Waarom is de beveiliging van je Microsoft 365 omgeving zo belangrijk?

Waarom is de beveiliging van je Microsoft 365 omgeving zo belangrijk?

Microsoft 365 is een krachtig platform dat bedrijven een verscheidenheid aan functies biedt om hen te helpen productief te blijven. Echter, met veel kracht komt ook een grote verantwoordelijkheid. Het is van cruciaal belang voor bedrijven om de beveiligingsimplicaties van het gebruik van Microsoft 365 te begrijpen en stappen te ondernemen om hun gegevens optimaal te beschermen. In dit blogbericht bespreken we waarom discussies over de beveiliging van Microsoft 365 zo belangrijk zijn en hoe bedrijven veilig kunnen blijven terwijl ze dit platform gebruiken.

Het toenemende aantal cyberaanvallen en datalekken

Een van de belangrijkste redenen waarom de beveiliginginitiatieven van Microsoft 365 zo belangrijk zijn is het toenemend aantal cyberaanvallen en datalekken. Alleen al in het afgelopen jaar hebben we een grote toename gezien van het aantal aanvallen gericht op bedrijven van alle groottes. Microsoft 365 is een doelwit bij uitstek voor deze aanvallen omdat het een schat aan gevoelige informatie bevat. Als deze informatie in verkeerde handen valt, kan deze worden gebruikt om je bedrijf of klanten schade te berokkenen.

Besprekingen binnen je bedrijf over de beveiliging van Microsoft 365 zijn belangrijk omdat ze kunnen helpen de risico’s van het gebruik van dit platform te begrijpen en stappen te ondernemen om die risico’s te beperken. Door de potentiële bedreigingen te begrijpen, kunnen bedrijven weloverwogen beslissingen nemen over hoe ze hun gegevens beschermen. Meer gerichter onderzoek over de beveiliging van Microsoft 365 kunnen bedrijven ook helpen om hiaten in hun verdediging te identificeren en stappen te ondernemen om die hiaten te dichten.

Er zijn twee dingen die je moet weten over beveiliging: ten eerste is het geen optie, maar een noodzaak; en ten tweede kan geen enkel systeem je ooit volledig beschermen tegen elke mogelijke bedreiging.

Je moet proberen het risico dat er iets ergs gebeurt te verkleinen, het bewustzijn van mogelijke bedreigingen te vergroten, en een goed beveiligingsniveau te hebben. Het is belangrijk dat je deze concepten begrijpt, zodat je weet hoe ze je bedrijf kunnen beïnvloeden.

Mensen verwachten dat je hen beschermt tegen kwaad. Doet je dat niet, dan zullen ze hun zaken elders onderbrengen. In dit artikel leert je hoe je jouw klanten kunt beschermen tegen schade en waarom het zo belangrijk is om dit te doen.

Waarom Microsoft 365 gesprekken over beveiliging belangrijk zijn 

MicrosoftThreatProtectionHet is niet omdat Microsoft een gebrek aan beveiliging heeft in zijn producten en diensten dat hackers het op Microsoft gemunt hebben; het bedrijf heeft een zeer hoge standaard van bescherming. Het feit is dat omdat het een van de meest populaire besturingssystemen is en er individuen zullen zijn die graag toegang willen verkrijgen tot informatie binnen de bedrijven die hiermee werken.

Microsoft 365 is populair bij bedrijven, vooral bij kleine tot middelgrote bedrijven. Maar dit maakt het ook een doelwit voor cyberaanvallen. Hier zijn vijf veel voorkomende beveiligingsrisico’s waar bedrijven mee te maken krijgen:

Ransomware 

Er zijn veel verschillende soorten cyberaanvallen, maar een van de meest voorkomende is ransomware. Dit is wanneer iemand de controle over je computer overneemt en je buitensluit totdat je hem geld betaalt. Het kan meer dan één probleem zijn, omdat het je kan beletten je computer te gebruiken en je ook geld kan kosten.

Het is erg stressvol wanneer iemand dreigt je informatie of gegevens vrij te geven als je ze niet betaalt. Dit gebeurt wanneer de aanvaller toegang heeft tot je computersystemen, zoals via Microsoft 365. Ze kunnen je gegevens stelen, waaronder klantgegevens.

We hebben gezien dat sommige kleine bedrijven de kosten voor cyberbeveiliging proberen te ontlopen omdat ze dachten dat ze door hun omvang niet het doelwit van aanvallen zouden zijn, maar de statistieken tonen aan dat deze veronderstelling onjuist is.

Toegang tot endpoints en ongeautoriseerd vrijgeven van gegevens

Veel MSP’s lopen het risico dat aanvallers zich via end-points toegang verschaffen tot hun gegevens. Dit kan gebeuren door de controle over te nemen van een account van een normale gebruiker, of zelfs van een geprivilegieerde gebruiker. Een groot deel hiervan is mogelijk omdat Microsoft 365 toegang geeft tot veel informatie. Een manier waarop een aanvaller aan deze informatie kan komen is via Account Enumeration.

Microsoft heeft besloten dat het risico van account Enumeration iets is dat zij bereid zijn te accepteren. Dit betekent dat het onmogelijk is geen risico te lopen!

Het niveau van beveiliging dat je nodig hebt hangt uiteraard af van het soort bedrijf dat je hebt. Een groot videogamebedrijf zal andere bescherming nodig hebben dan een kleine startup die vanuit huis werkt.

Phishing 

Phishing is een veel voorkomende aanval waar je jezelf van bewust moet zijn. Bij deze aanvallen krijg je een e-mail die eruitziet alsof hij uit een betrouwbare bron komt. De e-mail kan je vragen iets te doen wat legitiem lijkt, zoals het klikken op een link. Maar dit is slechts een manier om toegang tot je systeem te krijgen.

Een van de meest voorkomende soorten phishing-e-mails die Microsoft 365-gebruikers ontvangen, is een e-mail die eruitziet alsof hij van Microsoft afkomstig is. Deze frauduleuze e-mails vragen de ontvanger meestal om informatie te verstrekken of iets te doen om Microsoft te helpen de beveiliging te verbeteren, maar vervolgens krijgen ze toegang tot het apparaat, waardoor een beveiligingsrisico ontstaat.

Wachtwoord hacking   

In het verleden probeerden aanvallers in te loggen op een systeem door miljoenen willekeurige wachtwoorden te gebruiken. Maar dit komt nu minder vaak voor omdat de meeste inloginterfaces een limiet hebben op het aantal pogingen voordat de gebruiker wordt buitengesloten. Daarom zijn aanvallers zich meer gaan richten op specifieke accounts.

Aanvallers gebruiken een kleine lijst van veelgebruikte wachtwoorden om toegang te krijgen tot zoveel mogelijk accounts van bedrijfsgebruikers. Ze doen dit om geen alarm te slaan. Dit maakt het voor bedrijven moeilijk om hun activiteiten te detecteren, vooral wanneer er honderden of duizenden werknemers zijn die in- en uitloggen.

Credential stuffing   

Credential stuffing is een vorm van cyberaanval waarbij een crimineel gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden van de ene organisatie gebruikt om toegang te krijgen tot gebruikersaccounts bij een andere organisatie. De reden achter deze pogingen is dat veel mensen dezelfde inloggegevens gebruiken op verschillende sites omdat ze geen wachtwoordmanager willen gebruiken of geen verschillende wachtwoorden willen onthouden voor verschillende sites.

Hoe Office Protect kan helpen je Microsoft 365 beveiliging te versterken 

De beveiligingshulpmiddelen van Office Protect helpen je systeem te beschermen door inloggegevens te controleren en ongebruikelijke activiteiten te identificeren voordat deze een grote bedreiging voor de beveiliging worden. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies:

 • Deze software beschermt je Microsoft Office-systeem door voortdurend te controleren op kwetsbaarheden in de beveiliging.
 • Zodra een bedreiging wordt gedetecteerd, wordt de situatie onderzocht en geanalyseerd om je bedrijf de beste reactie te geven.
 • Deze service bewaakt je computersystemen 24 uur per dag om je te helpen snel te reageren op cyberaanvallen.
 • Met geavanceerde rapportage kun je aangepaste rapporten maken die je een duidelijk beeld geven van je Microsoft 365-omgeving.
 • De software zoekt naar kwetsbaarheden door te letten op wijzigingen in het beveiligingsbeleid, ongebruikelijke aanmeldingen of activiteiten, het aanmaken van accounts, multifactorauthenticatie, wachtwoordhygiëne, phishing-zwendel en meer.
 • Een beveiligingsanalist kan een waarschuwing binnen 60 minuten of minder bekijken en later een rapport opstellen en advies geven om best practices in te stellen.

Hoe houd je jouw bedrijf ook in de toekomst veilig 

Het is belangrijk om regelmatig Microsoft 365-beveiligingsgesprekken te voeren met je team om ervoor te zorgen dat je bedrijf zo veilig mogelijk is. Hier zijn enkele tips om te beginnen:

 • Plan een vergadering met je team om Microsoft 365 beveiliging te bespreken. Dit kan een wekelijkse of maandelijkse vergadering zijn, afhankelijk van je behoeften.
 • Bespreek tijdens de vergadering alle recente beveiligingsrisico’s en bespreek hoe je deze in de toekomst kunt vermijden.
 • Bespreek eventuele wijzigingen in het beveiligingsbeleid en de beveiligingsprocedures van Microsoft 365.
 • Zorg ervoor dat iedereen in je team weet hoe een beveiligingsrisico moet worden gemeld.
 • Moedig je team aan om vragen te stellen en hun ideeën te delen over hoe de beveiliging van Microsoft 365 kan worden verbeterd.
 • Evalueer regelmatig het Microsoft 365-beveiligingsbeleid van je bedrijf en breng waar nodig wijzigingen aan

 

Door regelmatig Microsoft 365-beveiligingsgesprekken te voeren, kun je ervoor zorgen dat je bedrijf zo veilig mogelijk is. Deze besprekingen zullen je helpen om potentiële bedreigingen te identificeren en stappen te ondernemen om ze te vermijden. Bovendien kun je de beveiliging van je bedrijf regelmatig evalueren en waar nodig wijzigingen aanbrengen. Door deze stappen te nemen, zul je hetbedrijf ook in de toekomst veilig houden. Bedankt voor het lezen! Microsoft 365 Beveiligingsdiscussies zijn zo belangrijk!

Als je vragen of ideeën hebt over hoe je de beveiliging van Microsoft 365 kunt verbeteren, kun je deze hieronder in de reacties met ons delen! 

Er zijn geen resultaten gevonden die voldoen aan uw zoekcriteria. Wanneer u een bepaalde training of examen niet kunt vinden, neemt u dan contact met ons op.
Meer weten over een training of advies? Bel met onze opleidingsadviseurs 085 02 01 070 of gebruik het contactformulier.