Wat zijn de voordelen van Marketing Automation

Waarom Marketing Automation belangrijk is voor elk bedrijf 

Veel bedrijven kennen de term “marketing automation”. Maar wat is het nu precies? 

In het kort is marketing automation: de inzet van digitale tools die marketing eenvoudiger en effectiever maken. 

Op een breder niveau verwijst marketing automation naar de software die elk onderdeel van een marketingcampagne zoals e-mails, sociale media, blogberichten, webpagina’s en meer  eenvoudiger, effectiever en minder tijdrovend maakt om te produceren. Met andere woorden, met goede marketing automation software kunnen bedrijven gemakkelijk strategische, creatieve campagnes opzetten die echte resultaten opleveren. 

De rol van klantgerichtheid 

In het hedendaagse bedrijfsleven zijn de verwachtingen van klanten hoger dan ooit. Kopers verwachten consistente, één-op-één cross-channel journeys en een samenhangende, coherente klantervaring. Een van de belangrijkste doelstellingen van marketing automation is bedrijven te helpen dit bij elke klant en elke keer weer voor elkaar te krijgen. Met andere woorden, door de juiste content, op het juiste moment, aan de juiste mensen te leveren. 

Als je net als de meeste ondernemers altijd op zoek bent naar manieren om je marketinginspanningen te verbeteren en een groter rendement op je investering te creëren. Dan komt marketing automation om de hoek kijken. marketing automation is een proces waarbij technologie wordt gebruikt om marketingtaken te automatiseren, zoals e-mailmarketing, sociale-mediamarketing en leadbeheer. Door deze taken te automatiseren, kan je tijd besparen en je efficiëntie verhogen. In deze blogpost bespreken we de voordelen van marketing automation en hoe het jouw bedrijf kan helpen groeien!

1. Marketing automation kan je helpen tijd en geld te besparen

Wanneer je jouw marketingtaken automatiseert, kun je tijd en middelen vrijmaken die anders aan handmatige taken zouden worden besteed. Hierdoor kun je deze middelen investeren in andere gebieden van je bedrijf. Bovendien kan geautomatiseerde marketing je helpen geld te besparen door de behoefte aan betaalde reclame te verminderen.

Geautomatiseerde marketing kan je ook helpen je klantrelaties te verbeteren. Door taken zoals e-mailmarketing en sociale-mediamarketing te automatiseren, kun je in contact blijven met je klanten en diepere relaties met hen opbouwen. Geautomatiseerde marketing kan je ook helpen je klanten te segmenteren en hen te benaderen met meer gepersonaliseerde berichten.

Last but not least kan geautomatiseerde marketing je ook helpen meer leads en sales te genereren. Door lead capture en follow-up te automatiseren, kun je jouw conversiepercentage verhogen en meer deals sluiten.

2. Marketing automation helpt je meer klanten te bereiken en ze betrokken te houden

Marketing automation kan je helpen meer klanten te bereiken met je marketing boodschap. Met geautomatiseerde e-mailmarketing kun je bijvoorbeeld tijdige en relevante berichten naar je abonnees sturen zonder dat je elke e-mail handmatig hoeft te schrijven en te verzenden. Geautomatiseerde sociale-mediamarketing kan je helpen regelmatig updates te plaatsen en contact te houden met je volgers zonder dat je dit steeds handmatig hoeft te doen.

Marketing automation helpt je niet alleen meer klanten te bereiken, maar kan je ook helpen hen betrokken te houden. Door taken zoals lead capture en follow-up te automatiseren, kun je ervoor zorgen dat leads snel worden gecontacteerd en opgevolgd tot ze klaar zijn om te kopen. Geautomatiseerde marketing kan je ook helpen de relatie met je klanten te onderhouden door hen tijdig relevante informatie over je producten of diensten te sturen.

Door je marketingtaken te automatiseren, kun je tijd, geld en moeite besparen en tegelijkertijd de relatie met je klanten verbeteren. Als je nog geen gebruik maakt van marketing automation in je bedrijf, is dit het moment om te beginnen!

3. Marketing automation maakt het makkelijker om je resultaten te volgen en het succes te meten

Wanneer je de marketingtaken automatiseert, is het gemakkelijker om resultaten te volgen en het succes te meten. Geautomatiseerde marketingtools hebben doorgaans ingebouwde rapportagefuncties waarmee je zaken als open rates, click-through rates en conversieratio’s kunt bijhouden. Deze gegevens kunnen je helpen bij het afstemmen van je marketingstrategie en ervoor zorgen dat je het meeste uit je marketinginspanningen haalt.

Marketing automation maakt het niet alleen gemakkelijker om resultaten bij te houden, maar kan je ook helpen bij het A/B-testen van je marketingcampagnes. Met A/B testen kun je verschillende versies van e-mail nieuwsbrieven of social media berichten te testen om te zien welke het beste presteren bij je doelgroep. Deze data-gedreven aanpak kan je helpen om je  marketingcampagnes te optimaliseren voor een maximaal effect.

Marketing automation is een krachtig instrument dat je kan helpen om je marketingresultaten te verbeteren. Als uje nog geen gebruik maakt van marketingautomatisering in je bedrijf, is dit het moment om te beginnen!

4. Marketing automation is aanpasbaar, zodat je campagnes kunt maken die perfect zijn afgestemd op je bedrijf en doelstellingen

Een van de geweldige aspecten van marketing automation is dat het in hoge mate aanpasbaar is. Dit betekent dat je campagnes kunt maken die perfect zijn afgestemd op je bedrijf en doelstellingen. Met marketing automation kun je jouw leads en klanten segmenteren, zodat je ze gerichte berichten kunt sturen die relevant zijn voor hun behoeften en interesses.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een dameskledingzaak runt. Je zou marketing automation kunnen gebruiken om verschillende soorten berichten te sturen naar verschillende segmenten van je publiek. Je kunt bijvoorbeeld promotie-e-mails met kortingen sturen naar nieuwe abonnees, nurture-e-mails met stylingtips naar kopers die voor het eerst kopen, of loyaliteitscoupons naar je beste klanten. Door marketing automation te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je marketingberichten altijd relevant en aantrekkelijk zijn.

Marketing automation is een krachtig hulpmiddel waarmee je jouw marketingcampagnes kunt aanpassen voor een maximaal effect. Als je nog geen marketing automation in je bedrijf gebruikt, is dit het moment om te beginnen!

5. Marketing automation is schaalbaar, zodat je het bedrijf in je eigen tempo kunt laten groeien

Een ander groot voordeel van marketing automation is dat het zeer schaalbaar is. Dit betekent dat je jouw bedrijf in je eigen tempo kunt laten groeien zonder dat je zorgen hoeft te maken over het inhuren van meer personeel of het verhogen van het marketingbudget. Met marketing automation kun je repetitieve taken automatiseren, zodat je je kunt richten op belangrijkere zaken, zoals het laten groeien van jouw bedrijf.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een nieuwe marketingcampagne wilt lanceren. Met marketing automation kun je gemakkelijk een nieuwe campagne maken en lanceren in slechts een paar uur. Je hoeft geen extra personeel aan te nemen of je marketingbudget te verhogen. Het enige wat je nodig hebt, is een computer en een internetverbinding!

Heeft jouw bedrijf marketing automation nodig? 

Marktleiders in bijna elke branche gebruiken marketing automation om hun bedrijf vooruit te helpen, contact te leggen met hun klanten en merkloyaliteit te stimuleren. Maar heeft elk bedrijf het nodig? Hier zijn enkele van de voordelen:  

Verbeterde productiviteit 

marketing automation betekent dat je marketingteam niet langer repetitieve, alledaagse taken hoeft uit te voeren. In plaats daarvan kunnen ze meer van hun tijd besteden aan het bedenken van strategieën om je bedrijf op creatieve wijze vooruit te helpen. 

Personalisering

Met één druk op de knop kun je voor elke klant een unieke ervaring op maat creëren, of je nu met honderden, duizenden of zelfs tienduizenden mensen spreekt. Met automatische gegevensinvoer vanuit elk onderdeel van je bedrijf kunt automatisch uitgebreide inzichten in elke klant verkrijgen en duidelijk inspelen op hun specifieke wensen en behoeften. 

Vereenvoudigd beheer van meerdere kanalen

Met marketing automation kun je elke campagne en elk marketingkanaal vanuit één centraal punt bijhouden. 

Een consistente ervaring. marketing automation helpt al je marketingcampagnes te verenigen, zodat je ervoor kunt zorgen dat elke klant een consistente, on-brand ervaring krijgt.  

Betere ROI

Door klanten effectiever te benaderen, kunnen je marketinguitgaven meer resultaat opleveren voor elke gespendeerde rand. 

Zou je marketing automation eens moeten proberen? 

Hier zijn een aantal vragen die over je eigen bedrijf kunt beantwoorden.  

  • Kun je een lijst van klanten samenstellen en hun geschiktheid en waarschijnlijkheid om te kopen gemakkelijk inschatten? 
  • Kun je individuele kopers online identificeren, volgen en erbij betrekken? 
  • Bent je in staat sales leads door te kammen op basis van interesse en betrokkenheid? 
  • Kun je de specifieke omzetbijdrage meten van elke marketingcampagne die je voert?

Als het antwoord op een van deze vragen nee is of als je merkt dat je marketingteam te veel tijd kwijt is aan het vinden van de antwoorden op deze vragen kan marketing automation het antwoord zijn op deze behoefte. 

Wil je meer weten? Praat met ons over Dynamics 365 Marketing. Vol met tal van nieuwe functies en mogelijkheden, het is de toonaangevende tool voor het aansturen van effectieve, gestroomlijnde marketing campagnes in elke branche. 

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.