NL AIC AI for Business and Government

AI – de drijvende kracht achter een nieuw industrieel tijdperk

Zelfrijdende auto’s, stem- en beeldherkenning, analyse van de gezondheidszorg, robots en gepersonaliseerde informatie op sociale media – kunstmatige intelligentie (AI) is doorgedrongen in onze wereld en heeft onze maatschappij, onze economie en ons leven veranderd. Op AI gebaseerde toepassingen staan centraal in het bedrijfsmodel van enkele van de krachtigste en succesvolste commerciële bedrijven van dit moment. AI zelf is echter niet nieuw – het is al bij ons sinds de jaren ’40 – en vormde de inspiratie voor het sciencefictiongenre in entertainment. Veel van de algoritmen die we vandaag de dag gebruiken, zijn in de jaren 1950 uitgevonden en wetenschappelijk bewezen. Het verschil tussen toen en nu is de beschikbaarheid van gegevens en goedkope communicatie- en rekenkracht waarmee we nu algoritmen kunnen toepassen om innovatieve, slimme toepassingen van AI te maken.

Met zo’n krachtig gereedschap als AI komt een grote verantwoordelijkheid. Naast toepassingen die de samenleving ten goede komen, zijn we ook getuige geweest van toepassingen van AI die de samenleving grote schade kunnen toebrengen, de democratie kunnen ondermijnen, discriminatie kunnen doen toenemen en veel ethische vragen kunnen oproepen. Militaire toepassingen hebben de oorlogsvoering getransformeerd en soevereine regeringen beschouwen AI als een strategische nationale capaciteit.

Zal AI de mens overnemen? Sommigen geloven dat dit kan gebeuren, maar lang voor die tijd zullen de mensen die AI gebruiken het overnemen van de mensen die dat niet doen en zullen de bedrijven die AI toepassen het overnemen van de bedrijven die dat niet doen. Dit brengt een nieuwe zakelijke en maatschappelijke noodzaak met zich mee – om leiders, managers, overheden, consumentenorganisaties en een brede dwarsdoorsnede van onze samenleving te leren wat AI is (en niet is), welke voordelen we ermee kunnen behalen en hoe we moeten omgaan met de risico’s en ethische vragen die het oproept.

Nederland AI Coalitie

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) is een publiek-private samenwerking die als doel heeft het verantwoord gebruik van AI binnen Nederland te bevorderen. De coalitie bestaat uit overheid, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en communities die samenwerken om AI-ontwikkelingen te versnellen en initiatieven te delen en te verbinden.

Met de Human Capital Agena (HCA) ondersteunt de NL AIC een reeks initiatieven die tot doel hebben om het bewustzijn en de capaciteiten op het gebied van AI in Nederland te vergroten. Dit omvat tertiair onderwijs op bachelor- en masterniveau, PhD’s en levenslang leren.

Het Professional Certification Programme maakt deel uit van het HCA en is gericht op het verstrekken van erkende certificaten voor competentie op het gebied van AI. Hoewel dit normaal gesproken kan worden bereikt door deelnemers die korte opleidingstrajecten volgen, ligt de nadruk van deze certificering op de competentie van professionals die blijkt uit het succesvol afleggen van een examen, gebaseerd op een syllabus uitgegeven door NL AIC. Het Professional Certification Programme accrediteert geen opleidingsprogramma’s en vereist ook niet dat deelnemers een opleidingsprogramma hebben gevolgd.

Dit programma is daarom complementair aan andere tertiaire onderwijsprogramma’s die gericht zijn op het ontwikkelen van een dieper begrip van AI, hoe het werkt met onderliggende algoritmen, benaderingen en specialistische technieken.

Trainingsduur en Prijs

2 dagen

1695

Cursusdata

21 en 28 november 2023
13 en 20 december 2023
22 en 29 januari 2024
19 en 26 februari 2024
14 en 21 maart 2024
9 en 16 april 2024
8 en 15 mei 2024
10 en 17 juni 2024
4 en 11 juli 2024
13 en 20 augustus 2024
4 en 11 september 2024
14 en 21 oktober 2024
6 en 13 november 2024
9 en 16 december 2024

Locaties

  • Breda
  • Rotterdam
  • Utrecht
  • Eindhoven
  • Tilburg
  • Amsterdam
  • Antwerpen
  • Zwolle

Taal

  • Nederlands
  • Engels