Wat is Azure Synapse en wat kun je ermee?

Microsoft Azure synapse

Ben je op zoek naar een manier om sneller en effectiever inzicht te krijgen in je bedrijfsdata? Welkom bij Azure Synapse, een krachtige, geïntegreerde analyse- en dataverwerkingsservice van Microsoft.

In dit artikel helpen we je begrijpen wat Azure Synapse is en welke mogelijkheden het biedt voor je bedrijf. We weten zeker dat je na het lezen hiervan beter begrijpt hoe je deze innovatieve technologie kunt benutten om meer waarde uit uw data te halen.

Samenvatting

  • Azure Synapse is een sterke data analyse tool van Microsoft. Het helpt bedrijven om snel te snappen wat hun data betekent.
  • Met Azure Synapse kun je gegevens snel omzetten in handige informatie. Zo neem je betere beslissingen voor je bedrijf.
  • Azure Synapse werkt goed samen met Power BI en Azure Purview. Dit is een groot voordeel van Azure Synapse!
  • Bij Tailor IT kun je trainingen en cursussen volgen over Azure Synapse. Je leert alles wat je moet weten.

Wat is Azure Synapse?

Azure Synapse is een geavanceerde analytics-service van Microsoft, ontworpen om snel inzicht te krijgen in datawarehouses en big data-systemen. Het combineert gegevensopslag en big data-analyse in één systeem, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om samen een notebook te creëren.

Azure Synapse biedt een naadloze integratie van deze twee werelden om de efficiëntie te verbeteren en het inzicht in je gegevens te versnellen.

Een enterprise analytics-service

Azure Synapse is een zakelijke analyseservice. Het helpt bedrijven om snel te snappen wat hun data betekent. Met deze service kun je grote hoeveelheden data uit je dataopslagplaatsen en big datasystemen halen.

Het beste is dat Azure Synapse makkelijk te gebruiken en groter of kleiner te maken is. Het maakt deel uit van de Azure cloud. Dit betekent dat je met deze service veel waarde uit je data kan halen.

Als je op zoek bent naar een manier om data op te slaan en te analyseren, dan is Azure Synapse de oplossing voor jou.

Sneller inzicht in datawarehouses en big data-systemen

Met Azure Synapse krijg je snel inzicht in datawarehouses en big data-systemen. Het maakt gebruik van Synapse SQL en Apache Spark voor gegevensverwerking en -analyse. Dit zorgt voor een soepele verwerking van grote hoeveelheden gegevens.

Azure Synapse helpt je om het beste uit al je gegevens te halen. Je kunt data snel omzetten in handige informatie. Zo maak je meer inhoudelijke beslissingen voor je bedrijf. Het is een krachtig dataplatform waar alles op één plek zit.

Dit maakt het eenvoudig om mee te werken.

Combineert gegevensopslag en big data-analyse

Azure Synapse maakt het gemakkelijk om gegevens op te slaan en te bekijken. Het brengt gegevensbeheer en big data-analyse samen. Dit kan vanuit één plek. Je hoeft niet meer tussen systemen te wisselen.

Je kunt alles vinden wat je nodig hebt voor gegevensanalyse op één plek. Dit maakt het werk sneller en eenvoudiger. Het beste is dat Azure Synapse geen extra kosten heeft voor deze functie.

Mogelijkheid tot cocreatie van een notebook

Met Azure Synapse kan je een notebook samen maken. Dit heet cocreatie. Stel, jij en een vriend willen samen werken aan hetzelfde project. Je kan in hetzelfde notebook werken en elkaars wijzigingen zien.

Maar let op! De persoon die het notebook opslaat, moet dit doen voordat de ander de wijzigingen kan zien. Dit zorgt voor goede samenwerking. Het notebook is altijd toegankelijk en zichtbaar.

Je kan het op elk moment bewerken. Dit is handig voor IT managers die vaak met hun team werken. Het delen van je werk en ideeën is nog nooit zo eenvoudig geweest. Je hebt altijd de laatste versie bij de hand en iedereen blijft op de hoogte.

De voordelen van Azure Synapse

Azure Synapse biedt tal van voordelen, zoals een snellere en diepgaandere inzicht in gegevens, naadloze integratie met Power BI en Azure Purview, en de mogelijkheid voor machine learning.

Daarnaast is er een duidelijk kostenoverzicht en bevinden alle resources zich op één handige locatie. Klinkt interessant? Lees verder om alle details te ontdekken!

Meer en sneller inzicht in gegevens

Azure Synapse zorgt voor een snel inzicht in je gegevens. Je kunt belangrijke analyses en beslissingen sneller maken dan ooit tevoren. Het is top vanwege zijn snelle toegang tot data en analyse-mogelijkheden.

Als IT manager zie je veel waarde in machine learning. Azure Synapse steunt dit. Het biedt geavanceerde analyse en voorspellende modellen. Je haalt veel meer uit je data met deze tool.

Uitstekende integratie met Power BI en Azure Purview

Azure Synapse werkt goed samen met Power BI en Azure Purview. Je kan snel rapporten maken in Power BI met gegevens van Azure Synapse. Dit komt door de DirectQuery. Met Microsoft Purview verbeter je hoe je jouw gegevens vindt en bijhoudt.

Je kan ook een Power BI-werkruimte koppelen aan een Azure Synapse-werkruimte. Dit maakt het makkelijker om gegevens te beheren en te zien. Dit is een groot voordeel van Azure Synapse!

Lees ook meer over de keuze voor AWS of Azure.

Mogelijkheid tot machine learning en rekenkracht

Azure Synapse brengt machine learning en rekenkracht samen. Je kunt je eigen machine learning-modellen maken en gebruiken. Dit geeft je diep inzicht in je data. Je kunt grote datasets snel verwerken.

Het is eenvoudig om deze modellen in je analyseproces te plaatsen. Zo krijg je sterkere inzichten uit al je data. Dit kan een voordeel zijn tegenover andere platformen zoals Snowflake.

Vooral als je data al op Microsoft Azure staat. Zo boost Azure Synapse je rekenkracht voor machine learning en taken voor analyse.

Overzichtelijk kostenplaatje

Azure Synapse maakt de kosten helder. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Dit helpt je veel geld te besparen. Je weet altijd hoeveel je moet betalen. Er zijn geen verborgen kosten.

Dit maakt Azure Synapse een slimme keuze.

Alles op één locatie

Met Azure Synapse is alles op één plek. Je hoeft niet van het ene platform naar het andere te gaan. Azure Synapse brengt je bedrijfsgegevens samen met big data-analyse. Dit maakt het makkelijker voor jou om je werk te doen.

Je kunt je richten op de analyse, niet op het zoeken naar gegevens. Alles wat je nodig hebt, is in Azure Synapse. Dat maakt het sneller en gemakkelijker om inzicht te krijgen in je data.

Het gebruik van Azure Synapse maakt ook het kostenplaatje duidelijker. Je hoeft niet te betalen voor veel verschillende tools. Met Azure Synapse heb je alles wat je nodig hebt.

Het verschil tussen Azure Synapse en Databricks

Azure Synapse en Databricks zijn beide krachtige data-analyse tools, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Hieronder staan enkele van de belangrijkste verschillen:

Azure SynapseDatabricks
PlatformtypeGrenzeloos analytisch platformData Lakehouse
Ondersteunde programmeertalenPython, SQL, ScalaR, Java, naast Python, SQL en Scala
Focus van gegevensverwerkingMeer op real-time gegevensinname en -verwerkingNadruk op real-time transformaties en Delta Lake-functionaliteit
Gebruiksvriendelijkheid van interfaceBiedt een gebruiksvriendelijkere interface voor minder technisch onderlegde gebruikersVereist meer technische kennis van de gebruiker
Integratie met andere servicesSterke integratie met andere Azure-servicesBiedt meer flexibiliteit in termen van integratie met verschillende cloudproviders

Bij het kiezen tussen Azure Synapse analytics en Databricks moet je rekening houden met je specifieke behoeften en resources. Beide tools hebben hun unieke voordelen en sterke punten, afhankelijk van uw projectvereisten.

Ontdekken van Azure Synapse met Tailor IT

Bij Tailor IT kun je Azure Synapse ontdekken door middel van diverse trainingen en cursussen die wij bieden. We hebben ervaren instructeurs die je kunnen begeleiden bij het leren en begrijpen van dit complexe data-analyseplatform.

Onze cursussen zijn ontworpen om praktische vaardigheden te geven die je nodig heeft om Azure Synapse te implementeren en te gebruiken binnen je organisatie. Bij ons kun je leren hoe je bedrijfsgegevensopslag en big datasystemen kunt combineren voor snellere inzichten, hoe je verschillende databronnen kunt samenvoegen voor beter gegevensbeheer en hoe je geavanceerde analyses kunt uitvoeren met Azure Synapse.

Wij zorgen ervoor dat je klaar bent om het meeste uit Microsoft Azure Synapse te halen.

Trainingen en cursussen beschikbaar

Bij Tailor IT kun je trainingen en cursussen volgen over Azure Synapse. Ze leren je alles wat je moet weten. Hier is wat je kunt verwachten:

  1. Opleidingen over de basis van Azure Synapse.
  2. Instructies voor het instellen en beheren van het systeem.
  3. Leerprogramma’s voor meer geavanceerde functies.
  4. Bijscholingsmogelijkheden om up-to-date te blijven.
  5. Kennisontwikkeling op hoog niveau.
  6. Vaardigheidstrainingen voor specifieke taken.

Haal meer waarde uit je data

Met Azure Synapse kun je waardevolle inzichten verkrijgen door verschillende databronnen te combineren en gebruiksvriendelijke data visualisatie tools te benutten. Ontdek hoe Azure Synapse jouw data-ervaring kan revolutioneren.

Uniforme ervaring voor dataverwerking en analyses

Azure Synapse zorgt voor een gelijke ervaring met dataverwerking en analyse. Het maakt het makkelijk om data te begrijpen. Ook maakt het grote data snel kleiner. Zo krijg je snel inzicht in je data.

Je kan ook verschillende databronnen samenvoegen. Dit helpt je om uit deze data slimme dingen te leren. Dit doet Azure Synapse allemaal op één plek. Door alles op één plek te doen, blijf je in controle.

Ook kan Azure Synapse groeien als dat nodig is. Dus of je nu een klein bedrijf bent of een groot bedrijf, Azure Synapse werkt goed voor jou.

Mogelijkheid tot combineren van verschillende databronnen

Met Azure Synapse kan je veel databronnen samenvoegen. Dit helpt om meer uit je data te halen. Iedereen in het team kan met deze data aan de slag. Het maakt niet uit waar de data vandaan komt.

Alle gegevensbronnen en datastromen werken samen. Zo, krijg je een helder beeld van jouw data. Je kunt sneller en beter besluiten nemen voor je bedrijf.

Gebruiksvriendelijke data visualisatie

Azure Synapse maakt het makkelijk om data te laten zien. Je kunt snel beelden maken van je gegevens. Deze beelden helpen je de betekenis van de data te zien. Met Azure Synapse maak je mooie dashboards en tools voor datavisualisatie.

Zo wordt je bedrijf slim met data. Dit is sneller dan andere manieren om naar data te kijken. Het is ook fijn dat je geen expert hoeft te zijn om dit te doen. Het is zo gemaakt dat iedereen het kan gebruiken.

Veelgestelde vragen

Wat is Azure Synapse?

Azure Synapse is een geïntegreerde dienst van Microsoft die data-analyse en data-opslag combineert.

Waarvoor kan ik Azure Synapse gebruiken?

Je kunt Azure Synapse gebruiken om grote hoeveelheden data te analyseren, op te slaan en te delen.

Is Azure Synapse moeilijk te gebruiken?

Nee, Azure Synapse is ontworpen om gebruikersvriendelijk te zijn, hoewel enige technische kennis nuttig kan zijn.

Hoeveel kost het om Azure Synapse te gebruiken?

De kosten van Azure Synapse hangen af van hoe je het gebruikt. Neem contact op met Microsoft voor specifieke prijsinformatie.

Is mijn data veilig in Azure Synapse?

Ja, Microsoft waarborgt de veiligheid van je data in Azure Synapse met sterke beveiligingsmaatregelen.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.