14 tips voor het verbeteren van uw LinkedIn Profiel

Hoe verbetert u uw LinkedIn profiel? 14 Tips!

Het schrijven van een sollicitatiebrief met een ingevulde CV lijkt steeds meer verleden tijd te zijn. Natuurlijk kunt u het doen, maar de kans dat het veel oplevert is klein. Tegenwoordig draait alles om verbinden en netwerken. Een goed LinkedIn profiel is daarom absoluut onmisbaar. Dit geeft onbekenden meteen een goede eerste indruk van u. Bovendien wordt het profiel van LinkedIn zowel door Google als door LinkedIn goed geïndexeerd.

Wilt u echt kansen pakken, zorg dan voor een goed profiel. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 700 miljoen profielen aangemaakt. Zorg ervoor dat u met uw profiel een uitstekende eerste indruk maakt. Hieronder leest u een aantal praktische tips voor uw LinkedIn profiel. Doe uw winst met deze praktische linkedIn profiel tips.

1. Kies voor een goede profielfoto

Het is gewoonweg een feit dat wij mensen aardig visueel zijn ingesteld. Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Een LinkedIn profiel zonder foto is absoluut af te raden. De praktijk wijst uit dat deze profielen veel minder vaak worden bezocht. Geen foto is dus geen optie als we het hebben over belangrijke tips voor uw linkedIn profiel.

U gaat dus voor een foto, maar dan speelt ook de kwaliteit daarvan nog een belangrijke rol. Natuurlijk is het gezellig om naar een vakantiefoto op Ibiza te kijken. Qua professionaliteit gooit zo’n soort foto echter minder hoge ogen. Kies voor een nette portretfoto met het liefst een rustige achtergrond. Lachen mag, een open glimlach verdient hierbij de voorkeur. En kijkt u vooral recht in de camera.

2. Meld uw werkervaring en eerdere banen

Als tweede tip in het kader van tips linkedIn profiel noemen we dan de opgedane werkervaring. Natuurlijk heeft een starter nog weinig te melden op het gebied van eerdere banen. Toch is het goed om ook eventuele bijbanen te vermelden. Personen die al langer op de arbeidsmarkt aanwezig zijn, kunnen voorgaande werkgevers benoemen. Denk hierbij ook aan zaken als vrijwilligerswerk. Is er sprake van een aantal hiaten, werk dan eventueel met jaartallen in plaats van met maanden.

3. Vermeld diploma’s

U zoekt naar tips voor linkedIn? Geef dan zeker aan welke diploma’s u heeft behaald. Denk hierbij ook aan opleidingen die u inmiddels volgde. Vermeld de studie, wanneer deze plaatsvond en ook in welke stad. Was er sprake van cum laude afstuderen? Laat dat zeker niet onvermeld.

Wellicht is er sprake van speciale minors of extra curriculaire activiteiten? Laat het zien op uw profiel. Dit geeft namelijk een extra goed beeld van de richtingen die u specifiek bent opgegaan met de gevolgde opleidingen. Heeft u een bepaalde studie slechts voor een korte tijd gedaan en was deze ook niet in uw huidige vakgebied? Dan is het weinig zinvol om deze toe te voegen. Is er sprake van een propedeuse van een bepaalde opleiding? Zet deze dan wel op het LinkedIn profiel.

4. Maak een goede samenvatting

Tijd is geld en mensen blijven het liefst niet al te lang op een bepaald LinkedIn profiel hangen. De samenvatting is daarom erg belangrijk. Neem deze linkedIn tips heel serieus. Verkoop uzelf zo goed mogelijk in deze samenvatting. Als deze informatie interessant genoeg is, dan lezen mensen ongetwijfeld verder op uw profiel.

Haal dus alles uit de kast en laat zien wie u bent. Vertel iets over ambities en principes. Waarin bent u gespecialiseerd en waar ligt uw passie? Geef vooral aandacht aan de openingszin. Die mag pakkend zijn. Houd het wel leesbaar. Korte paragrafen of bullet points zijn goede opties. Voeg aan het eind gerust een zogenaamde oproep tot actie toe. En heeft u een eigen website, vergeet dan niet om deze te vermelden.

5. Breid uw netwerk uit

Hoeveel connecties hebt u momenteel? Een hoger aantal zorgt vaak voor meer vertrouwen. Wees op dit gebied zeker niet te bescheiden en breid uw netwerk uit. Het wordt zeker op prijs gesteld als hierdoor blijkt dat u goed bent in ‘socializen’. Hoeveel connecties u heeft, zegt iets over uw persoonlijkheid. Effectieve mensen hebben over het algemeen een groot netwerk. Is dit bij u ook het geval, laat dat dan zien op uw profiel. Natuurlijk hoeft u niet te streven naar meer dan duizend contacten, maar 50 is bijvoorbeeld wel erg weinig.

6. Aanbevelingen zijn waardevol

Ook dit is een van de belangrijke linkedIn tips: een volledig profiel verschijnt namelijk eerder in zoekopdrachten. Daarnaast zorgen aanbevelingen voor een completer profiel. Uiteraard krijgen anderen hierdoor meer vertrouwen in u. Het is niet ingewikkeld om aan aanbevelingen te komen. Kijk eens kritisch rond in uw netwerk en vraag gewoon om recommendations. Vooral op LinkedIn worden deze als heel betrouwbaar gezien. Het is namelijk niet mogelijk om deze zelf, naar wens, aan te passen. Mensen kunnen er helemaal vanuit gaan dat deze commentaren over u kloppend zijn.

Wilt u van een bepaald persoon een aanbeveling vragen, dan dient deze wel te behoren tot uw eerstegraadse contacten. Denk onder meer aan collega’s, een manager of ondergeschikten. In de praktijk werkt het vaak het gemakkelijkst om eerst zelf aanbevelingen voor een ander te schrijven. Den kans is groot dat deze personen daarna ook graag een aanbeveling voor u opmaken. Dus, bescheidenheid is op dit terrein niet nodig.

7. Vul uw contactgegevens in

Het is niet voor niets dat een LinkedIn profiel ook wel een eigen persoonlijke website wordt genoemd. Laat mensen dus weten wie u bent en zeker ook hoe u bereikbaar bent. Aarzel niet om hier contactinformatie te vermelden. Zorg in ieder geval voor een telefoonnummer en een e-mailadres. Vergeet beiden niet, want de ene persoon heeft een sterke voorkeur voor de e-mail, terwijl een ander veel liever meteen de telefoon pakt. Zijn mensen geïnteresseerd, dan maakt u het hen makkelijker om meteen even een belletje of een mailtje te doen. Is deze informatie niet duidelijk zichtbaar, dan zoeken mensen misschien eerder verder naar een volgende kandidaat. Uiteraard is het nummer alleen zichtbaar voor eerstegraads connecties. U hoeft dus niet bang te zijn voor ongelegen telefoontjes van onbekenden en ongewenste.

8. Het liefst een openbaar toegankelijk profiel

Wellicht lijkt deze tip overbodig. Toch is het het vermelden waard dat het profiel openbaar toegankelijk moet zijn. Dit is voornamelijk van belang wanneer u benaderd wilt worden door recruiters. Is het profiel niet openbaar toegankelijk, dan komt uw profiel niet naar voren als zij zoeken op relevante zoektermen. Een ander groot voordeel van een openbaar profiel is dat u op deze manier ook vindbaar bent in zoekmachines zoals Bing en Google.

9. Zoek naar de juiste keywords

Als u graag gevonden wilt worden, zorg dan zeker voor goed passende keywords. Dit moeten woorden zijn die naadloos bij u aansluiten. Op die manier vergroot u de kans dat u door de juiste personen gevonden wordt heel aanzienlijk. Werkt u in een branche met bepaalde specifieke termen, dan vormen deze de keywords. Wilt u de juiste woorden vinden, gebruik dan Google. Daar zijn heel gemakkelijk branche of positie gerelateerde keywords te vinden. Vervolgens kunt u ze eigenlijk overal toepassen. Vergeet ze vooral niet bij de samenvatting en bij het kopje waar u uw werkervaring vermeldt.

10. Neem deel aan relevante groepen in uw branche

Neem actief deel in relevante LinkedIn groepen. Draag natuurlijk wel een bijdrage bij door af en toe een reactie achter te laten of een keer iets informatiefs te posten of te delen. Laat u zien dat u een positieve bijdrage levert aan deze groepen, dan geeft dit al snel een positief beeld. Het straalt een stukje betrokkenheid en enthousiasme uit. Deel hier gerust ook artikelen die u aanspreken.

11. Spreek niet over uzelf in de derde persoon

Als het gaat om uw profiel op LinkedIn, doe dan net als wanneer u een bepaalde persoon voor de eerste keer ontmoet. Dan stelt u zichzelf voor. U noemt uw eigen naam en u vertelt wie u bent. Het gaat hier tenslotte niet om een roman waarin u met een bepaalde afstand over uzelf schrijft.

12. Sociaal wenselijk en beleefd gedrag

Het is bijzonder onverstandig om u op LinkedIn niet netjes te gedragen. Er zijn gebruikers die absoluut geen kennis lijken te hebben van de normale gedragsregels en omgangsvormen. In het leven van elke dag is dit waardevol, maar zeker ook op LinkedIn. Waar kunt u, bij deze tip, zoal aan denken? In de eerste plaats aan op tijd en netjes reageren op berichten. Verder door te zorgen voor een bedankje als u getagged wordt. Het zou zomaar een waardevol contact op kunnen leveren. Natuurlijk is het prima om een keer kritisch te reageren op een post. Maar houd het netjes en genuanceerd. Verkondig zeker geen onzin.

Als laatste is het van belang om te reageren op reacties onder uw berichten. Is er een negatieve of kritische opmerking geplaatst? Laat dat zeker niet voor wat het is, maar reageer op een waardige, rustige en beleefde manier. Dat wordt over het algemeen zeer gewaardeerd.

13. Maak een duidelijke url

Heeft u weleens gezien welk linkje LinkedIn aanmaakt voor uw profiel? Als u hier niets aan verandert, dan bestaat dit uit een hele reeks van letters en getallen. Eigenlijk ziet dat er niet uit. Gelukkig is deze link gemakkelijk aan te passen. Vermeld hierin uw naam. Of wie weet, wellicht bent u heel creatief en verwerkt u uw ambities en/of uw specialisaties in deze link. Uiteraard moet ook dit wel professioneel overkomen.

14. Plaats in uw e-mailhandtekening een link naar uw profiel

Deze kleine moeite kan voor veel resultaat zorgen. U wilt graag meer verkeer naar uw LinkedIn profiel krijgen? Zet de link dan in uw e-mailhandtekening. Uiteraard is het in dit geval wel noodzakelijk dat het profiel openbaar is. Anders kunnen bezoekers die geen lid zijn van LinkedIn uw profiel alsnog niet bezoeken.

Wanneer u LinkedIn beter wilt leren ontdekken adviseren we u om eens naar de volgende LinkedIn e-learning training te kijken. Na het bestuderen van onze linkedIn tips een welkome aanvulling voor meer connecties.

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.