Wat zijn de mogelijkheden van Adobe InDesign CS6

Wat zijn de mogelijkheden van Adobe InDesign CS6

Er zijn een hoop verschillende programma’s op de markt voor het ontwerpen van pagina’s voor boeken die geprint worden, maar ook bijvoorbeeld boeken of digitale publicaties die gelezen worden vanaf een tablet of mobiele telefoon. Een toonaangevend programma waar dit in gemaakt kan worden is InDesign CS6 van Adobe. We gaan u in deze blog kennis laten maken met dit programma. Wat is het precies voor en programma? Waar kunt u het programma voor gebruiken? Wat is er specifiek anders aan de Adobe InDesign CS6 en wat kunt u doen om beter te worden in het gebruik van Adobe InDesign CS6?

Adobe indesign cs6Wat is Adobe InDesign CS6?

Adobe InDesign CS6 is dus software die u kunt gebruiken voor het ontwerpen van pagina’s. Het kan zowel gebruikt worden voor gedrukte pagina’s, maar ook zeker voor digitale pagina’s. Met gedrukte pagina’s bedoelen we dus eigenlijk alles wat mensen willen laten drukken. Of het nu gaat om een boek, brochures, een poster, briefpapier, folders met informatie, een tijdschrift of een jaarverslag.

Met digitale media bedoelen we bijvoorbeeld een e-book, maar ook digitale documenten waar u verschillende ander elementen aan kunt toevoegen zoals beeld of geluid. Bij beide gevallen die we hierboven benoemen is het zo dat er gebruikgemaakt wordt van een layout. Een layout is een opmaak van hoe iets op papier staat.

Vaak wilt u iets bereiken met wat u maakt. Bij een folder wilt u bijvoorbeeld de aandacht van mensen erbij houden zodat ze alle informatie lezen die in de folder staat. Bij een boek kan dit weer anders zijn. U wilt bij een boek bijvoorbeeld dat de omslag indrukwekkend genoeg is voor iemand om dit boek op te pakken en daarna de interesse wekken met waar het boek over gaat. Bij een poster wilt u de aandacht trekken van degene die de poster ziet om deze persoon vervolgens over te halen om bijvoorbeeld een ticket voor de show te kopen. Er zijn dus allerlei verschillende redenen om iets te drukken.

De layout is dan dus ook belangrijk omdat u deze aanpast op de doelgroep zodat de juiste doelgroep aangetrokken wordt door uw product. De Layout bestaat dus uit de gehele opmaak van het product. Met Adobe InDesign CS6 wordt het makkelijk gemaakt voor u om een goede layout te maken die vervolgens in uw online en offline communicatie kan worden toegepast.

Wat kunt u met Adobe InDesign CS6?

Wat is er dan allemaal mogelijk met Adobe InDesign? Eigenlijk teveel om nu in een blog op te noemen, maar we gaan u een overzicht geven van alles wat de mogelijkheden zijn van Indesign. Zo is het mogelijk om gebruik te maken van verschillende diensten van Adobe om uw design er uit te laten springen. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan Adobe Stock. De afbeeldingen die u hier kunt vinden kunt u gebruiken om uw product te ontwerpen. Daarnaast is het mogelijk om met de juiste typografie die tekst te maken zoals u dat in gedachten had. U kunt gebruikmaken van de bekendste lettertypes die er beschikbaar zijn om een design te creëren waar u uw doelgroep mee weet te verleiden. Daarnaast kunt u gebruikmaken van verschillende sjablonen wanneer u niet precies weet waar u naar op zoek bent, maar wel graag inspiratie wil om het juiste ontwerp te maken. Er zijn duizenden designs direct te gebruiken zodat u het perfecte opzetje heeft om uw ontwerp te kunnen maken.

Kortom: Adobe InDesign CS6 is een programma wat u gebruikt om verschillende layouts in te ontwerpen waarbij u gebruik kunt maken van de verschillende toepassingen die in de software aanwezig zijn. Doordat het mogelijk is om het scherm te splitsen in twee, kunt u gemakkelijk twee projecten naast elkaar houden om te vergelijken zodat u uiteindelijk kunt kiezen voor de juiste opmaak. Daarnaast is het zo dat Adobe InDesign natuurlijk steeds nieuwe ontwikkelingen heeft. We gaan het u laten zien.

Wat is er nieuw aan Adobe InDesign CS6

Adobe InDesign CS6 is niet het eerste programma van Adobe om mee te ontwerpen, maar wat is er dan precies nieuw aan deze versie? Tegenwoordig gebeurt er veel in de cloud wat betreft het opslaan van ontwerpen. Het is dan ook zo dat Adobe invoegtoepassingen heeft toegevoegd aan het programma zodat u direct uw ontwerp digitaal kunt opslaan. Dit houdt ook in dat de software bijvoorbeeld veilig online gebruikt kan worden door bedrijven. De bedrijven kunnen hierdoor het project wat zij willen creëren online met elkaar uitwisselen. Ook kunt u op verschillende plekken waar het programma geïnstalleerd is aan het werk gaan. Hierdoor kunt u gemakkelijk thuiswerken, maar ook op locatie verder gaan met het ontwikkelen van uw ontwerpen.

Het programma bevat daarnaast ook de mogelijkheid om direct uw ontwerp digitaal te publiceren. De ingebouwde analytics van het programma zorgen ervoor dat u op de hoogte blijft van hoe de content het online doet. Zo ziet u direct op uw blog hoeveel mensen een kijkje nemen bij het design wat u digitaal gepubliceerd heeft. Direct publiceren via Adobe heeft dus niet alleen als voordeel dat u geen andere software nodig heeft om uw content te uploaden, maar ook kunt zien hoe goed de content het online doet.

Er is ook nog een invoegtoepassing in de vorm van Adobe Capture. Er is een deelvenster beschikbaar die u direct kennis laat maken met verschillende vormen en kleurenthema’s welke u kunt gebruiken op uw product. Het programma is slim wat inhoudt dat deze met u meedenkt en dus suggesties geeft aan de lettertypes en afbeeldingen die u al gebruikt in uw project.

Daarnaast zijn er nog verschillende nieuwe toevoegingen aan het product die mogelijkheden bieden qua de lay-out. Denk bijvoorbeeld aan de liquid layout. Deze zorgt ervoor dat uw ontwerp in verhouding blijft en wanneer u dus een bepaald gedeelte van uw design aanpast, de rest hierdoor automatisch ook aangepast wordt en uw layout niet verschuift. Er zijn verschillende regels toe te passen waardoor u uw ontwerp precies zo kunt maken als u wilt. Wilt u op een andere pagina ook andere regels voor de layout dan is dat dus ook zeker mogelijk. Op die manier wordt het ontwerp qua layout precies zo als u wilt.

Adobe InDesign CS6 maakt het daarnaast mogelijk om layouts met elkaar te linken. Heeft u voor een bepaald project bijvoorbeeld verschillende instrumenten wat u in wilt zetten zoals een folder, een poster en een brochure dan kunt u er voor kiezen om de layouts te koppelen. Het kan bij deze projecten handig zijn om dezelfde layout te gebruiken zodat het bij elkaar past en op deze manier zijn de layouts gelinkt. Verandert u iets bij een van de projecten dan zal dit bij de overige ook gebeuren. Wilt u bijvoorbeeld een ander lettertype dan wijzigt u deze op uw poster en verandert het vervolgens ook op uw folder en uw brochure. Dit scheelt een hoop werk.

Daarnaast komt Adobe steeds nog met nieuwe aanpassingen in de programma’s welke ook automatisch meegenomen worden in Adobe InDesign CS6. Op die manier blijft alles eigenlijk altijd up to date.

Hoe kunt u beter worden in het gebruik van Adobe InDesign CS6?

Omdat er in dit soort programma’s zoals Adobe InDesign CS6 vaak veel mogelijk is, is het soms vrij lastig om overal gebruik van te maken. U betaalt alsnog wel voor het programma en wilt er dan ook begrijpelijk zoveel mogelijk uit halen. Wat u het beste kunt doen om het programma zo goed mogelijk te begrijpen en er dus ook zoveel mogelijk gebruik van te maken, is het doen van trainingen. Trainingen zorgen er namelijk voor dat u meer kennis vergaart over het programma en op die manier beter en soms ook efficiënter aan het werk kunt gaan. Dit betreft natuurlijk voor uzelf, maar ook zeker wanneer u werknemer in uw bedrijf heeft welke gebruik gaan maken van het programma.

Via de trainingen leert u het programma kennen. Dat is wanneer u al gebruik maakt van het programma en dus beter wilt worden in het gebruik, maar ook zeker wanneer u het programma nog niet kent en dus als starter wilt gaan beginnen met het gebruiken van Adobe InDesign CS6. De training kan zelfs gebruikt worden om kennis te maken met het programma wanneer u overweegt om dit te gaan proberen voor uw bedrijf.

Tot slot

Adobe InDesign CS6 is dus een programma waarin u ontwerpen kunt maken voor verschillende producten. Dit kan variëren tot het maken van de omslag van uw eigen boek tot een informatiefolder met een bijbehorende posten. De software in Adobe InDesign CS6 maakt het mogelijk om gebruik te maken van bestaande sjablonen of uw gehele eigen product te ontwerpen. Vervolgens kunt u gebruikmaken van verschillende invoegtoepassingen die het gebruik van het programma nog makkelijker maken.

Door de cloud toepassingen is het nu mogelijk om op verschillende locaties aan dezelfde projecten te worden en daarnaast met verschillende collega’s aan projecten te werken op afstand of gewoon bij elkaar. Omdat de software veelomvattend is, is het zo dat u altijd het beste kunt kiezen voor een cursus zodat u precies weet hoe u het programma kunt gebruiken en dan wel zo efficiënt mogelijk. Dat geldt natuurlijk voor u, maar ook zeker voor uw werknemers.

Adobe Acrobat 9 Pro – PDF beheer in de Office-omgeving

Adobe Acrobat 9 Pro is een applicatie om PDF-bestanden (Portable Document Format) te kunnen bekijken, aanmaken, aanpassen, zoeken en printen. Met Adobe Acrobat 9 Pro kunt u uw zelfgemaakte folders, flyers, en nieuwsbrieven omzetten naar…

Adobe Acrobat X Pro – PDF beheer in de Office-omgeving

Adobe Acrobat X Pro is een applicatie om PDF-bestanden (Portable Document Format) te kunnen bekijken, aanmaken, aanpassen, zoeken en printen. Met Adobe Acrobat X Pro kunt u uw zelfgemaakte folders en nieuwsbrieven omzetten naar professionele…

Adobe Acrobat XI Pro – PDF beheer in de Office-omgeving

Adobe Acrobat XI Pro is een applicatie om PDF-bestanden (Portable Document Format) te kunnen bekijken, aanmaken, aanpassen, zoeken en printen. Met Adobe Acrobat XI Pro kunt u uw zelfgemaakte folders, flyers, en nieuwsbrieven omzetten naar…

Adobe Illustrator CS5 Basis vectorafbeeldingen

Met Adobe Illustrator ontwerpt en tekent u vectorafbeeldingen voor print, druk en web. Illustrator is niet alleen geschikt voor het maken van illustratieve tekeningen als cartoons; u kunt er tevens technische tekeningen mee maken als…

Adobe Illustrator CS5 Vervolg vectorafbeeldingen

Met Adobe Illustrator ontwerpt en tekent u vectorafbeeldingen voor print, druk en web. Illustrator is niet alleen geschikt voor het maken van illustratieve tekeningen als cartoons; u kunt er tevens technische tekeningen mee maken als…

Adobe Illustrator CS6 Basis vectorafbeeldingen

Met Adobe Illustrator ontwerpt en tekent u vectorafbeeldingen voor print, druk en web. Illustrator is niet alleen geschikt voor het maken van illustratieve tekeningen als cartoons; u kunt er tevens technische tekeningen mee maken als…

Adobe Illustrator CS6 Vervolg vectorafbeeldingen

Met Adobe Illustrator ontwerpt en tekent u vectorafbeeldingen voor print, druk en web.. Illustrator is niet alleen geschikt voor het maken van illustratieve tekeningen als cartoons; u kunt er tevens technische tekeningen mee maken als…

Adobe InDesign CS6 Basis DTP grafische opmaak

Met het Desk Top Publishing (DTP)-pakket Adobe InDesign voegt u tekst en beeld samen tot professionele publicaties. Adobe InDesign is het opmaakprogramma voor folders, nieuwsbrieven, tijdschriften, flyers, boeken etc. U kunt met behulp van InDesign…

Adobe InDesign CS6 Vervolg DTP grafische opmaak

Met het Desk Top Publishing (DTP)-pakket Adobe InDesign voegt u tekst en beeld samen tot professionele publicaties. Adobe InDesign is het opmaakprogramma voor folders, nieuwsbrieven, tijdschriften, flyers, boeken etc. U kunt met behulp van InDesign…

Adobe Lightroom

Met Adobe Lightroom haal je een "digitale donkere kamer" in huis. Het is een ideaal programma om je (uitgebreide) verzameling foto's te beheren, organiseren, verbeteren en ontwikkelen. Met Lightroom kan fotobewerking deels worden geautomatiseerd: het…

Adobe Muse

Met Adobe Muse kun je, zonder dat je kennis hoeft te hebben van code, kleine tot middelgrote moderne en dynamische websites ontwerpen. Het website ontwerp is daarbij zodanis aan te passen dat het geschikt is…

Adobe Photoshop CS5 Basis beeldbewerking

Adobe Photoshop is de professionele software om probleemloos beelden te kunnen bewerken en digitale beelden kunt reproduceren voor de drukpers, printer of internet. Gedurende deze training wordt u vertrouwd gemaakt met de basis mogelijkheden van…

Adobe Photoshop CS5 Vervolg beeldbewerking

Adobe Photoshop is de professionele software om probleemloos beelden te kunnen bewerken en digitale beelden kunt reproduceren voor de drukpers, printer of internet. Deze training is het vervolg op Adobe Photoshop CS5 Basis. Gedurende deze…

Adobe Photoshop CS6 Basis beeldbewerking

Gedurende deze training wordt u vertrouwd gemaakt met de basis mogelijkheden van het fotografisch beeldbewerkingsprogramma Adobe Photoshop CS6. U leert fotos en afbeeldingen op professionele wijze bewerken, verwerken en gebruiken voor de diverse doeleinden.

Adobe Photoshop CS6 Vervolg beeldbewerking

Adobe Photoshop is de professionele software om probleemloos beelden te kunnen bewerken en digitale beelden kunt reproduceren voor de drukpers, printer of internet.

Meer weten over een training of advies? Bel met onze opleidingsadviseurs 085 02 01 070 of gebruik het contactformulier.