Wat is Microsoft Power BI

Wat is power bi

Wat is Microsoft Power BI

Microsoft Power BI is een business intelligence platform dat niet-technische zakelijke gebruikers voorziet van tools voor het aggregeren, analyseren, visualiseren en delen van gegevens. De gebruikersinterface van Power BI is vrij intuïtief voor gebruikers die bekend zijn met Excel en de diepgaande integratie met andere Microsoft-producten maakt het een zeer veelzijdige self-service tool die weinig training vooraf vereist.

Een gratis versie van Power BI is bedoeld voor kleine tot middelgrote bedrijven; een professionele versie genaamd Power BI Plus is beschikbaar voor een maandelijkse abonnementsprijs. Gebruikers kunnen een applicatie voor Windows 10, genaamd Power BI Desktop, en native mobiele apps voor Windows, Android en iOS-apparaten downloaden. Er is ook Power BI Report Server voor bedrijven die hun gegevens en rapporten ter plaatse moeten onderhouden. Voor die versie van Power BI is een speciale versie van de desktopapp vereist — treffend genaamd Power BI Desktop for Power BI Report Server.

Veelvoorkomend gebruik van Power BI

Microsoft Power BI wordt gebruikt om inzichten te vinden in de gegevens van een organisatie. Power BI kan helpen bij het verbinden van verschillende datasets, het transformeren en opschonen van de gegevens in een datamodel en het maken van diagrammen of grafieken om de gegevens in beeld te brengen. Dit alles kan worden gedeeld met andere Power BI-gebruikers binnen de organisatie.
De datamodellen die vanuit Power BI worden gecreëerd, kunnen op verschillende manieren voor organisaties worden gebruikt, waaronder het vertellen van verhalen door middel van grafieken en datavisualisaties en het onderzoeken van “wat als” scenario’s binnen de data. Power BI-rapporten kunnen ook vragen in realtime beantwoorden en helpen bij het maken van prognoses om ervoor te zorgen dat afdelingen voldoen aan de bedrijfs metriek.

Power BI kan ook executive dashboards leveren voor beheerders of managers, waardoor het management meer inzicht krijgt in hoe de afdelingen het doen.

Wie gebruikt Power BI

Hoewel Power BI een self-service BI-tool is die data-analyse aan werknemers brengt, wordt het meestal gebruikt door data-analisten en business intelligence-professionals die de datamodellen maken voordat ze de rapporten door de hele organisatie verspreiden. Echter, mensen zonder een analytische achtergrond kunnen nog steeds door Power BI navigeren en rapporten maken.
Microsoft Power BI wordt gebruikt door zowel afdelingshoofden als het management, met rapporten en prognoses die worden gemaakt om de verkoop- en marketing verantwoordelijken te helpen, terwijl ook gegevens worden verstrekt voor het management over de manier waarop de afdeling of individuele medewerkers vooruitgang boeken in de richting van hun doelen.

Daarnaast biedt Power BI een admin-portal voor beheerders om de implementatie van Power BI te helpen configureren, evenals het monitoren van het gebruik en de licenties.

Belangrijkste kenmerken van Power BI

Microsoft heeft sinds zijn oprichting een aantal data-analyse functies toegevoegd aan Power BI, en doet dat nog steeds. Enkele van de belangrijkste functies zijn:

Kunstmatige intelligentie

Gebruikers hebben toegang tot beeldherkenning en tekstanalyse in Power BI, kunnen modellen voor kunstmatig leren maken met behulp van geautomatiseerde mogelijkheden voor AI en integreren met Azure Machine Learning.

Hybride inzetbaarheid

Deze functie biedt ingebouwde connectoren waarmee Power BI-tools verbinding kunnen maken met een aantal verschillende gegevensbronnen van Microsoft, Salesforce en andere leveranciers.

Quick Insights

Deze functie stelt gebruikers in staat om subsets van gegevens te maken en automatisch analyses toe te passen op die informatie.

Ondersteuning voor een gemeenschappelijk gegevensmodel

De ondersteuning van Power BI voor een gemeenschappelijke gegevensmodel maakt het gebruik van een gestandaardiseerde en uitbreidbare verzameling van gegevensschema’s (entiteiten, attributen en relaties) mogelijk.

Cortana integratie

Deze eigenschap, die vooral populair is op mobiele apparaten, staat gebruikers toe om mondeling gegevens te vragen met behulp van natuurlijke taal en toegang tot de resultaten, met behulp van Cortana, de digitale assistent van Microsoft.

Aanpassing

Deze eigenschap staat ontwikkelaars toe om de verschijning van standaardvisualisatie en rapporteringshulpmiddelen te veranderen en nieuwe hulpmiddelen in het platform in te voeren.

API’s voor integratie

Deze functie voorziet ontwikkelaars van voorbeeldcode en applicatie prestatie-interfaces (API’s) voor het inbedden van het Power BI-dashboard in andere softwareproducten.

Self-service data prep

Met behulp van Power Query, kunnen bedrijfsanalisten grote hoeveelheden data opnemen, transformeren, integreren en verrijken in de Power BI-webdienst. Geimporteerde data kan worden gedeeld over meerdere Power BI-modellen, rapporten en dashboards.

Modelleringsmodellen

Dit staat gebruikers toe om complexe gegevensmodellen te verdelen door onderwerpen in afzonderlijke diagrammen, multi selecteren van objecten en het plaatsen van gemeenschappelijke eigenschappen, het bekijken en het wijzigen van eigenschappen in het eigenschappen venster, en het plaatsen van vertoning mappen voor eenvoudigere structuur van complexe gegevensmodellen.

Microsoft Power BI-updates

Power BI heette oorspronkelijk Project Crescent en was aanvankelijk beschikbaar in juli 2011, gebundeld met SQL Server, codenaam Denali. Vervolgens werd het hernoemd naar Power BI en in september 2013 onthuld als Power BI voor Office 365. Aanvankelijk gebaseerd op Excel-functies zoals Power Query, Power Pivot en Power View, voegde Microsoft in de loop van de tijd functies toe, waaronder dataconnectiviteit op bedrijfsniveau en beveiligingsopties. Power BI werd in juli 2015 uitgebracht als een stand-alone product.

Vandaag de dag werkt Microsoft de Power BI-applicatie maandelijks bij met nieuwe functies en verbeteringen. Om de updates te krijgen, kunnen gebruikers de laatste editie downloaden van de Power BI-site of kunnen gebruikers van Windows 10 Power BI Desktop krijgen in de Windows Store.

Microsoft Power BI werkt door gegevensbronnen met elkaar te verbinden en de gebruikers een dashboard met bedrijfsinformatie te bieden. Het kan verbinding maken met alleen een Excel-spreadsheet of het samenbrengen van cloud-gebaseerde en on-premise datawarehouses. Gegevens uit cloud-gebaseerde bronnen, zoals Salesforce CRM, worden automatisch ververst. Met toepassingen zoals een Excel-werkmap of Power BI Desktop-bestand dat is gekoppeld aan online of on-premise gegevensbronnen, moeten Power BI-gebruikers handmatig verversen of een verversingsschema instellen om ervoor te zorgen dat de gegevens in Power BI-rapporten en -dashboards de meest actuele gegevens gebruiken die beschikbaar zijn.

Power BI-componenten

Power BI bestaat uit een verzameling van apps en kan zowel op desktop, als SaaS-product of op een mobiel apparaat worden gebruikt. Power BI Desktop is de on-premise versie, Power BI Service is het cloud-gebaseerde aanbod en mobiele Power BI draait op mobiele apparaten.

De verschillende componenten van Power BI zijn bedoeld om gebruikers zakelijke inzichten te laten creëren en delen op een manier die past bij hun rol.

Binnen Power BI zijn verschillende componenten opgenomen die gebruikers helpen bij het maken en delen van datarapporten.

Power Query: een data mashup en transformatie tool
Power Pivot: een geheugen tabel modelleertool
Power View: een datavisualisatie tool
Power Map: een 3D geospatiale datavisualisatie tool

Daarnaast zijn er tientallen databronnen die aansluiten op Power BI, variërend van bestanden (Excel, PDF, SharePoint Folder, XML), databases (SQL Server Database, Oracle Database, IBM databases, Amazon Redshift, Google BigQuery), andere Power BI-datasets, Azure dataverbindingen en vele online diensten (Dynamics 365, Salesforce Reports, Google Analytics, Adobe Analytics, Facebook en andere).

Hoe Power BI te gebruiken

Power BI Desktop is de plek waar analisten en andere gebruikers dataverbindingen, datamodellen en rapporten kunnen maken. De Power BI service is waar deze rapporten kunnen worden gedeeld, zodat andere gebruikers de rapporten kunnen bekijken en ermee kunnen werken.

Het bouwen van een Power BI-rapport begint met het verbinden van gegevensbronnen. Gebruikers vragen vervolgens de gegevens op om rapporten te maken op basis van hun informatiebehoeften. Het rapport wordt gepubliceerd aan Power BI Service en gedeeld, zodat cloud- en mobiele gebruikers het rapport kunnen zien en ermee kunnen communiceren. Er kunnen rechten worden toegevoegd om collega’s de mogelijkheid te geven om rapporten te bewerken of om dashboards te maken of om hun mogelijkheden om te bewerken te beperken.

Power BI-kosten

Er zijn drie niveaus van Power BI voor gebruikers: Power BI Desktop, Power BI Pro en Power BI Premium. De desktopversie is gratis, terwijl het Pro-model 9,99 Euro per gebruiker kost, per maand (vanaf november 2018). De prijzen voor Power BI Premium zijn afhankelijk van de grootte van de implementatie en het gebruikersgedrag.

Meer weten over een training of advies? Bel met onze opleidingsadviseurs 085 02 01 070 of gebruik het contactformulier.