Enterprise-architectuur

Logo TailorIT RGB

Enterprise-architectuur

 3.475,00

Enterprise-architectuur

Je leert effectief de ambitie van jouw organisatie te operationaliseren met richtinggevende principes en aansprekende visualisaties. Breng IT en business dichter bij elkaar met enterprise-architectuur.

Doel

In deze training zal de meest essentiële theorie worden afgewisseld met concrete praktijkopdrachten. Belangrijke concepten en processen passeren de revue, zoals architectuurprincipes, referentiearchitecturen en het effectief inzetten van modelleertechnieken en talen zoals ArchiMate. Daarnaast besteden de docenten aandacht aan trends in het vakgebied, zoals cloud computing en big data, die grote impact zullen hebben op de (toekomstige) architecturen van enterprises.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich op enterprise-architecten die zich verder willen ontwikkelen in het vakgebied, of tegen obstakels aanlopen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden.

Voorkennis

Geen specifieke voorkennis vereist. De stof wordt behandeld op hbo+ niveau.

Vorm

Klassikaal en Maatwerk

Inhoud

Dag 1: We gaan in op gangbare definities van enterprise-architectuur en bespreken wat het typische speelveld is van enterprise-architecten. Van daaruit richten we ons op de vraag wat wij met enterprise-architectuur willen bereiken. Wat is de ambitie en wat is de betekenis hierbij van belangrijke trends en ontwikkelingen van dit moment zoals cloud, mobile, social en analytics?

Dag 2: Om de ambitie te realiseren zullen er goed onderbouwde besluiten genomen moeten worden. Enterprise-architectuur maakt dit mogelijk? Maar voor wie doe je het? Wat is de positionering ten opzichte van Informatie Management, Portfolio Management, etc. Tijdens deze dag behandelen we architectuur raamwerken als TOGAF en DYA, analyseren we de relevante deelgebieden (zoals business en informatie architectuur), bespreken we de stakeholders van de architectuur en passeren de belangrijkste modellen en standaarden met betrekking tot enterprise-architectuur de revue.

Dag 3: We pakken de draad van dag 2 op en gaan verder onder het motto: in de beperking toont zich de meester. De resultaten van enterprise-architectuur dienen zeker vandaag de dag praktisch en snel leverbaar te zijn. We richten ons deze dag dan ook op architectuur principes en aansprekende visualisaties. Je leert hoe je deze kan opstellen en waar je dan op moet letten.

Dag 4: Hoe wordt enterprise-architectuur in organisaties het beste ingericht? Welke rollen zijn hierbij noodzakelijk? Organisatorische inbedding, benodigde competenties van architecten, kennismanagement en governance staan hierbij centraal.

Dag 5: Een organisatie staat nooit stil, hetzelfde geldt voor de enterprise-architectuur. Tijdens deze laatste dag staan wij stil bij de volwassenheid van de architectuurfunctie binnen de organisatie. We richten ons op het meten van de volwassenheid en het opstellen van een groeimodel. We sluiten de opleiding af met het opstellen van een eigen 3 maanden enterprise-architectuur verbeterplan.

Vervolgopleidingen

Bijzonderheden

5 dagen, verdeeld over 5 weken

€ 3.475

Cursusdata

23 en 30 mei & 13, 20 en 27 juni 2022

13, 20 en 27 september & 4 en 11 oktober 2022

31 oktober & 7, 14, 21 en 28 november 2022

1, 8 en 15 december 2022 & 12 en 19 januari 2023

Andere data?

Locaties

Breda, Tilburg, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Antwerpen, Zwolle

Andere locatie?

Meer weten over een training of advies? Bel met onze opleidingsadviseurs 085 02 01 070 of gebruik het contactformulier.