Wat is Citrix?

wat is citrix

20 feb Wat is Citrix?

Citrix is een softwarebedrijf dat oplossingen biedt voor het beheren van computeromgevingen en het leveren van applicaties over het internet. Het is ontworpen om bedrijven en organisaties te helpen bij het beheren van hun IT-omgeving, waaronder servers, desktops, laptops, mobiele apparaten en cloud-infrastructuur. Citrix stelt bedrijven in staat om hun applicaties en gegevens veilig en efficiënt te leveren aan hun werknemers, ongeacht waar ze zich bevinden.

Geschiedenis van Citrix

Citrix werd opgericht in 1989 en was oorspronkelijk gericht op het leveren van softwareoplossingen voor servergebaseerde computing. Het bedrijf werd al snel een pionier in de ontwikkeling van thin client computing en ontwikkelde een product genaamd WinFrame, dat de basis legde voor wat later bekend werd als Citrix MetaFrame.

In de loop der jaren heeft Citrix zijn aanbod uitgebreid met oplossingen voor virtuele desktops, netwerken, cloud computing en mobiliteit. Vandaag de dag is Citrix een toonaangevende leverancier van oplossingen voor digitale werkplekken en heeft het wereldwijd duizenden klanten.

Hoe werkt Citrix?

Citrix werkt door middel van een architectuur die bekend staat als servergebaseerde technologie van thin client computing. Hierbij wordt de toepassing die op een server draait, gestreamd naar de gebruiker, die deze toepassing vervolgens kan gebruiken alsof deze lokaal op zijn eigen computer is geïnstalleerd.

Citrix stelt bedrijven in staat om hun applicaties en gegevens veilig en efficiënt te leveren aan hun werknemers, ongeacht waar ze zich bevinden. Dit betekent dat werknemers toegang hebben tot bedrijfsapplicaties en -gegevens vanaf elke locatie en elk apparaat met een internetverbinding.

Citrix-producten

Naast de Citrix Workspace-app zijn er verschillende andere producten die Citrix aanbiedt om bedrijven te helpen bij het beheren en beveiligen van hun gegevens en applicaties. Hieronder staan enkele van de belangrijkste Citrix-producten:

Citrix Virtual Apps and Desktops: Dit is een oplossing voor het leveren van gevirtualiseerde desktops en applicaties aan gebruikers, ongeacht waar ze zich bevinden. Met deze oplossing kunnen IT-beheerders applicaties en desktops op één centrale locatie beheren en leveren, waardoor gebruikers een naadloze ervaring hebben, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

Citrix ADC: Dit is een oplossing voor het beheren van de levering van applicaties. Het biedt load balancing, beveiliging en analyse, waardoor applicaties veilig en betrouwbaar kunnen worden geleverd aan gebruikers, ongeacht waar ze zich bevinden.

Citrix Endpoint Management: Dit is een oplossing voor het beheren van mobiele apparaten, waaronder smartphones en tablets. Het biedt beveiliging, beleidsbeheer en apparaatbeheer, waardoor IT-beheerders de controle hebben over de apparaten die worden gebruikt om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens en applicaties.

Citrix Content Collaboration: Dit is een oplossing voor het delen en samenwerken aan bestanden. Het biedt beveiliging, toegangsbeheer en samenwerkingsfuncties, waardoor gebruikers veilig en efficiënt kunnen samenwerken aan documenten en andere bestanden.

Citrix biedt ook oplossingen voor het beheer van netwerken en cloud-infrastructuur, evenals voor het beheren van de beveiliging van bedrijfsgegevens. Door deze verschillende oplossingen te combineren, kunnen bedrijven een volledige end-to-end oplossing implementeren voor het beheer en de beveiliging van hun gegevens en applicaties.

Voordelen van Citrix

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van Citrix oplossingen voor het beheren en leveren van applicaties en gegevens. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen:

Naadloze ervaring: Met Citrix kunnen gebruikers op een naadloze manier toegang krijgen tot hun desktops en applicaties, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Dit maakt het gemakkelijker voor werknemers om productief te zijn, ongeacht waar ze zich bevinden.

Veiligheid: Citrix-oplossingen zijn ontworpen met beveiliging in gedachten. Ze bieden beveiligingsfuncties zoals toegangsbeheer, gegevensversleuteling en beveiligde communicatiekanalen, waardoor bedrijven hun gegevens en applicaties veilig kunnen houden.

Schaalbaarheid: Citrix-producten en -oplossingen zijn schaalbaar en kunnen worden aangepast aan de behoeften van een bedrijf. Of een bedrijf nu klein is of snel groeit, Citrix kan worden aangepast aan de veranderende behoeften van het bedrijf.

Kostenbesparing: Door het gebruik van Citrix oplossingen kunnen bedrijven hun IT-kosten verlagen. Dit komt doordat het gemakkelijker wordt om applicaties en desktops te beheren, en doordat werknemers productiever kunnen zijn omdat ze op afstand kunnen werken.

Betrouwbaarheid: Citrix biedt een hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid, waardoor bedrijven erop kunnen vertrouwen dat hun applicaties en gegevens beschikbaar zijn wanneer ze ze nodig hebben.

Productiviteit: Door het gebruik van Citrix kunnen werknemers productiever zijn. Dit komt doordat ze in staat zijn om op afstand te werken en toch toegang te hebben tot alle desktops en applicaties die ze nodig hebben om hun werk te doen.

Over het geheel genomen biedt Citrix een reeks krachtige oplossingen voor het beheer en de levering van applicaties en gegevens. Door gebruik te maken van deze oplossingen kunnen bedrijven hun IT-beheer verbeteren, de productiviteit van werknemers verhogen en de kosten verlagen.

Hoe Citrix te gebruiken

Als u overweegt om Citrix te gebruiken voor uw bedrijf, zijn er enkele belangrijke stappen die u moet volgen:

Stap 1: Identificeer uw zakelijke behoeften
Het eerste wat u moet doen voordat u Citrix gaat gebruiken, is uw zakelijke behoeften identificeren. Dit omvat het bepalen van welke applicaties en desktops u wilt virtualiseren, welke apparaten uw werknemers gebruiken en hoe u de prestaties en beveiliging van uw IT-omgeving wilt optimaliseren.

Stap 2: Selecteer de juiste Citrix-producten
Op basis van uw zakelijke behoeften kunt u de Citrix-producten selecteren die het beste bij uw bedrijf passen. Citrix biedt een breed scala aan oplossingen, waaronder Citrix Virtual Apps and Desktops, Citrix Workspace, Citrix Endpoint Management en Citrix Content Collaboration.

Stap 3: Installeer en configureer Citrix
Nadat u de juiste Citrix-producten hebt geselecteerd, moet u deze installeren en configureren volgens de specificaties van uw IT-omgeving. U kunt Citrix zelf installeren en configureren, of u kunt een gespecialiseerd bedrijf inhuren om dit voor u te doen.

Stap 4: Implementeer Citrix
Nadat u Citrix heeft geïnstalleerd en geconfigureerd, kunt u ze implementeren in uw IT-omgeving. Dit omvat het testen van de producten om ervoor te zorgen dat ze correct werken en het trainen van uw werknemers om ze te gebruiken.

Stap 5: Beheer en onderhoud Citrix 
Zodra uw Citrix heeft geïmplementeerd, moet u ze beheren en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven werken. Dit omvat het regelmatig uitvoeren van updates en patches, het monitoren van prestaties en het aanpakken van eventuele problemen die zich voordoen.
Als u deze stappen volgt, kunt u Citrix succesvol implementeren en gebruiken in uw bedrijf.

Citrix en beveiliging

Citrix biedt een breed scala aan beveiligingsfuncties om de toegang tot gevoelige bedrijfsgegevens te beschermen. Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van Citrix is dat gebruikers alleen toegang krijgen tot applicaties en desktops via een veilige verbinding. Dit betekent dat gegevens nooit worden opgeslagen op het apparaat van de gebruiker, waardoor het risico op gegevensdiefstal wordt verminderd.

Citrix maakt ook gebruik van verschillende beveiligingslagen om te beschermen tegen externe bedreigingen. Zo biedt Citrix Virtual Apps en Desktops geavanceerde firewalls en DDoS-bescherming om te voorkomen dat aanvallers toegang krijgen tot het netwerk. Daarnaast biedt Citrix ook veilige authenticatie en encryptie voor het beschermen van gevoelige gegevens tijdens het transport.

Een ander belangrijk aspect van beveiliging bij het gebruik van Citrix is de mogelijkheid om toegangscontroles te implementeren op basis van gebruikersrollen. Dit betekent dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot bepaalde applicaties en gegevens, waardoor de kans op interne bedreigingen wordt verminderd.

Kortom, Citrix biedt een breed scala aan beveiligingsfuncties om de toegang tot bedrijfsgegevens te beschermen. Door gebruik te maken van geavanceerde beveiligingslagen en toegangscontroles, kunnen organisaties de risico’s van gegevensdiefstal en interne bedreigingen verminderen en hun bedrijfsgegevens veilig houden.

Citrix en de cloud

Citrix is ontworpen om naadloos te integreren met cloudomgevingen, wat organisaties helpt om hun IT-infrastructuur te moderniseren en te schalen. Met Citrix kunnen organisaties gemakkelijk applicaties en desktops implementeren in cloudomgevingen, waardoor ze de voordelen van de cloud kunnen benutten, zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenbesparingen.

Citrix geeft ondersteuning voor verschillende cloudplatforms, waaronder Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud. Dit betekent dat organisaties kunnen kiezen voor de cloudprovider die het beste past bij hun behoeften en voorkeuren. Bovendien biedt Citrix ook een eigen cloudoplossing, Citrix Cloud, die organisaties helpt bij het beheren van hun Citrix-implementaties in de cloud.

Een belangrijk voordeel van het gebruik van Citrix in de cloud is dat organisaties hun applicaties en desktops overal ter wereld kunnen implementeren en toegankelijk kunnen maken voor gebruikers op elk apparaat. Dit betekent dat medewerkers toegang hebben tot de applicaties en gegevens die ze nodig hebben, ongeacht waar ze zich bevinden, wat de productiviteit en flexibiliteit verhoogt.

Kortom, Citrix is ontworpen om naadloos te integreren met cloudomgevingen, waardoor organisaties de voordelen van de cloud kunnen benutten en hun IT-infrastructuur kunnen moderniseren. Met ondersteuning voor verschillende cloudplatforms en een eigen cloudoplossing, bieden Citrix-producten organisaties de flexibiliteit en schaalbaarheid die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien in de moderne zakelijke omgeving.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Citrix Virtual Apps en Citrix Virtual Desktops?

Citrix Virtual Apps is gericht op het leveren van individuele applicaties aan gebruikers, terwijl Citrix Virtual Desktops gericht is op het leveren van volledige desktopomgevingen.

Kan Citrix Virtual Apps and Desktops worden gebruikt op verschillende besturingssystemen?

Ja, Citrix Virtual Apps and Desktops ondersteunt verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, macOS en Linux.

Is Citrix Virtual Apps and Desktops veilig?

Ja, Citrix Virtual Apps and Desktops maakt gebruik van verschillende beveiligingsmaatregelen om de beveiliging van gegevens te waarborgen, zoals toegangscontroles en beveiligingsbeleid.

Hoe kan Citrix Virtual Apps and Desktops de productiviteit van gebruikers verbeteren?

Citrix Virtual Apps and Desktops stelt gebruikers in staat om overal en altijd te werken, waardoor hun productiviteit wordt verhoogd. De oplossing maakt ook gebruik van de Citrix HDX-technologie voor een rijke, snelle en responsieve gebruikerservaring.

Citrix Trainingen

Citrix (NetScaler) ADC 12.x Advanced Concepts – Management and Optimization (CNS-319)

Deze cursus is bedoeld voor studenten met eerdere NetScaler-ervaring en het meest geschikt voor personen die NetScaler Management and Analytics System (MAS) gaan gebruiken om een Citrix NetScaler-omgeving te beheren of het door NetScaler beheerde…

Citrix (NetScaler) ADC 12.x Advanced Concepts – Secure Web Applications (CNS-318)

Leer de vaardigheden die nodig zijn om AppFirewall te implementeren en te beheren, waaronder soorten webaanvallen, beveiligingen en handtekeningen, de adaptieve leermotor, AppFirewall-beleid en -profielen, probleemoplossing en aanvullende relevante beveiligingsfuncties van NetScaler.

Citrix (NetScaler) Networking Assessment, Design and Advanced Configuration (CNS-420)

Gedurende deze vijfdaagse training op expert niveau zul je worden blootgesteld aan geavanceerde netwerk- en Citrix ADC-concepten en -configuraties. Door middel van lezingen, practica en praktijkcasus leer je kritisch te kijken naar omgevingsvereisten, beperkingen en…

Citrix ADC 12.x Advanced Concepts Security, Management & Optimization (CNS-320)

De gecombineerde Citrix NetScaler vervolgtraining biedt deelnemers alle onderdelen van de Citrix NetScaler vervolgtrainingen in één week.

Citrix NetScaler 10 Advanced Implementation

Deze cursus levert de basis voor het beheren en monitoren van de geavanceerde functies en componenten van Citrix NetScaler 10. Interactieve discussies en praktijkgerichte labs gidsen de deelnemers door de geavanceerde administratieve taken, zoals probleemoplossing,…

Citrix Provisioning Services 7.1x Administration (CXD-304)

Verbeter jouw XenApp- en XenDesktop-beeldbeheer en -prestaties met Provisioning Services. Leer een zeer beschikbare Provisioning Services-farm installeren en configureren volgens toonaangevende praktijken. In deze cursus leer je over de architectuur, communicatie en processen waaruit Provisioning…

Citrix Virtual Apps and Desktops 7 Administration On-Premises and in Citrix Cloud (CWS-215)

Ben je nieuw in Citrix of plan je een overstap naar Citrix Cloud, dan is deze training noodzakelijk om je de juiste training en vaardigheden te geven om Citrix Workspace met succes te beheren en…

Citrix Virtual Apps and Desktops 7 Advanced Administration (CWS-315)

Ontworpen om te leren hoe je schaalbaarheid, redundantie en beveiligingsconfiguraties instelt. Je leert geavanceerde functies om het beheer van jouw app- en desktopafbeeldingen te optimaliseren door App Layers en Workspace Environment Management te bouwen en…

Citrix Virtual Apps and Desktops 7 Assessment, Design and Advanced Configuration (CWS-415)

Deze geavanceerde 5-daagse training leert de ontwerpprincipes voor het creëren van een Citrix Virtual Apps and Desktops virtualisatie-oplossing. In deze training leer je ook hoe je bestaande omgevingen kunt beoordelen, verschillende scenario's kunt verkennen en…

Citrix Virtual Apps and Desktops 7, App Layering and WEM Administration (Fast-Track) (CMB-318)

Deze versnelde 5-daagse training is bedoeld voor ervaren IT-professionals om de fundamentele administratieve aspecten van het installeren, configureren en beheren van een Citrix Virtual Apps and Desktops 7-omgeving te bouwen. Leer meer over het configureren…

Citrix Virtual Apps and Desktops 7.1x Assessment, Design and Advanced Configuration (CXD-410)

Deze 5-daagse cursus behandelt ontwerpprincipes voor het maken van een praktische Citrix Virtual Apps en Desktops virtualisatie-oplossing.

Citrix Virtual Apps and Desktops 7.x Advanced Management with App Layering, WEM and HDX (CXD-303)

Haal meer uit jouw XenApp- en XenDesktop-investering door het gebruik van Workspace Environment Management, Application Layering, geavanceerde functies en hulpmiddelen voor probleemoplossing. Je verlaat deze cursus met een goed begrip van hoe je complexere oplossingen…

Citrix Virtual Apps and Desktops Service on Microsoft Azure (CXD-251)

Leer jouw XenApp- en XenDesktop-apps en desktops te implementeren en beheren in Microsoft Azure. Verkrijg de vaardigheden om jouw machinecatalogus en het ontwerp van jouw virtuele machine te plannen op basis van de openbare cloud…

Citrix Workspace Microapps Essentials

Deze driedaagse Citrix Workspace Microapps Essentials-cursus behandelt de basisprincipes van Citrix Microapps, webservices, beveiligingsoverwegingen en API-probleemoplossing om je te helpen bij het succesvol implementeren van microapps in jouw omgeving. Deze fundamentele cursus voor gebruikers van…

Citrix XenApp and XenDesktop 7.1x Advanced Administration

This course is designed for students with previous experience of XenApp and XenDesktop who are looking to further their expertise.Get more value out of your XenApp and XenDesktop investment through the use of Workspace Environment…

Citrix XenDesktop 7 Helpdesk Support

Deze zeer op de praktijk gerichte training is bedoeld voor Service Desk medewerkers en stelt hen in staat om te troubleshooten en support te bieden voor Citrix XenDesktop 7 omgevingen (hosted, VDI, remotePC of streamed…

Citrix XenServer 7.1 LTSR Administration (CXS-301)

Bouw een nieuwe vaardighedenset rondom Citrix XenServer 7.x met de nadruk op de 7.1 Long Term Services-versie, die geoptimaliseerde servervirtualisatie biedt voor alle datacenterwerkbelastingen.

Deploying Enterprise Mobility Solutions with Citrix Endpoint Management (CXM-303)

Deze training biedt de benodigde vaardigheden voor het installeren, configureren en integreren van componenten in een Citrix XenMobile 10 Enterprise-oplossing. Deelnemers met een beperkte of geen XenMobile-ervaring krijgen inzicht in de componenten van een XenMobile…

Engineering a Citrix Virtualization Solution

Deze cursus leert Citrix ingenieurs hoe taken, die nodig zijn voor een succesvolle integratie van de technologieen die onderdeel uitmaken van een Citrix virtualisatie-oplossing in een Windows Server 2008 omgeving, kunnen worden gepland en uitgevoerd.…

Manage Citrix Endpoint Management (CEM-205)

Gedurende deze driedaagse training leer je hoe je Citrix Endpoint Management kunt beheren. Je leert hoe de architectuur, het beheer en de communicatieflow werken met Citrix Endpoint Management Service en hoe je kan voldoen aan…

Moving to the Citrix Virtual Apps and Desktops Service on Citrix Cloud (CXD-250)

Deze 3-daagse cursus is voor studenten met eerdere ervaring met XenApp en XenDesktop on-premises. Deze cursus introduceert Citrix Cloud inclusief architectuur, communicatie, beheer, installatie en configuratie van de Citrix Cloud Connector. Meer informatie over de…

Moving to the Citrix Virtual Apps and Desktops Service on Citrix Cloud with Microsoft Azure (CXD-252)

Navigeer de verhuizing van een lokale omgeving naar Citrix Cloud en leer locaties te implementeren op Microsoft Azure. Leer de architectuur, communicatie en het beheer van Citrix Cloud en de XenApp en XenDesktop Service en…

XenApp and XenDesktop Administration

This training is designed for students with little or no previous XenApp or XenDesktop experience. Obtain foundational knowledge of XenApp and XenDesktop required to be successful with the platform. Learn to install, configure, and manage…Meer weten over een training of advies? Bel met onze opleidingsadviseurs 085 02 01 070 of gebruik het contactformulier.