de hand van wat je intikt.

In Spartan kun je commentaar toevoegen aan websites. Op aanraakschermen kun je met een stylus of je vinger aantekeningen maken. Via een pc kun je notitieblaadjes toevoegen. Deze aantekeningen kun je vervolgens opslaan op je OneDrive of delen met andere mensen via bijvoorbeeld sociale netwerken.

Ook nieuw is de leesmodus en leeslijst. De leesmodus stelt je in staat om informatie gestroomlijnder weer te geven. Via de leeslijst kun je websites opslaan om later te lezen. Deze worden ook offline bewaard zodat je bijvoorbeeld verder kunt lezen in het vliegtuig. Spartan heeft daarnaast volledige ondersteuning voor pdf.

Ook voor smartphones

MS Windows 10 is behalve voor pc’s, notebooks en tablets ook het nieuwe besturingssysteem voor kleine tablets en smartphones. Het grote verschil met MS Windows op andere apparaten is dat de interface anders oogt en geschikt is voor kleine schermen. De interface lijkt veel op het huidige Windows Phone 8.1 en kent bijvoorbeeld een notificatiecentrum dat tevoorschijn komt als je een veegbeweging vanaf bovenaan maakt. Via het notificatiecentrum kun je berichten direct beantwoorden zonder een app te openen.

Microsoft zal zijn eigen Skype-dienst volledig integreren in Windows 10. Zo wordt er in de berichtenapp automatisch overgeschakeld naar Skype indien beide apparaten dit ondersteunen. Je kunt een conversatie dus beginnen via SMS, maar als Windows merkt dat Skype beschikbaar is, wordt er overgeschakeld naar Skype.

Testversie MS Windows 10

Een nieuwe testversie van MS Windows 10 is beschikbaar voor iedereen die deelneemt aan het Windows Insider-programma. Een testversie van MS Windows 10 voor MS Windows Phones volgt in februari. Microsoft heeft niet bekend gemaakt wanneer MS Windows 10 definitief uitgebracht wordt.

Bron: Computertotaal

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.