Wix vs. WordPress: Welk CMS-systeem is het beste voor je zakelijke website?

Als je overweegt een website voor je bedrijf te maken, vraag je jezelf waarschijnlijk af of WordPress of Wix het beste CMS-systeem is om te gebruiken. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen, maar welke is voor jou geschikt? In deze blogpost zullen we WordPress en Wix vergelijken en je helpen beslissen welk systeem het beste is voor jouw bedrijf.

Historie

WordPress is een populair CMS-systeem dat door miljoenen websites wordt gebruikt. Het is gratis te gebruiken en heeft een grote community van ontwikkelaars die plug-ins en thema’s maken. WordPress is een goede keuze voor bedrijven die veel controle over hun website willen hebben. Het kan echter moeilijk te gebruiken zijn als je niet bekend bent met codering.

Wix is een populair CMS-systeem waarmee je websites kunt maken zonder codering te hoeven leren. Het is gemakkelijk te gebruiken en heeft een groot aantal functies. Wix is een goede keuze voor bedrijven die een gebruiksvriendelijke websitebouwer willen. Het kan echter duurder zijn dan WordPress en je hebt misschien minder controle over je website.

Wat is Wix?

Wix is een cloudgebaseerd webontwikkelingsplatform waarmee gebruikers HTML-websites en mobiele sites kunnen maken met behulp van een online drag-and-drop builder.

Wix werd in 2006 opgericht door CEO Avishai Abrahami, Nadav Abrahami en Giora Kaplan. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Tel Aviv, Israël met kantoren in San Francisco, New York City, Vilnius Litouwen, Dnepropetrovsk Oekraïne en Herzliya Pituah Israël.

In mei 2013 had Wix 40 miljoen geregistreerde gebruikers in 190 landen.

Prijs Wix

Wix heeft een gratis plan en vier premium plannen. De premium plannen zijn: Connec Domain (€5,50/maand), Combo (€10/maand), Unlimited (€17/maand), eCommerce (€20/maand) en VIP (€29/maand).

Het VIP-plan omvat alles in de andere plannen plus prioritaire ondersteuning, onbeperkte bandbreedte en 35 GB opslagruimte.

Voordelen Wix

  • Je hoeft geen coderingsvaardigheden te leren
  • Bij ieder plan kun je veel thema’s gebruiken
  • Wix heeft een gebruiksvriendelijke drag en drop interface waardoor het maken van een website een stuk sneller gaat
  • De app-store geeft de mogelijkheid om snel nieuwe functionaliteit aan je site toe te voegen
  • Breed scala aan functies

Nadelen Wix

  • Duurder dan WordPress
  • Je hebt mogelijk minder controle over je website
  • Templates zijn eenvoudig en lastiger aan te passen
  • Mobiele ondersteuning van het thema is minder goed aanwezig
  • Wix heeft een standaard SEO-ondersteuning en is minder uitgebreid dan op WordPress

Voor wie is Wix geschikt

Wix is een goede keuze voor bedrijven die een gebruiksvriendelijke en eenvoudige website willen. Het kan echter duurder zijn dan WordPress en je hebt mogelijk minder controle over de website. Wix is vooral geschikt voor kleine bedrijven, restaurants en cafés, hotels en B&B’s, kunstenaars en muzikanten, fotografen of event planners.

WordPress

WordPress is een gratis en open-source content management systeem (CMS) geschreven in PHP en gekoppeld aan een MySQL of MariaDB database. De functies omvatten een plug-in architectuur en een template systeem, binnen WordPress Themes genoemd. WordPress is oorspronkelijk ontworpen als een blogging platform maar is geëvolueerd om andere type content te ondersteunen waaronder meer traditionele mailinglijsten en forums, media galerijen, lidmaatschap sites, learning management systemen (LMS), intranetten en online winkels.

WordPress wordt gebruikt door meer dan 60 miljoen websites, waaronder 33,0% van de top tien miljoen websites vanaf april 2019, WordPress is een van de meest populaire site management of blogging tools op het web.

Achtergrond WordPress

In februari 2003, Matt Mullenweg en Mike Little maakten een fork van b²/cafelog. De software die ze maakten werd gebruikt voor Blogger, Friendster en andere vroege sociale netwerksites. In januari 2004 verhuisde het CMS van b²/cafelog naar WordPress

De oprichters hadden gemerkt dat veel mensen de b²/cafelog software gebruikten om persoonlijke gedachten over hun dagelijks leven online te zetten. Ze dachten dat het geweldig zou zijn als er een gemakkelijke manier was voor gewone mensen zoals zij om een blog te maken en hun gedachten met de wereld te delen. Dus besloten ze WordPress te creëren.

WordPress is vrijgegeven onder de GPLv21 of later.

Prijs WordPress

WordPress is voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken. Je kunt met WordPress een blog of website maken zonder dat je er iets voor hoeft te betalen.

Als je echter een eigen domeinnaam wilt hebben (bv. uwnaam.nl), dan moet je een domeinnaam kopen bij een hoster.

Je moet ook betalen voor webhosting als je die nog niet hebt. Hosting providers zoals Bluehost, SiteGround en WP Engine bieden plannen speciaal voor WordPress websites. De prijzen beginnen bij ongeveer 35/maand, maar kunnen oplopen tot 1000/maand, afhankelijk van de grootte en omvang van je website.

Er zijn ook veel premium thema’s en plugins beschikbaar voor WordPress die niet altijd gratis zijn.

Voordelen WordPress

– WordPress is een gratis en open-source software.

– Het heeft een grote gemeenschap van ontwikkelaars die de software steeds verbeteren.

– Je kunt plugins en thema’s vinden voor bijna alles wat je nodig hebt.

– Het is heel gemakkelijk te gebruiken en te leren

– Het is voor kleine als grotere bedrijven geschikt

Nadelen WordPress

– Je hebt wat technische basisvaardigheden nodig om het op te zetten

– Het is niet zo gebruiksvriendelijk als Wix omdat het enige coderingsvaardigheden vereist

Wanneer is WordPress de beste keus?

WordPress is een goede keuze voor bedrijven die een uitgebreide website willen met veel mogelijkheden. WordPress is vooral geschikt voor online winkels, lidmaatschapssites, nieuwswebsites en blogs. Als je de tijd en het geduld hebt om WordPress te leren gebruiken, kan het een geweldig hulpmiddel zijn voor je bedrijf.

Als je echter geen tijd wilt besteden aan het leren gebruiken van WordPress, of als je een eenvoudige website nodig hebt zonder alle toeters en bellen, is Wix misschien een betere keuze.

Wix vs. WordPress

Laten we nu eens kijken naar de verschillen tussen Wix en WordPress als het om de belangrijkste aspecten gaat voor een website.

Aanpasbaarheid

WordPress is beter aanpasbaar dan Wix. Je kunt plugins en thema’s vinden voor bijna alles wat je nodig hebt. Met Wix ben je enigszins beperkt tot wat ze aanbieden in hun App Market. Wanneer je dus maatwerk nodig hebt binnen je website moet je niet voor Wix kiezen.

Je kunt WordPress voor alles gebruiken, van een eenvoudige blog tot een geavanceerde website met veel mogelijkheden. Met Wix ben je enigszins beperkt in wat je met je website kunt doen.

Gebruiksvriendelijkheid

Wix is veel gemakkelijker te gebruiken dan WordPress. Met Wix kun je een website maken zonder dat je technische vaardigheden nodig hebt. WordPress is minder gebruiksvriendelijk omdat het enige coderingsvaardigheden vereist

Prijs

Wix en WordPress hebben verschillende prijsmodellen. Met Wix kun je gratis een website maken. Als je echter je eigen domeinnaam wilt gebruiken of Wix-advertenties van je website wilt verwijderen, moet je upgraden naar een betaald plan. De prijzen beginnen bij 11 euro per maand.

WordPress is gratis te downloaden en te gebruiken. Je moet echter wel een domeinnaam en webhosting kopen. Hosting providers zoals Bluehost bieden plannen speciaal voor WordPress websites vanaf ongeveer 35 euro/maand

E-commerce

Zowel Wix als WordPress kunnen worden gebruikt om een webwinkel te maken. WordPress heeft echter meer e-commerce functies en plug-ins. Als je van plan bent om producten of diensten online te verkopen, dan is WordPress de betere keuze.

Blogging

Zowel Wix als WordPress kunnen worden gebruikt om te bloggen. WordPress is echter een betere keuze omdat het meer functies en plug-ins heeft specifiek voor bloggers. Als je de website hoofdzakelijk voor bloggen wilt gebruiken, is WordPress de betere keuze.

SEO

Zowel Wix als WordPress zijn goed voor SEO. WordPress is echter een betere keuze omdat het aanbod van geavanceerde plug-ins voor SEO enorm groot is. Van 301 redirects tot complete SEO-ondersteuning voor on-page optimalisaties worden met Yoast of Rank Match zeer breed ondersteunt.

Help en Support

Zowel Wix als WordPress bieden hulp en ondersteuning. WordPress heeft echter een grotere community van ontwikkelaars die de software voortdurend verbeteren. Als je hulp nodig heeft met je website, heeft iemand waarschijnlijk al een plugin of thema geschreven die je probleem oplost.

Als het op hulp en ondersteuning aankomt, is WordPress de betere keuze.

Beveiliging

Laten we tot slot eens kijken naar de veiligheid van zowel WordPress als Wix. Allereerst is Wix een gehoste oplossing. Dat betekent dat de verantwoordelijkheid voor het veilig houden van je website ligt bij het bedrijf waar je je hosting hebt staan. Wix moet ervoor zorgen dat het platform dat je gebruikt veilig blijft. Je moet ook kunnen vertrouwen op zaken als back-up en bescherming tegen hacken.

Aan de andere kant, als je een website bouwt met WordPress, en je werkt niet met een ontwikkelaar, ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Je moet er zelf zorgen dat je versie van de website software up-to-date is. Je moet ook de beveiliging van thema’s en plugins die je gebruikt goed in de gaten houden.

Als je niet goed omgaat met het onderhoud van je site, kun je op termijn een ernstig probleem krijgen. Bovendien mag je niet vergeten dat sommige plugins en thema’s van WordPress gevaarlijke code kunnen bevatten die de veiligheid van je website in gevaar brengt. Dit zorgt ervoor dat je nog voorzichtiger moet zijn met de tools die je gebruikt.

WordPress vereist ook dat gebruikers een back-up maken van hun eigen website. Hoewel er plugins zijn om je te helpen dit proces te automatiseren, vraagt WordPress veel meer inzicht en activiteit dan Wix. Dat terwijl Wix vaak minder kwetsbaar is dan zelfgebouwde WordPress sites, omdat er minder ruimte is voor gebruikers om rommelige code toe te voegen aan hun eigen website.

Gaat er toch iets mis met je website, dan staat het supportteam van Wix voor je klaar om het probleem op te lossen. Een ander pluspunt van Wix is dat je bij alle websites een SSL-certificaat krijgt. Hoewel je je eigen SSL-certificaat voor je WordPress site kunt krijgen, is dat niet altijd even eenvoudig uit te voeren.

Infographic verschillen WordPress of Wix

Conclusie

Dus, welk CMS-systeem is nu het geschiktst voor jou? Als je veel controle over je website wilt en het niet erg vindt om wat te leren coderen, dan is WordPress een goede keuze. Je kunt hier zelf uitgebreide content mee beheren en er is veel mogelijk. Let wel dat de hosting en het onderhoud wel onder je eigen verantwoordelijkheid valt en als je dit zelf niet kunt je deze activiteit moet uitbesteden.

Als je een eenvoudige en gebruiksvriendelijke website wilt die gemakkelijk is te onderhouden dan is Wix een goede keuze. De veiligheid van je website zal ook beter bij Wix geregeld zijn dan bij WordPress. Beslis wat voor jou het belangrijkst is en kies het CMS-systeem dat het best aan je behoeften voldoet.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.