Investeer in de digitale skills van je personeel

Bij de meeste bedrijven heeft snelle digitalisering tot een chronisch tekort aan juiste skills geleid. Dit blijkt uit de meest recente Randstad Werkmonitor onder werknemers in 34 landen. Uiteraard is er ook goed nieuws: een overweldigende meerderheid van de ondervraagden denkt zich aan de veranderingen aan te kunnen passen. Hoe kan je dit nu als werkgever faciliteren? Wij geven je 4 tips.

Over de hele wereld hebben werkgevers problemen om werknemers met de juiste digitale vaardigheden te vinden. Uit een studie van de Confederation of British Industry (CBI) en Infosys blijkt dat de meeste bedrijven in het  Verenigd Koninkrijk openstaande digitale vacatures hebben. Een ander onderzoek, onder bedrijven in de wereldwijde energiesector, wijst uit dat een gebrek aan digitale vaardigheden één van de grootste obstakels voor de digitalisering is. Tevens denkt de Europese Commissie dat er in 2020 maar liefst 756.000 vacatures in de ICT-sector zullen zijn.

Werknemers zeggen zelf dat er steeds meer behoefte aan personeel met digitale en STEM-skills (vaardigheden op het gebied van Science, Technology, Engineering en Mathematics) is. Volgens de Randstad Werkmonitor verwacht een derde van de ondervraagden dat zijn of haar taken in de komende 5 tot 10 jaar geautomatiseerd zullen worden. Voor veel werknemers is het verwerven van deze vaardigheden dus van cruciaal belang. 68% geeft dan ook aan dat hun werkgever moet investeren in de ontwikkeling van deze vaardigheden.

Is jouw organisatie op de komende veranderingen voorbereid? De volgende tips helpen je met het vinden van nieuw talent maar ook met het bijspijkeren van de kennis van je huidige werknemers. Een duidelijke strategie en infrastructuur is geen overbodige luxe, ook als je nu nog geen dringende behoefte aan werknemers met digitale skills hebt.

 1. Werk samen met hogescholen en universiteiten
  Het werven van jongeren die opgroeien in een digitale wereld, zou een prioriteit van iedere werkgever dienen te zijn. Door samen te werken met hogescholen en universiteiten die afgestudeerden kunnen leveren met vaardigheden op het gebied van engineering, applicatie-ontwikkeling, data science of andere STEM- en digitale richtingen, kun je een duurzame pool van talenten opbouwen. In de Werkmonitor enquête zegt 72% van de ondervraagden dat als ze nu weer 18 zouden zijn, ze zich op een studie die verband houdt met digitale en online technologieën zouden richten.
 2. Investeer in interne training
  Opleiding en ontwikkeling dienen continu up-to-date, om zakelijke trends voor te blijven, te zijn. Alleen zo kan je je personeel opleiden en voorbereiden op aanstaande verschuivingen in het gebruik van nieuwe, digitale technologieën. Meer dan tweederde van de respondenten in het Werkmonitor-onderzoek zegt echter dat hun werkgever nog niet genoeg doet en het budget voor de ontwikkeling van digitale vaardigheden verhoogd dient e worden.
 3. Talentvolle medewerkers op de beste manier inzetten
  Goede people skills, zoals empathie, communicatief vaardig, enthousiasme, leiderschap en innovatie, blijven ook in de toekomst voor je organisatie belangrijk. Ook als de mensen met deze vaardigheden niet digitaal bedreven zijn. Bedenk daarom, als technologie hun werk drastisch verandert, hoe je deze werknemers in nieuwe of opnieuw samengestelde functies kan inzetten. Digitalisering leidt niet altijd tot overtolligheid. In plaats daarvan kunnen werknemers met waardevolle vaardigheden wellicht op een andere plek in de organisatie een bijdrage leveren.
 4. Versnelde werving
  Door continu te investeren in de acquisitie van talenten met digitale vaardigheden, wordt het makkelijker om je organisatie aan te passen aan de technologische ontwikkelingen. Hoe beter je wervingstechnieken aansluiten op jouw doelgroep, hoe groter de kans dat je, sneller dan anderen, de juiste mensen kunt vinden en binden.
Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.