21 Leuke Toepassingen van Excel

Wanneer je aan Excel denkt dan zul je direct aan financiële spreadsheets met ingewikkelde macro’s en draaitabellen of staafdiagrammen denken toch?

Natuurlijk klopt dit ook want met meer dan een miljard gebruikers is Excel het standaard programma om met grote hoeveelheden data te werken. Managementinformatie of gegevens snel en eenvoudig weergeven is de kracht van Microsoft Excel.

Maar als je denkt dat Excel alleen goed is om je scheel te laten kijken bij cijfers en financiële rapporten, dan heb je het mis. Er zijn naast deze standaard functies van Excel tal van toepassingen die verder gaan dan deze basisfunctionaliteit. In feite zijn de potentiële toepassingen eindeloos.

Het is voor ons onmogelijk om een lijst samen te stellen met alle mogelijke toepassingen van Excel. Echter, in een poging om de kracht en flexibiliteit van je favoriete spreadsheet tool te demonstreren, hebben we verschillende manieren verzameld waarop je Excel zou kunnen gebruiken. Zowel professioneel, persoonlijk als gewoon voor de lol.

Alles over getallen

Natuurlijk, het belangrijkste doel van Excel komt neer op getallen en data. Als je een grote (of zelfs kleine!) hoeveelheid gegevens moet sorteren, terugvinden en analyseren, is dat met Excel een fluitje van een cent.

Hier zijn een paar onderwerpen om in gedachten te houden als het gaat om het implementeren van Excel voor alles wat met getallen te maken heeft.

1. Berekenen

Herhaalt u steeds weer dezelfde berekeningen? Maak een rekenmachine op maat in Excel door jouw veelgebruikte formules te programmeren. Op die manier hoeft je alleen maar de cijfers in te voeren en Excel spuugt het antwoord voor je uit. Je hoeft er geen ingewikkeld werk van te maken.

Lees hier meer over Excel als rekenmachine.

2. Boekhouding

Begrotingsplannen, prognoses, uitgaven bijhouden, financiële rapporten, lening calculators, en nog veel meer. Excel is zo’n beetje ontworpen om aan deze verschillende boekhoudkundige behoeften te voldoen. En gezien het feit dat 89 procent van de bedrijven Excel gebruikt voor de verschillende boekhoudkundige functies, is het duidelijk dat Excel aan de eisen voldoet.

Excel heeft zelfs tal van spreadsheet sjablonen om al die processen te vergemakkelijken.

3. Grafieken

Cirkeldiagrammen, spreidingsdiagrammen, lijndiagrammen, staafdiagrammen, vlakdiagrammen, kolomdiagrammen, de lijst is eindeloos. Als je op zoek bent naar een manier om gegevens op een meer visuele manier weer te geven zal Excel’s vermogen om rijen en kolommen met cijfers om te zetten in prachtige grafieken zeker een van jouw favoriete taken worden.

Wilt je meer informatie over de soorten diagrammen die je in Excel kunt maken? Dit artikel is een nuttige bron.

4. Inventaris bijhouden

Het bijhouden van inventaris kan een hoofdpijndossier zijn. Gelukkig kan Excel werknemers, bedrijfseigenaren en zelfs particulieren helpen hun inventaris te organiseren en bij te houden, voordat er grote problemen ontstaan.

Lees hier meer over een inventaris bijhouden in Excel.

Een plan maken

Laten we verder gaan dan de cijfers – er zijn tal van zaken waarbij Excel je kan helpen bij het plannen en organiseren waarbij je niet per se eindeloze rijen met cijfers hoeft te gebruiken.

Blokjes rooster

5. Kalenders en schema’s

Moet je een contentkalender maken voor je blog of website? Lesplannen voor jouw klas? Een rooster voor jou en al je collega’s? Een dagplanning voor uzelf of je gezin? Als het gaat om diverse kalenders en schema’s, Excel kan verrassend robuust zijn.

6. Plaatsing schema’s

Van een grote bedrijfslunch tot een bruiloft, het regelen van een tafelschikking kan een hele uitgebreide activiteit zijn. Gelukkig kan Excel er een koud kunstje van maken. Als je een echte whizzkid bent, kun je automatisch een tafelschikking maken op basis van je spreadsheet met genodigde. Hulp nodig om dit voor elkaar te krijgen?

Dit artikel geeft een gedetailleerd overzicht van hoe je een tafelschikking kunt maken in Excel.

7. Werkblad voor het plannen van doelen

Van professionele doelen tot fitnessdoelen tot financiële doelen, het helpt om iets te hebben om je gefocust en op koers te houden. Excel is een prachtig hulpmiddel. Met behulp van dit hulpmiddel kun je verschillende werkbladen, logboeken en planningsdocumenten maken om je te helpen de voortgang te bewaken en hopelijk de eindstreep te halen.

Bekijk hier de Excel sjablonen.

8. Mock-ups

Excel is misschien niet het eerste platform waar je aan denkt als het op ontwerpen aankomt. Maar, geloof het of niet, je kunt de tool gebruiken om verschillende mock-ups en prototypes samen te stellen. Het is zelfs een verrassend populaire keuze voor het maken van website wireframes en dashboards.

Dingen gedaan krijgen

Wil je jouw productiviteit in een hogere versnelling zetten? Excel kan je helpen om taken en to-dos op een eenvoudige en georganiseerde manier uit te voeren.

9. Takenlijst

Zeg maar dag tegen uw standaard pen en papier lijstjes. Met Excel kunt u een veel robuustere takenlijst maken en zelfs de voortgang bijhouden van de grotere taken die momenteel op jouw bordje liggen.

Bekijk hier het sjabloon voor de takenlijst in Excel.

10. Checklist

Je kunt ook een eenvoudige checklist maken waarop je de dingen kunt afvinken die je hebt gekocht of volbracht, van een boodschappenlijstje tot een lijst met taken voor een komende marketingcampagne.

Ook direct een checklist in Excel maken?

11. Grafieken voor projectbeheer

We hebben het er al over gehad dat Excel een beest is als het gaat om het maken van grafieken. En dit concept geldt ook als het gaat om verschillende diagrammen voor projectbeheer.

Van waterval diagrammen om de voortgang van het team te beheren tot canvas stijl borden (net als Trello!) om dingen georganiseerd te houden, er zijn tal van manieren waarop Excel kan helpen jouw project op de rails te houden.

Bekijk hier de Excel sjablonen voor projectbeheer.

12. Tijd logboeken

Je weet dat het bijhouden van tijd een enorme aanwinst kan zijn voor jou en je productiviteit. Hoewel er tal van fraaie apps en hulpmiddelen zijn om in die behoefte te voorzien, kun je Excel beschouwen als het oorspronkelijke hulpmiddel voor het bijhouden van je tijd. En het is vandaag de dag nog steeds een geschikte optie.

Bekijk hier een sjabloon voor een tijdlogboek in excel.

Andere mensen erbij betrekken

Moet je informatie verzamelen van andere mensen? Enquête Tools en -formulieren zijn één optie. Maar wees gerust, je kunt er ook zelf een maken in Excel.

13. Formulieren

Van eenvoudig tot ingewikkeld, Excel is een geweldige optie voor het maken van formulieren. Je kunt zelfs verschillende vervolg keuzemenu’s programmeren, zodat gebruikers hun keuze kunnen maken uit een vooraf ingestelde lijst.

14. Quizzen

Wil je de kennis van iemand anders, of zelfs van uzelf, over een bepaald onderwerp testen? In Excel kunt je een vraag en antwoordenlijst maken in een werkblad en Excel vervolgens opdracht geven je een vraag te stellen in een ander werkblad.

In contact blijven

Het onderhouden van relaties is van cruciaal belang voor jouw succes, zowel professioneel als persoonlijk. Gelukkig maakt Excel het gemakkelijk om contact te houden.

15. CRM

Heb je een lichtgewicht CRM nodig om jouw klanten in de gaten te houden? Je kunt er een maken in Excel. En het beste? Als je er zelf een maakt, kun je het volledig aanpassen. Sales Hacker heeft ook een handige set gratis sales excel sjablonen samengesteld die je kunt gebruiken om aan de slag te gaan!

16. Mailinglijst

Gegevens hoeven niet alleen uit getallen te bestaan. Excel is ook zeer geschikt voor het beheren en sorteren van grote hoeveelheden namen en adressen, waardoor het de perfecte oplossing is voor je uitnodigingslijst voor dat bedrijfsfeest of de mailinglijst voor die grote promotie of campagne.

Met Excel kun je ook mail merge toepassen, wat het afdrukken van adreslabels en ander benodigd materiaal een stuk eenvoudiger maakt.

Een soortgelijk concept kun je ook toepassen voor het maken van bijvoorbeeld gidsen, uitnodigingslijsten en roosters met een grote hoeveelheid informatie over mensen.

Gewoon voor de lol

Excel hoeft niet alleen maar werk en geen plezier te zijn. Er zijn tal van andere leuke dingen die je kunt maken met het spreadsheetprogramma.

17. Historische logboeken

Of je nu wilt bijhouden hoeveel ambachtelijke biertjes je hebt geproefd, hoeveel trainingen je hebt gevolgd of iets heel anders, met Excel kun je die dingen sorteren en bijhouden.

18. Sudoku puzzels

Hou je van Sudoku puzzels? Het blijkt dat je er zelf een kunt maken in Excel. Of, als je vastzit op een bijzonder uitdagende puzzel, kun je de hulp van Excel inroepen om je te helpen het op te lossen!

Hulp nodig bij het maken van de Sudoku oplosser en generator?

19. Tagcloud

Tagclouds zijn misschien niet de meest wetenschappelijke weergaven van gegevens. Maar ze zijn wel een leuke (en niet te vergeten mooie) manier om inzicht te krijgen in welke woorden het meest worden gebruikt. Je raadt het al: je kunt er een maken met Excel.

Hier wordt uitgelegd hoe je informatie uit Excel gebruikt om een woordwolk te maken.

20. Kunst en animaties

De mogelijkheden van Excel gaan waarschijnlijk veel verder dan je in eerste instantie zou verwachten. In feite hebben veel mensen de tool gebruikt om ronduit geweldige kunst te maken, van pixelachtige portretten tot animaties.

21. Reisplanner

Heb je een vakantie voor de boeg? Zorg ervoor dat je alles onder controle hebt door een handige routeplanner te maken voordat je je koffers pakt en op pad gaat. Excel heeft zelfs een handige reisplanner sjabloon die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je niets mist (van je budget tot informatie over de luchtvaartmaatschappij!).

Bekijk hier het Excel sjabloon voor de reisplanner.

Over naar jou

Dit lijkt misschien een lange lijst. Maar, wees gerust, dit is nog maar het topje van de ijsberg van alle verschillende dingen, naast eenvoudige spreadsheets, die je met Excel kunt doen. Van lijsten tot grafieken tot mock-ups, de verschillende toepassingen van Excel zijn schijnbaar onbeperkt.

Voel je je geïntimideerd? Maak je geen zorgen, je kunt Excel online leren, helemaal in je eigen tempo en een spreadsheet ninja worden in een mum van tijd.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.