Wat is ISTQB certificering?

ISTQB certificering

Wat is ISTQB certificering?

International Software Testing Qualifications Board (ISTQB) Certificering is een internationaal geaccepteerde software testing certificering die online wordt uitgevoerd door opleiders die door het ISTQB zijn goedgekeurd.

Een ISTQB opleider is een organisatie die een vergunning heeft van een of meer Member Boards om examens lokaal en internationaal aan te bieden, inclusief de online certificering. Kandidaten die het examen met succes afleggen, ontvangen het ISTQB Certified certificaat. 

International Software Testing Qualifications Board (ISTQB) certificering is beschikbaar in 70 landen waar ISTQB wordt vertegenwoordigd door geaccrediteerde opleiders. De namen van de opleidingsinstellingen verschillen van land tot land. Zo heet de Member Board in de Verenigde Staten American Software Testing Qualifications Board (ASTQB), terwijl hij in India Indian Testing Board (ITB) wordt genoemd. De syllabus voor het examen, de vragen, het patroon van het examen en alle andere details blijven echter hetzelfde. ISTQB is een non-profit organisatie die gerund wordt door vrijwilligers en experts uit de industrie.

Waarom ISTQB de beste certificering voor testen is:

 • ISTQB is een online certificering die kan worden afgenomen door iedereen uit de IT of uit een ander segment.
 • De certificering heeft 3 niveaus en ISTQB Foundation Level certificering vereist geen specifieke werkervaring.
 • Deze certificering voor software testen is de meest algemeen erkende en snelst groeiende certificering in de wereld.
 • ISTQB certificering is over de gehele wereld als standaard erkend en hierdoor ideaal voor personen die internationaal georiënteerd zijn.
 • ISTQB certificering vervalt niet waardoor moeten testers zich niet opnieuw hoeven te kwalificeren om hun certificering te behouden.

Deze certificering is verdeeld in 3 niveaus:

 • Certificering op Foundation niveau
 • Certificering op Gevorderd niveau
 • Certificering op Expertniveau

Foundation-niveau certificering:

De ISTQB Foundation Certificering is het instapniveau, ideaal voor mensen die nieuw zijn met testen of voor ervaren testers die willen beginnen om hoger op de ladder van de ISTQB certificeringen te komen. Het doel van de Foundation certificering is om een meer kennis te krijgen van de fundamentele best practices. De training behandelt testprincipes en -standaarden, testmanagement, testfasering, reviews en inspecties, een groot aantal testtechnieken zowel voor white-box als black-box testen en testtools. De training behandelt zes hoofdonderwerpen:

 • grondslagen van testen;
 • testen in de software lifecycle;
 • statische technieken zoals reviews;
 • black-box testen;
 • white-box test design;
 • test management en test tools.

Advanced certificering:

De ISTQB Advanced Certification is de certificering op het midden segment, ontworpen voor degenen met ten minste vijf jaar ervaring als testers. Het doel van de Advanced certificering is te zorgen voor een diepere kennis en belangrijke concepten in software testen. Speciaal voor toegewijde test professionals die hierdoor hun professionele groei kunnen ondersteunen. De lesstof is verdeeld in drie hoofdgebieden:

 • geavanceerde gedrags of black box testen;
 • test standaarden voor business-georiënteerde testers;
 • test automatisering;
 • geavanceerde structurele of white box testen voor technisch georiënteerde testers en programmeurs;
 • geavanceerde test management concepten voor managers.

Certificering op Expert-niveau:

De Expert certificering is voor managers op het gebied van software testen, met acht of meer jaar ervaring. Het doel van de Expert certificering is om een consistent begrip en uitvoering van bewezen geavanceerde technieken door doorgewinterde test professionals te garanderen. Maar ook om leiding te geven aan het software test vak. Aangezien experts de neiging hebben zich te specialiseren, zullen er verschillende onderwerpen worden behandelt als:

 • proces verbetering;
 • testautomatisering,
 • testmanagement;
 • branche specifieke testtechnieken.

ISTQB certificering – Is het de moeite waard?

De ISTQB certificering is een van de beste online certificeringen die je op je cv kunt hebben. De certificering wordt uitgevoerd door opleidingsinstituut die bestaat uit experts uit de praktijk die meerdere decennia ervaring hebben in Software testen.

Enkele van de voordelen van ISTQB software testing certificering zijn:

 • De vragen zijn meerkeuze, praktisch van aard en intuïtief, waardoor het examen gemakkelijker is dan andere;
 • Er is geen minimale kwalificatie of ervaring nodig om het Foundation Level examen af te leggen;
 • Individuen uit de IT en overige sectoren kunnen deelnemen aan deze certificering. Dit betekent dat je het examen kunt doen als je op de universiteit zit, tussen twee banen in zit of probeert om van een ander vakgebied over te stappen op testen;
 • Het behalen van een software testing certificaat zoals ISTQB toont aan dat je de beste ervaring en de belangrijkste concepten op het gebied van Software Testen beheerst. Dit kan je carrière vooruit helpen en onderscheidt je van de rest van de mensen die naar een zelfde positie solliciteren.
 • Deze certificering laat je manager / interviewer ook zien dat je een bewuste inspanning hebt geleverd om je expertise op het gebied van testen te verbeteren
 • ISTQB certificering is relatief minder duur dan andere certificeringen

8 redenen waarom je testers nodig het die gecertificeerd zijn met ISTQB

Bescherm de automatiseringstrajecten door te kiezen voor testers die ISTQB gecertificeerd zijn. Voordat je software testers of een testteam inhuurt, verzeker jezelf ervan dat de testers de juiste kwalificaties hebben om het testproces in te richten en uit te voeren. Wanneer testers ISTQB gecertificeerd zijn bewijst dit dat zij over voldoende kennis beschikken om een testtraject uit te voeren.

Waarom heb je gecertificeerde testers nodig?

88% van de ontwikkelaars melden dat hun eerste bevindingen van bugs en fouten afkomstig zijn van gebruikers. Nog erger, 26% geeft aan dat gebruikers die bugs melden via sociale media. Dat is heel slecht, studies hebben aangetoond dat slechts één negatieve review 22% van de klanten kan wegjagen. Certificeringen van ISTQB helpt om de softwareapplicaties uit de krantenkoppen te houden en de winstgevendheid te beschermen.

ISTQB certificering helpt je om:

1. Software bugs te verminderen.

Analyse toont aan dat het testen door gecertificeerd personeel 99% efficiëntie in bugs kan opleveren, terwijl tegelijkertijd de kosten worden verlaagd en de planningen worden verkort. Dezelfde analyse toont aan dat “ongetrainde testers” zoals ontwikkelaars zelf zelden boven de 35% komen voor welke vorm van testen dan ook. Ook het ‘bad fix injection’ percentage of nieuwe bugs die worden toegevoegd terwijl oudere bugs worden gerepareerd, is maximaal 7%. Daarom zouden software ontwikkelaars altijd moeten worden gekoppeld aan gecertificeerde professionele testers voor betere tests die bugs kunnen vermijden. Natuurlijk speelt hier ook nog eens de rol van een ontwikkelaar die zijn “eigen vlees keurt” mee. Maar ook indien ontwikkelaars hun eigen code testen dan nog doen zij dit anders dan een gewone eindgebruiker dit zou doen. Met kennis van ontwikkeltools en gedrag van een applicatie is dit zonder een goede testaanpak en functie niet objectief uit te voeren.

2. Kostenbesparing ontwikkeltraject en ROI.

Als certificering je tester helpt om zelfs maar één extra bug in de ontwikkelfase ergens tijdens hun loopbaan te ontdekken, zou de return on investment voor hun certificering meer dan 1500% bedragen (dit is gebaseerd op de geschatte kosten bij bedrijven van een software bug in de ontwikkelfase van ongeveer 4.000 euro).

3. Versnellen en verbeteren van de software ontwikkeling.

Test managers melden dat een breed gebruik van de ISTQB certificering leidt tot betere communicatie en grotere efficiëntie tussen en binnen de teams. Ontwikkelaars willen de bugs niet zelf oplossen, zij melden dat het oplossen van bugs hen frustreert en dit dus ook liever niet zelf willen uitvoeren. Bovendien zegt 32% dat ze tot 10 uur per week besteden aan het oplossen van bugs, 16% tot 15 uur, en 6% tot 20 uur per week. Tweeënvijftig procent van de ontwikkelaars zegt dat ze de tijd die ze besteden aan het opsporen en repareren van bugs beter kunnen gebruiken voor het bouwen van nieuwe functionaliteit. Met een scheiding van testers en ontwikkelaars kan er niet alleen kwalitatief betere software worden ontwikkelt maar zal de effectiviteit en dynamiek binnen een ontwikkelteam sterk verbeteren.

4. Wereldwijd geaccepteerd.

Met meer dan 600.000 testcertificaten in meer dan 100 landen is de ISTQB certificering de standaard aan het worden en veruit de nummer een wereldwijde test methodiek. Het is beschikbaar in meerdere talen en kan dus over de gehele wereld worden afgenomen. Wanneer de ISTQB certificering als standaard wordt genomen door internationaal gevestigde bedrijven is er ook wereldwijd een standaard methodiek die zorgt voor de beste kwaliteit van hun software systemen.

5. Praktisch, elke dag bruikbaar.

ISTQB certificering richt zich op praktische toepassingen van software testen die testers elke dag nodig hebben. Met dekking van alles, van Agile-testen tot risicogebaseerd testen tot beveiligingstesten biedt ISTQB certificering de software tester de testvaardigheden die het hele Agile-, DevOps- of QA-team nodig heeft.

6. Verbeter de motivatie en het behoud van werknemers.

Bij het ontbreken van steun van de leidinggevende voor loopbaanontwikkeling zullen veel medewerkers op den duur een baan gaan zoeken bij een ander bedrijf. Kennisoverdracht maar ook de ISTQB certificering zal een goede investering zijn voor testers. Hierdoor voelen ze zich meer gewaardeerd en zijn ook beter gemotiveerd waardoor ze minder snel de organisatie verlaten.

7. Bouw een pad voor de ontwikkeling van software QA vaardigheden.

Naast de carrière ontwikkelingsniveaus (Foundation, Advanced en Expert) en carrièrepaden (Test Manager, Test Analyst, Technical Test Analyst), biedt TailorIT ook trainingen voor specialistische vaardigheden zoals Agile, Security, Test Automation, Performance, Usability – en meer – die de vaardigheden van het gehele team verbeteren.

8. Verbeter de kosteneffectiviteit.

ISTQB vereist geen hercertificering op de meeste niveaus. Hoewel wij deze software testopleidingen aanbevelen vanwege hun bewezen kwaliteit in het voorbereiden van testers op de examens, kunnen medewerkers ook zelf studeren, in-house trainers gebruiken, of kiezen voor de ISTQB op maat trainingen, het is aan u.

Meer weten over een training of advies? Bel met onze opleidingsadviseurs 085 02 01 070 of gebruik het contactformulier.