Wat is java en hoe werkt het?

wat is java

Ben je nieuwsgierig naar de programmeertaal Java? Wist je dat het door verschillende bedrijven wordt gebruikt en belangrijk is voor cloudmigraties? Dit artikel geeft een diepgaand overzicht van Java; van de geschiedenis tot de belangrijkste kenmerken en toepassingen.

Leer alles over hoe de taal werkt en wat het vandaag de dag tot een krachtig hulpmiddel maakt voor ontwikkelingsteams. Lees verder en ontdek alles wat er te weten valt over deze essentiële programmeertaal!

Belangrijkste leerpunten

 • Java is een populaire en veelgebruikte programmeertaal die al sinds het midden van de jaren negentig bestaat.
 • Java Virtual Machine interpreteert bytecode, die wordt gegenereerd door het compileren van Java-broncode met behulp van een compiler, waardoor platformonafhankelijke uitvoering van code mogelijk is.
 • Er zijn verschillende versies en edities van Java beschikbaar, zoals Standard Edition 9+, Enterprise/Commercial editie 10+ en OpenJDK 12+.
 • De belangrijkste kenmerken van Java zijn onder meer automatisch geheugenbeheer, objectgeoriënteerde aanpak voor eenvoudig hergebruik; compilatie geschikt voor embedded systemen en IoT-gadgets plus non-JVM-gebruik zoals de ontwikkeling van mobiele apps of bedrijfssoftware-architecturen.

Geschiedenis van Java

Java werd voor het eerst uitgebracht in 1995 door Sun Microsystems, een voormalige dochteronderneming van Oracle Corporation.

Ontwikkeling en uitgave

Java is een populaire, veelgebruikte programmeertaal die al sinds het midden van de jaren negentig bestaat. De oorspronkelijke ontwikkeling van Java werd geleid door James Gosling van Sun Microsystems en werd in 1995 uitgebracht als onderdeel van het Green Project.

Het is ontworpen om ‘één keer te schrijven en overal uit te voeren’ wat betekent dat het applicaties kan ontwikkelen die gemakkelijk van het ene computersysteem naar het andere kunnen worden verplaatst. Om dit doel te bereiken, waren er twee hoofdprincipes die de creatie ervan bepaalden: objectoriëntatie en een sterke portability.

In de loop van de tijd zijn er verschillende versies en edities van Java uitgebracht, zoals 1.0 (1996), 2 Standard Edition (1999), 3 Enterprise Edition (2006), 4 Developer Kit (2009), 5 Update Release 7 (2015) en 6 Java SE Subscription Edition > 6(2018).

Principes die de creatie ervan begeleiden

Java is ontworpen op basis van een paar belangrijke principes om een ​​succesvolle implementatie en gebruik in verschillende omgevingen te garanderen. Ten eerste probeerde het gemakkelijk en efficiënt te zijn voor ontwikkeling door functies zoals automatisch geheugenbeheer in de taal op te nemen.

Het streefde ook naar eenvoud, portabliteit en veiligheid, zodat applicaties die met Java-technologie waren geschreven overal konden draaien zonder enige aanpassingen – zelfs online of via netwerken – terwijl de integriteit van de code nog steeds werd beschermd tegen kwaadwillende externe aanvallers.

Om open programmeerpraktijken te vergemakkelijken, is Java ook ontworpen met een objectgeoriënteerde aanpak, waarbij code gemakkelijk kan worden hergebruikt tussen verschillende functies, applicaties of systemen, waardoor de tijd die nodig is voor het ontwikkelen van nieuwe oplossingen wordt verkort.

Bovendien zijn de gebruikersinterfaces consistent gemaakt op alle platforms en ondersteunen ze multi-threading via eenvoudige opdrachten, waardoor deze onvoorspelbare taak veel eenvoudiger wordt bij het uitvoeren van meerdere taken tegelijk tijdens intensieve werklasten.

Verschillende versies en edities

Java heeft een lange weg afgelegd sinds de eerste release in 1996. De taal heeft in de loop der jaren veel veranderingen en verbeteringen ondergaan via verschillende edities en versies. Hier is een blik op enkele van de belangrijkste versies van Java, hun releasedatum, functies en betekenis:

 1. Java 1 (1996): Java 1 (ook wel bekend als Java SE 1) is ontwikkeld door Sun Microsystems en uitgebracht in januari 1996; het markeerde de eerste algemeen aanvaarde versie van het platform. Deze versie werd geleverd met belangrijke functies zoals just-in-time-compilatie, API’s voor pakketten zoals Remote Method Invocation (RMI) en Object Serialization, garbage collection en threading-mogelijkheden.
 2. Java 2 (2000): Java SE2 (J2SE) introduceerde extra klassenbibliotheken genaamd Swing met grafische gebruikersinterface widgets en native look-and-feel-mogelijkheden voor verschillende platforms. Deze versie bevatte ook een krachtige HotSpot JVM-implementatie die de prestaties aanzienlijk verbeterde door zich te concentreren op geheugenhotspots, codehotspots enz., terwijl ervoor werd gezorgd dat referentieobjecten onmiddellijk worden verwijderd wanneer ze niet langer nodig zijn voor optimalisatiedoeleinden.
 3. Java 5 (2004): alias “Tiger” werd uitgebracht in 2004; het breidde zich uit op generieke programmering met auto-boxing-functies zoals ongecontroleerde conversies naar primitieve gegevenstypen, terwijl annotaties en ondersteuning voor opgesomde typen werden toegevoegd – nu bekend als Enums – naast andere taalverbeteringen.
 4. Java 6 (2006): Inclusief ondersteuning voor scripttaal genaamd JSR 223, samen met webservices en ondersteuning voor drijvende-kommaberekeningen met dubbele precisie. Het verbeterde ook de mogelijkheden voor afvalinzameling via de G1-collectorfunctionaliteit, voegde ondersteuning voor JDBC 4-stuurprogramma’s toe en meer beveiligingsverbeteringen zoals op AES gebaseerde handtekeningen voor verbeterde systeemtoegangscontrole en auditing van antivirusmechanismefuncties geïntegreerd in “Security Manager”.
 5. Java 7 (2011): Verbeterde GUI-tools via Swing-applet-simulator, compilatiefilter en slimmere gevolgtrekking van het variabeletype uit methodeaanroepen – JEP 201 “Multi catch exception handling”-functie is opgenomen waarmee de gebruiker meerdere uitzonderingen in slechts één instructie kan opvangen. Verdere ontwikkeling van het bewezen “Project Coin”-initiatief zorgde voor een leesbare syntaxis voor ontwikkelaars en een beter ontwikkelaarsgemak bij het omgaan met strings of primitieven. Andere veranderingen betreffen goede rekenkundige bewerkingen met NaN’s en oneindigheidsconstanten – eSIMD-instructies om I/O-bewerkingen te versnellen die al eerder waren geïmplementeerd in Windows runtime-uitvoerbare bestanden zoals MS Excel enz., zodat diezelfde bewerkingen sneller kunnen plaatsvinden op meerdere computers. kerncomputers zonder groot verlies aan precisie als gevolg van overkloktekortkomingen binnen de architectuurontwerpbeperkingen van de procesbuscontroller die de hardwarebeperkingen van de meeste specifieke leveranciers zelfs vandaag de dag vaak opleggen (#AMD).
 6. Java 8 (2014): Uitgebreide Lambda-expressies met functionele interfaces waardoor ontwikkelaars verdere PL-abstractiemogelijkheden krijgen, plus andere updates gerelateerd aan een open source Reference Implementation-model. Hierdoor werdt de  productiviteit wereldwijd verbetert bij het werken aan Benchmark-testresultaten in plaats van simpelweg theoretische cijfers te gebruiken bij het werken. Vreemde gedragsalgoritmen waarbij Niets anders had oorspronkelijk gewerkt voordat deze oplossing van het SQL-Oracle-type beschikbaar kwam in deze editie. Automatiseringstools die de reikwijdte van Data Model-integratie ondersteunen. Het systeem gaf gebruikers ongekende aanpasbaarheidsmogelijkheden die de productiviteit opnieuw drastisch verhoogden. Door de toevoeging van een stream-API konden ontwikkelaars snelle inline-verwerkingstaken uitvoeren en seralize omzeilen

Java’s uitvoeringssysteem

JVM zorgt ervoor dat de door de Java-compiler gegenereerde bytecode op elk platform kan worden uitgevoerd, waardoor de code ‘één keer schrijven en overal kan worden uitgevoerd’.

Rol van Java Virtual Machine (JVM) en bytecode

De Java Virtual Machine (JVM) is een integraal onderdeel van het Java-uitvoeringssysteem en speelt een sleutelrol in het proces. De JVM interpreteert bytecode, die wordt gegenereerd door het compileren van Java-broncode met behulp van de compiler.

Ondertussen is bytecode een gecompileerde vorm van programma-instructies die door de JVM worden begrepen, waardoor deze op meerdere platforms kan worden uitgevoerd. Dit betekent dat je code overal kan worden uitgevoerd, zolang er maar een compatibele versie van de JVM is geïnstalleerd, waardoor platformonafhankelijkheid op zijn best mogelijk is! Bovendien zorgen geoptimaliseerde algoritmen die achter compilers draaien ervoor dat alle applicaties op de hoogste efficiëntie presteren wanneer ze in een volledige runtime worden uitgevoerd.

Niet-JVM-gebruik

Java is veel veelzijdiger dan alleen een traditionele softwareontwikkelingstaal. In plaats daarvan kan het voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronder alles van server-side applicaties tot de ontwikkeling van mobiele apps en zelfs Internet of Things (IoT)-technologieën.

Java wordt vaak gebruikt bij de ontwikkeling van Android-apps, waar de mogelijkheden om overal naartoe te schrijven zeer worden gewaardeerd, maar het is ook een essentieel onderdeel geworden van bedrijfssoftware-architecturen dankzij tools zoals het Enterprise Edition-platform dat is geïmplementeerd met behulp van de Apache Maven-buildtool.

Op dezelfde manier gebruiken cloud computing-platforms die afhankelijk zijn van orchestration in combinatie met automatiseringssystemen die op Kubernetes draaien ook vaak grote hoeveelheden code die in Java is geschreven. Ahead-of-Time compilatietechnieken hebben deze taal ook geschikt gemaakt voor gebruik met ingebedde systemen; waardoor het een populaire keuze wordt bij het ontwikkelen van apparaten die zijn verbonden via netwerken of digitale protocollen zoals Bluetooth of WiFI.

Belangrijkste kenmerken van Java

Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal waarmee ontwikkelaars code één keer kunnen schrijven en deze op meerdere platforms kunnen uitvoeren, beschikt over automatisch geheugenbeheer en bevat speciale klassen zoals Applets, Servlets en JavaServer Pages.

Automatisch geheugenbeheer

Java wordt geleverd met een geavanceerd en geautomatiseerd geheugenbeheersysteem dat is ontworpen om geheugentoewijzing en deallocatie op een elegante manier af te handelen. Het maakt gebruik van objectreferenties, een algoritme voor het verzamelen van garbage collection algorithm, stapelframes, het volgen van dead objects en ongebruikte gegevens maken automatisch de heap-ruimte vrij. Wat de programmaprestaties verbetert door de kans op fouten als gevolg van overmatig gebruik of misbruik van geheugenbronnen te verkleinen.

De Java Virtual Machine (JVM) maakt ook gebruik van een Garbage Collector die toegewezen objecten detecteert die niet meer worden gebruikt en deze vrijgeeft uit de applicatie, zodat deze voor andere taken kan worden toegewezen.

Op deze manier voorkomt het niet alleen potentiële geheugenlekken, maar vereenvoudigt het ook het objectbeheer voor ontwikkelaars door hen tools zoals Visual VM-monitors of andere profileringstools te bieden om te begrijpen hoe hun applicaties geheugenbronnen efficiënt gebruiken.

Syntaxis en syntaxisvoorbeelden

De Java-syntaxis bestaat uit symbolen, trefwoorden en variabelen die de leesbaarheid van code in de programmeertaal bepalen. Syntaxis beschrijft hoe een programma moet worden geschreven om te voldoen aan bepaalde grammaticaregels die alle talen gemeen hebben. Deze structuur is zo ontworpen dat elke programmeur kan begrijpen wat elk stukje code doet.

 1. Statements: Een statement drukt een idee uit, zoals “doe iets” of “druk deze tekst af”. Alle uitspraken moeten eindigen met een puntkomma (;), wat aangeeft dat het volledige instructies zijn voor wat er moet gebeuren
 2. Comments: Comments zijn secties gemarkeerd met // in de broncode en beginnen met twee schuine strepen (//). Ze helpen verklaren waarom een ​​bepaald codegedeelte in het project is opgenomen, maar hebben geen enkele invloed op de uitvoering ervan
 3. Variables: Variables slaan gegevenswaarden op die specifiek zijn voor je toepassing, zoals gehele getallen of tekenreeksen. Deze waarden kunnen in de loop van de tijd veranderen tijdens de uitvoering van het programma, afhankelijk van gebruikersinvoer of andere omstandigheden in je spel
 4. Operators: Er zijn verschillende typen operators beschikbaar voor verschillende berekeningen in je Java-programma, waaronder rekenkundige bewerkingen (+ – x ÷), hertoewijzing (=), vergelijking (< > ==…etc.), conditionals (if/else.. .) en toewijzingen (!= && || etc.)5 Structuren: Controlestructuren omvatten If-Else-instructies die bepalen of bepaalde gestructureerde delen moeten worden uitgevoerd op basis van gegeven voorwaarden of Loops die hun instructiesblok herhalen totdat aan bepaalde criteria is voldaan

Speciale klassen zoals applets, servlets en JavaServer Pages

Swing- en JavaFX-toepassingen

Swing en JavaFX zijn belangrijke hulpmiddelen die worden gebruikt bij het creëren van grafische gebruikersinterfaces (GUI) voor Java-toepassingen. Met de Swing-bibliotheek kunnen ontwikkelaars platformonafhankelijke gebruikersinterfaces maken die in verschillende omgevingen kunnen worden gebruikt, waaronder webbrowsers, desktopsoftware en mobiele applicaties.

JavaFX is een verzameling grafische pakketten waarmee ontwikkelaars visueel aantrekkelijke interfaces kunnen ontwikkelen met verbeterde 2D/3D-effecten en ondersteuning voor Full HD-resolutie.

Deze functies maken deze tools ideaal voor het creëren van interactieve gebruikerservaringen, compleet met animaties en bedieningselementen op het scherm die hedendaagse technische gebruikers van moderne apps gewend zijn.

Gebruik van generics

Java’s gebruik van generieke middelen stelt ontwikkelaars in staat klassen, methoden en interfaces te creëren die herbruikbaar en typeveilig zijn. Deze flexibiliteit helpt de leesbaarheid van de code te verbeteren door de noodzaak van langdurige casting-bewerkingen te verminderen. Het simpelweg declareren van een variabele met generieke typen is voldoende om het type ervan te definiëren.

Generieke programma’s verbeteren ook de algehele efficiëntie van de code, omdat minder regels geschreven code meer geoptimaliseerde runtime-prestaties betekenen bij gebruik ervan in bepaalde situaties. Bovendien kan hergebruik van bestaande functionaliteit dubbel werk binnen projecten verminderen; via generieke middelen hoeven ontwikkelaars slechts één set paren tot stand te brengen tussen referentiewaarden en de bijbehorende ingesloten objecten. Dit geeft beide variabelen toegang tot gedeelde opslagruimte zonder dat er afzonderlijke definities nodig zijn voor elk objecttype dat elders in het project zelf wordt gebruikt.

Al deze functies zorgen ervoor dat het programmeren in Java eenvoudiger wordt en tegelijkertijd de prestaties verbeteren. Amazon heeft een architectonische verandering doorgevoerd met betrekking tot zijn Prime Video-service die als voorbeeld dient en laat zien hoe bedrijfsapplicatieteams kunnen profiteren van het gebruik van generieke geneesmiddelen in Java.

Kritiek op Java

Veel voorkomende kritieken op Java zijn onder meer een gebrek aan controle over geheugenbeheer, rigide syntaxis en uitgebreide codering.

Gemeenschappelijke kritieken en controverses

Bij het bespreken van de erfenis van Java beweren sommige mensen dat ontwikkelaars moeite kunnen hebben met het snel en veilig uitvoeren van applicaties. Een van de belangrijkste punten van zorg is de angst voor beveiligingsproblemen als gevolg van verouderde versies of bibliotheken van derden.

Beveiligingsrisico’s ontstaan ​​vaak wanneer programma’s niet correct worden bijgewerkt. Kwesties zoals prestaties binnen bepaalde raamwerken hebben ook voor ontwikkelaars problemen veroorzaakt, waardoor het moeilijk is om deze tools optimaal op verschillende systemen te gebruiken.

Bovendien voelen veel programmeurs zich te afhankelijk van het grotere platform-ecosysteem zoals Android of Oracle, wat problemen veroorzaakt rond flexibiliteit en de vrijheid van gebruikers in hun codeer keuzes beperkt.

Vergelijking met andere programmeertalen

Java bekleedt een onderscheidende positie tussen de verschillende programmeertalen, met zijn unieke kenmerken, geheugenbeheer, uitgebreide bibliotheken en brede industriële toepassingen. Het is van cruciaal belang voor IT-managers om te begrijpen waar Java staat in vergelijking met andere talen. Hieronder vindt je een gedetailleerde vergelijking in een gemakkelijk te begrijpen tabelformaat.

FunctieJavaPythonC++JavaScript
SyntaxisVolledig objectgeoriënteerd met statisch typen.Minder uitgebreid met dynamisch typen.Complexe syntaxis met statisch typen.Scripttaal met dynamisch typen.
Geheugen managementAutomatisch geheugenbeheer via garbagecollection.Automatisch geheugenbeheer, maar minder efficiënt dan Java.Handmatig geheugenbeheer.Automatisch geheugenbeheer.
BibliothekenUitgebreide bibliotheken die vele ontwikkelingsgebieden bestrijken.Robuuste bibliotheken, vooral voor datawetenschap en machine learning.Standaardbibliotheken met minder variatie.Rijke bibliotheken voor webontwikkeling.
Industrie toepassingWordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van web- en mobiele apps, voornamelijk Android.Populair in wetenschappelijk computergebruik, AI en webontwikkeling.Vaak gebruikt bij systeemprogrammering, game-ontwikkeling en embedded systemen.Wordt voornamelijk gebruikt bij webontwikkeling aan de clientzijde.

Deze vergelijking stelt IT-managers in staat Java te vergelijken met andere populaire talen op basis van cruciale aspecten. Het is absoluut noodzakelijk om de vereisten van specifieke projecten in overweging te nemen voordat u beslist over de geschiktste taal. De bronnen van TailorIT over Core Java API’s en programmeertechnieken bieden bijvoorbeeld een dieper inzicht in de mogelijkheden van Java, waardoor het gemakkelijker wordt om te bepalen of Java geschikt is voor je project.

Java-bibliotheken en documentatie

Java-bibliotheken bieden een uitgebreide set pakketten en klassen om ontwikkelaars te helpen bij de implementatie van hun projecten, terwijl de documentatie gedetailleerde handleidingen biedt voor het gebruik ervan.

Klassenbibliotheken en hun doeleinden

Klassenbibliotheken zijn verzamelingen vooraf geschreven code die worden gebruikt bij de ontwikkeling van Java. Deze bibliotheken bevatten functies, variabelen en objecten die gemakkelijk kunnen worden gebruikt in het ontwikkelingsproces. Klassenbibliotheken bieden een scala aan voordelen voor IT-managers, omdat ze essentiële functionaliteiten bieden zonder ze helemaal opnieuw te hoeven schrijven.

 1. Ontwerpelementen voor gebruikersinterface – Bevat kant-en-klare componenten waarmee gebruikers efficiënte grafische interfaces kunnen creëren, samen met eenvoudige navigatiemogelijkheden die geschikt zijn voor de gewenste toepassingen.
 2. Netwerkcommunicatiecomponenten – Biedt ondersteuning voor het creëren van client/server-architecturen met functies zoals het uitwisselen van gegevens tussen apparaten met behulp van beveiligde protocollen (Sockets) of het verzenden van berichten vanuit serverdatabases (JMS).
 3. Web Programming Essentials – Bevat een reeks eenvoudige klassen waarmee ontwikkelaars snel dynamische websites kunnen maken met behulp van HTML-formulieren en JavaScript-scripts via Swing-applets en servlets die optimale controle over de uitvoeringsstroom over verschillende browsers bieden, naast zoekmachineoptimalisatietechnieken indien nodig (JCrawler).

Uitgebreide documentatiebronnen

Java heeft een rijke bibliotheek met bronnen beschikbaar voor ontwikkelaars en IT-beheer om het meeste uit de programmeertaal te halen. Een geweldige bron die essentiële informatie over Java biedt, is TailorIT, dat uitgebreide documentatie biedt, waaronder Core Java API’s, ontwikkelingstools, DevOps-gestuurde raamwerken voor app-ontwikkeling, advies over de ontwikkeling van professionele vaardigheden en loopbaanadvies.

Daarnaast worden ook best practices in softwareproductieprocessen opgenomen, zoals cloud computing-beveiliging, applicatie-architectuur en AWS. Het komt IT-managers ten goede die op de hoogte willen blijven van nieuwe trends en willen weten hoe ze deze optimaal kunnen benutten.

Bovendien kunnen gebruikers gemakkelijk door onderwerpen bladeren op basis van de categorisatiestructuur om inzicht te krijgen in verschillende gebieden. Bovendien biedt de website meerdere boeiende video’s en webinars waarin tips over moderne uitdagingen op het gebied van software-engineering worden besproken. Afgestemd op ervaren ingenieurs, hoewel nieuwkomers er ook nuttig materiaal zullen vinden.

Bovendien ondersteunen uitwisselingsplatforms tussen deskundig personeel technologiestudenten van elk niveau met het blootleggen van de middelen die nodig zijn voor het ontwerpen van efficiënte applicaties, waardoor het nog voordeliger wordt wanneer snelle maar competente output vereist is, aangezien het navigeren door bibliotheken wordt verbeterd via afzonderlijke onderwerp rubrieken.

Verschillende implementaties van Java

Java, een programmeertaal ontwikkeld door Sun Microsystems en uitgebracht in 1995, is een objectgeoriënteerde taal met veel implementaties beschikbaar voor verschillende toepassingen. Hoewel Java is ontworpen om te voldoen aan Write Once Run Anywhere (WORA), hebben ontwikkelaars een verscheidenheid aan implementatiepakketten gemaakt die verbeteringen aan de kerntaal en uitgebreide toepassingsmogelijkheden mogelijk maken. IT-managers moeten zich vertrouwd maken met de verschillende implementaties van Java en hoe deze worden gebruikt in de informatietechnologie (IT).

 1. Standard Edition (SE): Deze basiseditie bevat kernbibliotheken, foutopsporingstools, implementatietechnologieën, hulpprogramma’s voor prestatiebeheer en documentatie voor op OpenJDK gebaseerde softwareontwikkelingsprojecten.
 2. Enterprise Edition (EE): Deze bevat de basisversie van SE plus enkele extra componenten om grootschalige webapps zoals Servlets en EJB’s te helpen ontwikkelen. Het biedt geavanceerde schaalbaarheid en industriële compliance terwijl het draait op open source of commerciële JVM’s.
 3. Micro Edition (ME): Hiermee wordt de kerntaal gedestilleerd in programma’s die geschikt zijn voor apparaten met beperkte geheugenbronnen waar andere elementen van de virtuele machine mogelijk niet beschikbaar zijn. De belangrijkste kenmerken zijn onder meer ondersteuning van de gebruikersinterface via Swing/JavaFX API’s, optionele post-compilatie-optimalisatie via ProGuard-toolkits voor het verkleinen en optimaliseren van bytecodes, toegang tot webservices met SOAP- en REST-integratiecomponenten, middleware-berichten-API’s zoals AMQP of Apache ActiveMQ, plus beveiliging zoals JDBC- en JAAS-authenticators enz.
 4. Embedded Edition: Deze is ontworpen voor omgevingen waar bronnen kunnen worden gedeeld met meerdere applicaties die draaien op embedded systemen met een kleine footprint, zoals microcontrollers of andere speciale apparaten, waarbij JVM minimale processorcycli vereist om codetaken snel uit te voeren vanuit RAM-geheugengebieden zonder de runtime-latentie van het apparaat te beïnvloeden scenario’s vanwege fysieke schijftoegangsbehoeften.
 5. Android: Android is een open source besturingssysteem gebaseerd op Linux, speciaal ontworpen voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets; het voert Java-programma’s rechtstreeks uit onder de virtuele Dalvik-machine met behulp van klassenbibliotheken geschreven in C++, die vervolgens alle noodzakelijke componenten bieden, zoals GUI-ontwikkeltools via AWT/Swing/JavaFx API’s die directe installatie vanuit de Google Playstore Store-app-marktplaats ondersteunen, samen met nog veel meer functies die de ontwikkeling vereenvoudigen multimediatoepassingen gerelateerde producten enz..

Gebruik van Java

Java wordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van web- en mobiele apps, maar ook voor integratie in verschillende industrieën en technologieën zoals het Internet of Things (IoT). Lees meer en ontdek hoe deze krachtige programmeertaal je kan helpen je doelen te bereiken.

Wordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van web- en mobiele apps

Java is een revolutionaire, robuuste programmeertaal die is ontworpen voor veelzijdigheid en efficiëntie. Van webapplicaties tot bedrijfssoftware en de ontwikkeling van mobiele apps: Java is de taal bij uitstek voor bedrijven over de hele wereld.

De ‘write once run anywhere’-filosofie stelt ontwikkelaars in staat om in één taal te coderen die op elke machine of platform met verschillende besturingssystemen kan worden gebruikt, zonder dat deze elke keer opnieuw hoeft te worden gecompileerd of geformatteerd.

Populaire apps zoals LinkedIn, Amazon AWS, Netflix, Airbnb en eBay gebruiken de beproefde Java-technologie voor hun kernproducten, terwijl andere opmerkelijke voorbeelden bestaan ​​in de ontwikkeling van Android-apps, gezien door 91% van alle apparaten wereldwijd die op Java Runtime Environment (JRE) draaien.

Integratie in verschillende industrieën en technologieën, zoals Android

Java is een veelzijdige programmeertaal die veel wordt gebruikt in veel industrieën en technologieën. Met name de integratie met Android heeft de ontwikkeling van robuuste en veelzijdige mobiele applicaties mogelijk gemaakt.

De flexibiliteit van Java maakt het compatibel en eenvoudig te integreren met verschillende andere technische componenten, waardoor ontwikkelaars in minder tijd geavanceerde applicaties kunnen bouwen. De compatibiliteit maakt het een ideale keuze voor het creëren van innovatieve projecten die meerdere industrieën of technologieën omvatten.

Bovendien biedt de architectuur van Java programmeurs de mogelijkheid om efficiënte code te creëren terwijl ze de controle over de werking van het systeem behouden. Dankzij de veelzijdigheid van Java kunnen app-ontwikkelaars kosteneffectieve oplossingen produceren die op maat zijn gemaakt voor vrijwel elk doel; het gebruik ervan strekte zich dus uit over alle sectoren, van het bankwezen, de gezondheidszorg, het onderwijs, e-commerce enzovoort.

Mogelijkheden tot verdere scholing en certificering.

 • Java is marktleider in de wereld van ontwikkelen en coderen en biedt IT-professionals volop mogelijkheden om meer over de taal te leren en certificering te behalen.
 • TailorIT biedt middelen voor de ontwikkeling van professionele vaardigheden en loopbaanadvies waarmee beginnende codeerders hun kennis naar een hoger niveau kunnen tillen.
 • Via de zoekfunctie kunnen gebruikers specifieke inhoud met betrekking tot Java-ontwikkeling vinden op TailorIT.
 • Er is een reeks online cursussen beschikbaar van commerciële aanbieders zoals Oracle University of TailorIT, die oefenexamens aanbieden, zodat gebruikers systematisch certificeringen zoals het OCP Certification Program of het Enterprise Edition 6 certificeringsprogramma kunnen voorbereiden en behalen.
 • Aspirant-ontwikkelaars willen misschien ook een reeks expertcursussen volgen bij TailorIT, zodat ze experts kunnen worden die gecertificeerd zijn voor alles wat met Java te maken heeft, variërend van prestatie, tuning en applicatie-architectuur tot en met debugging-technieken; allemaal gunstig voor het verbeteren van bestaande vaardigheden, terwijl sollicitanten goed van pas komen bij het solliciteren naar banen in verschillende regio’s of bedrijfstakken gedurende hun loopbaan
 • Met uitgebreide documentatiebronnen bij TailorIT in combinatie met een scala aan nuttig cursusmateriaal dat online beschikbaar is, is het uitbreiden van de expertise die verder gaat dan basisontwikkeling ook volledig haalbaar via zelfstudie.

Conclusie

Java is een van de meest populaire en bruikbare programmeertalen die beschikbaar zijn. De functies bieden eindeloze mogelijkheden voor het creëren van krachtige applicaties, webgebaseerde tools, mobiele apps en meer.

Java is geoptimaliseerd voor containerisatie en cloudintegratie en biedt platformonafhankelijke ondersteuning. Het ondersteunt ook AI- en machine learning-initiatieven binnen de cloud. Java kan een belangrijke rol spelen in het succes van een bedrijf als het op de juiste manier wordt toegepast tijdens een proces zoals cloudmigratie.

Omdat er bij TailorIT zoveel bronnen met betrekking tot deze technologie beschikbaar zijn, hebben bedrijven die zijn uitgerust met goed geïnformeerde ontwikkelaars toegang tot essentiële informatie waarmee ze snel op de hoogte kunnen zijn van de best practices voor Java-ontwikkeling.

Het gebruik van onderscheidende technologieën zoals Java stelt bedrijven in staat concurrerend te blijven en toch veilige diensten van hoge kwaliteit te leveren dankzij de betrouwbaarheid en schaalbaarheidsmogelijkheden.

Onderwijs is op grote schaal beschikbaar, zowel via certificeringsprogramma’s als bachelordiploma’s, waardoor gemotiveerde individuen die experts op dit gebied willen worden, gemoderniseerde training kunnen vinden over onderwerpen die verband houden met de snel groeiende acceptatie van de taal over de hele wereld.

Veelgestelde vragen

Wat is Java?

Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal die wordt gebruikt voor het ontwikkelen van software en applicaties die op meerdere platforms kunnen worden uitgevoerd met behulp van de Java Virtual Machine (JVM).

Hoe gebruik ik Java?

Java-ontwikkelaars schrijven hun code in een Java-bestand, dat wordt gecompileerd in bytecode en door de JVM wordt gelezen om machinecode-instructies te produceren. Om aan de slag te gaan met Java heb je een ontwikkelkit nodig, zoals JDK van Oracle of andere versies die zijn ontwikkeld door externe bedrijven.

Wat maakt Java anders dan andere populaire programmeertalen?       

Java onderscheidt zich van andere populaire talen zoals C, C++, Python enz. omdat het werkt via server-side technologie, terwijl deze zich voornamelijk beperken tot client-side implementaties zoals webpagina’s of embedded software.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.