Waar wordt JavaScript voor gebruikt en waarom zou je het moeten leren?

JavaScript is een van de populairste programmeertalen ter wereld.

Toch krijgen we vaak de volgende vraag van beginners: “Waar wordt JavaScript eigenlijk voor gebruikt?”

Dat is makkelijk te beantwoorden:

Naast HTML en CSS vormt JavaScript de basis voor front-end webontwikkeling. Het maakt de creatie van interactieve elementen op je website mogelijk. Dat is natuurlijk de eenvoudigste verklaring. Daarom zullen we in in dit artikel bekijken waarvoor JavaScript nog meer wordt gebruikt en waarom je het eigenlijk altijd zou moeten leren.

Laten we de belangrijkste vraag beantwoorden: Wat is JavaScript?

Eenvoudig gezegd is JavaScript een objectgeoriënteerde programmeertaal die is ontworpen om webontwikkeling gemakkelijker en aantrekkelijker te maken.

In de meeste gevallen wordt JavaScript gebruikt om zowel responsive als interactieve elementen voor websites te maken. Wij doen dit alles om het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk te maken onze site te gebruiken.

Elementen zoals menu’s, animaties, ingebedde videospelers, interactieve kaarten en zelfs complexe browserspelletjes kunnen snel en gemakkelijk worden gemaakt met JavaScript.

Het is belangrijk te weten dat er drie verschillende talen zijn die hand in hand werken om moderne websites en apps mogelijk te maken. Deze zijn:

  1. HTML, of Hypertext Markup Language. HTML wordt gebruikt om inhoud op een pagina te zetten. Met deze opmaaktaal kun je de inhoud zoals tekst, afbeeldingen, links en zelfs video’s aan je website toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld HTML gebruiken om een aanmeldknop op een specifieke plaats op je website te zetten.
  2. CSS wordt gebruikt om de met HTML ingevoegde inhoud op te maken. In het bovenstaande voorbeeld zou je met CSS de vorm, grootte, kleur en stijl van de aanmeldknop die je met HTML hebt ingevoegd, kunnen veranderen en “verfraaien”.
  3. Met JavaScript kun je webelementen interactief maken. Het kan naast de HTML en CSS worden gebruikt en is een belangrijk hulpmiddel voor elke webontwikkelaar. Om het bovenstaande voorbeeld compleet te maken, zou JavaScript code worden gebruikt om de login knop de vereiste acties te laten uitvoeren (een gebruiker aanmelden wanneer op de knop wordt geklikt).

Als je een frontend webontwikkelaar wilt worden, moet je goede vaardigheden in alle drie de talen opbouwen. Hoewel de rest van dit artikel zich zal toespitsen op JavaScript, kun je best eerst onze artikelen over HTML en CSS bekijken.

Waar wordt JavaScript voor gebruikt?

Naast interactieve webelementen kun je met goede JavaScript-vaardigheden de volgende dingen maken:

1. Browserspelletjes

Als je geïnteresseerd bent in internetspelletjes en spelontwikkeling, moet je je JavaScript-vaardigheden gebruiken om je eigen browsergebaseerde spelletjes te maken. Hoewel de complexiteit van browserspelletjes snel zijn grenzen bereikt, is JavaScript net zo goed als elke andere taal als het gaat om het maken van browserspelletjes.

Het maken van eenvoudige spelletjes is ook ideaal om je JavaScript-vaardigheden te oefenen. Download een code-editor, bedenk een idee voor een eenvoudig spel en neem de tijd om het te bouwen.

2 Mobiele apps

Hoewel de meeste mobiele apps worden ontwikkeld met besturingssysteem specifieke talen zoals Swift (iOS) of Java (Android), is er geen reden waarom je geen apps zou kunnen bouwen met JavaScript. De implementatie van frameworks als Apache Cordova, Phonegap en React Native hebben het mogelijk gemaakt om met dezelfde code mobiele apps te maken voor meerdere besturingssystemen. JavaScript is een goede keuze voor de ontwikkeling van mobiele apps vanwege zijn diversiteit.

3. Web- en server-apps

Nogmaals, het meest voorkomende antwoord op de vraag “Waar wordt JavaScript voor gebruikt?” is iets als “interactieve webelementen maken“. Maar dat is niet alles. Door de creatie van nieuwe bibliotheken en frameworks kunnen webontwikkelaars heel wat backendprogramma’s maken met JavaScript. Dit omvat zaken als webapps en serverapps. JavaScript wordt even belangrijk voor back-end webontwikkelaars als voor front-end ontwikkelaars.

We moeten wel opmerken dat dit geen uitputtende lijst is. JavaScript is een krachtige taal, en de meeste mogelijkheden ermee worden alleen beperkt door je verbeelding.

Waarom zou ik JavaScript leren?

Nu we je hebben laten zien waar JavaScript voor wordt gebruikt, en ja, je kunt veel meer doen dan alleen interactieve webelementen maken, is het tijd om te kijken naar enkele redenen waarom je JavaScript zou moeten leren. Natuurlijk zou het cool zijn als je websites en mobiele apps zou kunnen maken, maar wat levert je dat precies op?

En nu het goede nieuws:

Alleen al het feit dat je je verdiept in “wat er met JavaScript kan worden gedaan” toont aan dat je enige belangstelling hebt voor programmeren. Van deze gewekte belangstelling kun je zeer snel de vruchten plukken en zelfs een carrière beginnen. Laten we eens kijken naar enkele van de voordelen:

Voordelen van het leren van JS

We hebben vragen beantwoord als “Waar wordt JavaScript voor gebruikt?” en “Wat doet JavaScript?” maar nu is het tijd om in te gaan op enkele van de voordelen van het leren van JavaScript. Leren coderen met JavaScript heeft een groot aantal voordelen, waaronder.

1. Promotie maken binnen je bedrijf?

Als je momenteel in een bedrijf werkt waar je minder technisch werk doet, kunnen goede JavaScript vaardigheden je helpen een promotie te krijgen. Zelfs als je niet actief als “ontwikkelaar” werkzaam bent, kan de technische kennis zeer nuttig zijn en een meerwaarde betekenen voor je werkgever.

2. Leer te leren!

Hoewel veel programmeurs het zouden ontkennen, lijken de meeste programmeertalen qua structuur nogal op elkaar. De taal die het moeilijkst te leren is, is altijd de eerste programmeertaal.

Als je eenmaal JavaScript hebt geleerd, wordt het veel gemakkelijker voor je om nieuwe talen te leren. Dit zal je in staat stellen jouw vaardigheden uit te breiden en je betere carrièremogelijkheden geven.

3. Meer geld verdienen: Als een programmeur in loondienst of freelancer.

Er is veel vraag naar programmeurs die JavaScript kennen. Hoewel het niet veel tijd kost om ze te leren in vergelijking met hooggeschoolde beroepen, kunnen programmeervaardigheden je inkomen drastisch verhogen. Freelance JavaScript programmeurs kunnen meer dan €100 per uur vragen.

Wat kun je doen met JavaScript?

Het antwoord op de vraag “Wat kun je doen met JavaScript?” is bepaald niet eenvoudig. Het leren van JavaScript opent een wereld van mogelijkheden. Hieronder vindt je een aantal dingen die je met de nieuwe kennis zou kunnen doen:

1. Een freelance ontwikkelaar worden

Ben je het zat om te werken voor iemand anders? Wil je een eigen carrière uitbouwen? Als dat zo is, dan is leren hoe je code moet schrijven misschien het beste wat je kunt doen. Als je JavaScript kent , samen met een goed begrip van zaken als frameworks en bibliotheken, zul je zeker freelance werk vinden. Naarmate je meer ervaring krijgt, zul je merken dat je gemakkelijk meer dan 100 Euro per uur kunt verdienen. Laten we eerlijk zijn, welk zinnig persoon zou daar nee tegen zeggen!

2. Je eigen website herontwerpen

Misschien is je enige reden om JavaScript te leren dat je het zat bent om freelance ontwikkelaars belachelijk hoge uurtarieven te betalen om je website aan te passen.

Als je JavaScript kent, kun je zelf wijzigingen aan je website aanbrengen. Zo kun je tijd en geld besparen en krijg je het resultaat precies zoals je het wilt.

3. Een nieuwe carrière vinden

Ervaren JavaScript-ontwikkelaars zijn over de hele wereld erg in trek.

Dit betekent dat er volop carrièremogelijkheden zijn voor ontwikkelaars, zelfs als je nog niet veel ervaring hebt. Zelfs junior ontwikkelaars die JavaScript kennen, hebben goede startsalarissen van 40.000 euro en meer. Dit is voor veel mensen een aantrekkelijke reden om van loopbaan te veranderen.

Hoe kan ik JavaScript leren?

Misschien vraag je je nu al af hoe je het beste kunt beginnen met je eerste JavaScript-programma’s.

Betere banen, een hoger loon en de mogelijkheid om als freelancer te werken klinken allemaal erg goed, niet?

Als je dat denkt, lees dan vooral verder.

Je weet al waar JavaScript voor wordt gebruikt en wat JavaScript is. Laten we nu eens kijken naar de beste manier om JavaScript te leren met een online cursus.

Als je naast je huidige werk wat tijd over hebt om een solide JavaScript-basis op te bouwen, probeer dan vrijblijvend de training “Introduction to JavaScript”. Compleet met een ingebouwde code-editor waarmeeje kunt oefenen terwijl je leert, leert deze cursus je de basisbeginselen van JavaScript, met speciale aandacht voor het maken van dynamische inhoud voor websites.

Conclusie

Hoewel JavaScript werd ontworpen om front-end webontwikkelaars te helpen interactieve elementen te creëren, zijn de gebruikssituaties voor JavaScript snel uitgebreid met zaken als back-end webontwikkeling, game-ontwikkeling en zelfs mobiele app-ontwikkeling. Als een van deze dingen je interesseert, moet je overwegen JavaScript te leren.

Als je weet waar JavaScript voor wordt gebruikt, zul je zien hoe nuttig het is om te leren coderen. Iemand die JS begrijpt, vergroot de kans op een betere baan, een hoger salaris en de mogelijkheid om freelancer te worden.

Als je wilt leren coderen met JavaScript, begin dan met een eenvoudige online cursus die je de basis (hands-on) leert.

Het belangrijkste is dat je plezier hebt terwijl je leert! ?

Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.