Wat is Microsoft Intune?

In de moderne digitale wereld is het beheer van mobiele apparaten en applicaties essentieel geworden voor organisaties. Microsoft Intune biedt een krachtige, cloudgebaseerde oplossing voor eindpuntbeheer, waarmee IT-beheerders hun middelen efficiënt en veilig kunnen inzetten.

In dit artikel gaan we dieper in op wat Microsoft Intune is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn voor uw organisatie.

Wat is Microsoft Intune?

Microsoft Intune is een cloud-gebaseerde oplossing voor eindpuntbeheer, wat betekent dat het gebruikerstoegang beheert en app- en apparaatbeheer vereenvoudigt door middel van een centraal beheersysteem voor alle apparaten.

Cloud-gebaseerde oplossing voor eindpuntbeheer

Microsoft Intune is een krachtige cloud-gebaseerde oplossing die speciaal is ontworpen voor eindpuntbeheer. Als IT-beheerder kunt u met deze tool gemakkelijk de apparaten van uw organisatie beheren, ongeacht waar ze zich bevinden.

Omdat Intune in de cloud draait, zijn er geen servers nodig om het te laten functioneren.

Een van de grootste voordelen van een cloud-gebaseerde oplossing zoals Microsoft Intune is dat u altijd op de hoogte bent van de nieuwste software-updates en beveiligingsmaatregelen.

Dankzij de constante synchronisatie met de Microsoft Azure-cloud, kunt u gemakkelijk alle apparaten en applicaties binnen uw organisatie bijhouden en beveiligen.

Beheer van gebruikerstoegang en vereenvoudiging van app- en apparaatbeheer

Met Microsoft Intune kunnen IT-beheerders gemakkelijk gebruikers toegang verlenen tot bedrijfsapplicaties en data vanaf elk apparaat, waar ze zich ook bevinden.

Daarnaast vereenvoudigt Intune ook het beheer van apps en apparaten door een uniforme beheertool te bieden die kan worden gebruikt via het internet. IT-beheerders kunnen snel en gemakkelijk instellingen aanpassen, beleidsregels instellen en updates uitvoeren op alle mobiele apparaten binnen hun organisatie, met slechts een paar klikken.

Centraal beheer van alle apparaten

Een van de belangrijkste voordelen van Microsoft Intune is het centrale beheer van alle apparaten. Met Intune kunnen alle mobiele apparaten, inclusief bedrijfs- en BYOD-apparaten, vanuit de cloud worden beheerd.

Met Intune kunnen IT-beheerders alle apparaten in één oogopslag zien en eventuele updates of beveiligingsmaatregelen op afstand uitvoeren. Dit zorgt voor een efficiënter en effectiever beheer van de apparaten, wat tijd bespaart en de productiviteit verhoogt.

Hoe werkt Microsoft Intune?

Microsoft Intune werkt door middel van implementatie en configuratie van de gewenste beveiligingsbeleid, het beheren van apparaten en het zorgen voor beveiliging en compliance van bedrijfsgegevens.

Implementatie en configuratie

Als IT-beheerder is het belangrijk om te weten hoe je Microsoft Intune kunt implementeren en configureren. Hier zijn de stappen die je moet nemen:

  1. Maak een account aan op Microsoft Endpoint Manager en stel de juiste licenties in.
  2. Ga naar de Intune console in de Azure Portal.
  3. Configureer het Intune beheerplatform door de juiste instellingen voor mobiele apparaten en applicaties aan te geven.
  4. Stel beleidsregels op voor toegang tot bedrijfsgegevens, apparaatbeveiliging en compliance.
  5. Geef medewerkers toegang tot het beheerde platform om hun apparaten in te stellen en apps te downloaden.
  6. Test het platform voordat je het uitrolt naar alle gebruikers binnen jouw organisatie.

Implementatie van Microsoft Intune vereist tijd en aandacht voor detail, maar als je deze stappen volgt, garandeer je een soepele overgang naar een efficiënt beheerde cloudomgeving.

Beheer van apparaten

Als IT-beheerder wil je graag een centraal beheerde omgeving waarin je al je apparaten makkelijk kan beheren. Microsoft Intune is hierbij een uitkomst. Met Intune kan je alle apparaten van jouw organisatie vanuit de cloud beheren.

Door middel van een eenvoudige interface kan je snel overzicht krijgen op alle gebruikte devices binnen jouw cloudomgeving.

Een groot voordeel van Microsoft Intune is de flexibiliteit in het beheer van apparaten. Zo kan je onder andere op afstand mobiele apparaten beveiligen en updaten.

Daarbij richt Microsoft Intune zich op Mobile Device Management (MDM), wat inhoudt dat het geschikt is voor zowel bedrijfs- als Bring Your Own Device (BYOD) apparaten.

Beveiliging en compliance

Als IT-beheerder wil je er zeker van zijn dat alle gegevens van je organisatie veilig zijn en voldoen aan de regelgeving. Microsoft Intune biedt geavanceerde beveiligings- en compliancefuncties om dit te bereiken.

Zo kun je bijvoorbeeld beveiligingsbeleid instellen en afdwingen voor mobiele apparaten om de toegang tot gevoelige bedrijfsgegevens te beperken.

Daarnaast maakt Microsoft Intune het gemakkelijker om te voldoen aan de wet- en regelgeving waar jouw organisatie aan moet voldoen. Door middel van het automatisch toepassen van updates en patches, en door het beperken van de toegang tot gegevens tot alleen die personen die de juiste machtigingen hebben, voldoe je automatisch aan regelgevingen zoals GDPR.

Functionaliteiten van Microsoft Intune

Microsoft Intune biedt een breed scala aan functionaliteiten, waaronder het beheer van mobiele apparaten en applicaties, het instellen van beveiligingsbeleid en de integratie met andere Microsoft-producten voor een efficiënt beheer van apparaten en applicaties.

Beheer van mobiele apparaten en applicaties

Het beheren van mobiele apparaten en applicaties is een belangrijk onderdeel van het Microsoft Intune beheerplatform. Dit omvat alles van het configureren van apparaten en het toewijzen van apps tot het controleren van beveiligingsinstellingen en het opsporen van verloren of gestolen apparaten.

Een voorbeeld van hoe dit kan werken, is dat je als IT-beheerder bepaalde apps kunt toewijzen aan specifieke groepen werknemers, zodat zij direct toegang hebben tot de tools die ze nodig hebben om hun werk te doen.

Daarnaast kun je apparatenbeveiligingsinstellingen instellen, zoals een wachtwoordbeleid en het versleutelen van data. Als een apparaat echter verloren of gestolen raakt, kan deze eenvoudig worden gevolgd en kunnen er acties worden ondernomen om de bedrijfsdata te beschermen.

Instellen van beveiligingsbeleid

Het instellen van beveiligingsbeleid is een belangrijk onderdeel van Microsoft Intune. Met deze oplossing kun je eenvoudig beleidsregels instellen waarmee je de veiligheid van apparaten en data kunt waarborgen.

Zo kun je bijvoorbeeld regels instellen voor het gebruik van wachtwoorden, encryptie en toegangsbeheer.

Door het instellen van beveiligingsbeleid kun je ook voorkomen dat medewerkers onbedoeld gevoelige bedrijfsinformatie delen buiten de beveiligde omgeving. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als medewerkers werken met hun eigen apparaten (BYOD) en waarbij er risico’s zijn op datalekken en cyberaanvallen.

Integratie met andere Microsoft-producten

Microsoft Intune kan naadloos worden geïntegreerd met andere Microsoft-producten, waardoor het beheer van apparaten en applicaties eenvoudiger wordt. Zo kan Intune worden geïntegreerd met Azure Information Protection, wat een extra beveiligingslaag biedt voor bedrijfsgegevens.

Een ander voorbeeld van integratie is de mogelijkheid om Intune te koppelen aan Azure AD (Azure Active Directory). Dit maakt het mogelijk om beheer- en toegangsrechten voor mobiele apparaten en applicaties te synchroniseren met gebruikersgegevens in Azure AD.

Zo wordt het beheer van gebruikers en apparaten centraal en efficiënter uitgevoerd.

Voordelen en gebruikersscenario’s van Microsoft Intune

Met Microsoft Intune kunnen bedrijven de efficiëntie van hun mobiele werkplek aanzienlijk verbeteren door het gemakkelijk beheer van apparaten en applicaties, terwijl de beveiliging van bedrijfsgegevens wordt gegarandeerd.

Verhoog productiviteit door efficiënt beheer van apparaten en applicaties

Met Microsoft Intune kunnen IT-beheerders efficiënt apparaten en applicaties beheren, wat de productiviteit van medewerkers verhoogt. Door het centraliseren van alle apparaten en applicaties in één beheertool, kunnen updates, patches en instellingen makkelijk worden uitgevoerd en beheerd.

Bovendien biedt Microsoft Intune een flexibele mobiele werkplek, waardoor medewerkers kunnen werken op hun eigen apparaten (BYOD) zonder compromis te moeten sluiten op het gebied van beveiliging of productiviteit.

Met de mogelijkheid om apparaten op afstand te beheren, kunnen medewerkers snel aan de slag met hun werkzaamheden en is het niet nodig om tijd te verspillen aan trage of complexe processen.

Verbeterde beveiliging van bedrijfsgegevens

Met Microsoft Intune kunnen IT-beheerders de veiligheid van bedrijfsgegevens op mobiele apparaten verbeteren. Het biedt de mogelijkheid om bedrijfsgegevens af te schermen van andere informatie op het apparaat en stelt beleidsregels in om te voorkomen dat gevoelige data op onveilige wijze wordt gedeeld of opgeslagen.

Bovendien biedt Intune functies voor identiteitsbeheer, app-beveiliging en beveiligingsbeleid om de toegang tot bedrijfsgegevens te beperken tot alleen geautoriseerde gebruikers en apparaten.

Met Microsoft Intune kunt u bijvoorbeeld eenvoudig beleidsregels instellen voor het vergrendelen van apparaten na een bepaalde tijd van inactiviteit, zodat gevoelige informatie niet beschikbaar is als iemand wegloopt van zijn apparaat.

Ook kan het verbieden dat bedrijfsdata wordt opgeslagen op persoonlijke apps, wat de kans verkleint dat gegevens per ongeluk worden gedeeld of gestolen.

Gemakkelijke integratie met bestaande IT-infrastructuur

Microsoft Intune biedt een naadloze integratie met uw bestaande IT-infrastructuur. Het kan worden geïntegreerd met andere Microsoft-producten zoals Azure Information Protection en Active Directory.

Dit betekent dat het gebruik van Microsoft Intune in uw organisatie kan worden aangepast aan uw bestaande IT-workflows en -processen zonder enige complicatie.

Naast de integratie met andere producten biedt Microsoft Intune ook integratie met uw bestaande MDM-oplossingen. Dit betekent dat u uw bestaande mobiele apparaten kunt blijven beheren en controleren, terwijl u tegelijkertijd de voordelen van Microsoft Intune gebruikt om nieuwe apparaten te beheren.

Een ander voordeel van de integratie is dat het implementeren van Microsoft Intune eenvoudig en probleemloos verloopt. Deze oplossing is gemakkelijk te configureren voor de behoeften van uw organisatie, wat het beheer van al uw apparaten en applicaties vereenvoudigt.

Beveiliging en compliance van mobiele apparaten

Een van de belangrijkste voordelen van Microsoft Intune is de verbeterde beveiliging en compliance van mobiele apparaten. Met Intune kunnen IT-beheerders gemakkelijk beveiligingsbeleid instellen en deze afdwingen op alle apparaten die zijn geregistreerd in de Intune-console.

Intune biedt ook de mogelijkheid om apparaten op afstand te beheren en te wissen wanneer dat nodig is. Bovendien kunnen organisaties ervoor kiezen om alleen “gezonde” apparaten toegang te verlenen tot bedrijfsgegevens, waardoor de kans op gegevensverlies door kwetsbare apparaten wordt verminderd.

Apparaatbeheer op afstand

Met Microsoft Intune kun je apparaten op afstand beheren. Dit is handig omdat het tijd en moeite bespaart, vooral als er veel gebruikers zijn die op verschillende locaties werken.

Vanuit de cloud kun je eenvoudig toestellen toevoegen, verwijderen of bijwerken. Dit kan allemaal worden gecontroleerd vanuit het Intune beheerplatform.

Een ander voordeel van apparaatbeheer op afstand is dat het de beveiliging van bedrijfsgegevens verbetert. Gebruikers kunnen hun apparaten op elk moment vanaf elke locatie gebruiken en ze hoeven niet op kantoor te zijn om updates of wijzigingen te ontvangen.

Applicatiebeheer

Met Microsoft Intune kun je ook applicaties beheren op de mobiele apparaten van medewerkers. Dit zorgt voor een uniforme manier van werken en meer controle op welke applicaties er binnen het bedrijf worden gebruikt.

Applicaties kunnen, indien gewenst, automatisch worden geïnstalleerd op nieuwe apparaten, waardoor het beheer efficiënter wordt. Ook kan er bepaald worden welke applicaties wel of niet gebruikt mogen worden en kunnen er beveiligingsmaatregelen worden ingesteld voor bepaalde applicaties, zoals bijvoorbeeld het vereisen van een wachtwoord om in te loggen.

Conclusie

In dit artikel hebben we een duidelijk beeld gegeven van wat Microsoft Intune is en hoe het werkt. Het biedt een cloud-gebaseerde oplossing voor het beheren van alle mobiele apparaten in jouw organisatie, waardoor het efficiënter en veiliger wordt om met bedrijfsgegevens om te gaan.

Microsoft Intune heeft ook handige functionaliteiten zoals het instellen van beveiligingsbeleid en gemakkelijke integratie met bestaande IT-infrastructuur.

Door gebruik te maken van Microsoft Intune kan jouw organisatie overzichtelijk en eenvoudig de apparaten beheren. We hopen dat deze blog al jouw vragen over Microsoft Intune heeft beantwoord.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.