Leren op oudere leeftijd: Wat maakt het verschil?

Je hoor het vaak: “Ik ben te oud om te leren!” Dit leidt tot de volgende vraag: “Ben je ooit te oud om te leren?”

Mensen veranderen gedurende hun leven. Zo verandert hun gedrag, ontwikkelen ze hun vaardigheden door het opdoen van nieuwe ervaringen, door het uitwisselen (met anderen of door gericht deel te nemen aan een opleiding en/of cursus) van kennis en kunde. Met andere woorden: een mens is continue bezig met leren en groeit dus ook continue. Sterker nog… zou een mens niet elke dag leren, dan zou hij of zij een vegetatief leven leiden. Mee stromen met het kabbelende water van de dagelijkse sleur en dat past nu eenmaal niet bij ons bestaan.

Mensen zijn nieuwsgierig en willen van nature weten hoe dingen werken. Dat geldt zowel voor het zakelijke als het sociale bestaan. Wij willen van nature verder, meer, hoger en degelijke. Hoe komt het dan dat, naarmate de leeftijd vordert, wij snel van mening zijn dat leren en ouder worden niet meer of steeds minder bij elkaar past?

Op het eerste gezicht lijkt het met de tijd en de snelheid te maken te hebben. Naarmate iemand ouder wordt, neemt de wijsheid weliswaar toe, maar kan de snelheid van het denkproces (dus ook het leren) afnemen. Het lijkt erop alsof de hersenen al zo vol zitten met leereffecten, dat het zoeken naar ruimte voor nieuwe opslag is. Gelukkig zijn onze hersenen flexibel in het vinden van oplossingen om nieuwe zaken toe te voegen, alleen duurt het wat langer! Gun iemand op oudere leeftijd dus de tijd en de ruimte om te leren, dan mag je verwachten dat er leereffect zal optreden.

Helaas is dat niet het enige wat leren beïnvloedt. De leercontext, de leeromstandigheden, het leerplezier en ook de bereidheid om in leren te investeren spelen een rol. Het gaat te ver om dat allemaal hierin te bespreken. U kunt er wel met ons over in gesprek gaan en dat doen we maar al te graag!

U bent nooit te oud om te leren… integendeel. Leren doet iedereen elke dag, op elk moment.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.