IT-architectuur in de praktijk

Logo TailorIT RGB

IT-architectuur in de praktijk

 3.475,00

IT-architectuur in de praktijk

Leer hoe je architecturen creeert, slim communiceert, evalueert. Kortom: leer hoe je een effectieve architect wordt.

Doel

Deze vijfdaagse opleiding geeft je handvatten om het vak van architect in te vullen op een pragmatische en effectieve manier. Je maakt kennis met de belangrijkste concepten en leert methoden en technieken om van idee naar architectuur te komen. Na deze opleiding maak je ontwerpen die aansluiten op de belangen van je organisatie. En kun je deze effectief uitdragen naar stakeholders.

Doelgroep

Deze opleiding richt zich op de beginnende én de ervaren ICT-architect, maar ook op anderen die te maken hebben of krijgen met architectuur. De stof wordt behandeld op hbo+niveau.

Voorkennis

Geen specifieke voorkennis vereist.

Vorm

Klassikaal en Maatwerk

Inhoud

Dag 1: Het architectuurproces en de rol van de architect
Deze dag legt de basis voor de masterclass. Wat verstaan we onder architectuur? Welke rollen speelt de architect: wat zijn taken, competenties, kennis en verantwoordelijkheden? Hoe kun je architectuur effectief organiseren? En hoe ziet een architectuurproces eruit?

Dag 2: Stakeholders en requirements
Op deze dag gaan we dieper in op de omgang met verschillende belanghebbenden. Hoe bepaal je wie invloed heeft op je architectuur en hoe ga je vervolgens met ze om? Hoe krijg je hun wensen en eisen boven water? Hoe vertaal je die eisen in principes? Ook leer je omgaan met tegenstrijdige belangen.

Dag 3: Architectuur communiceren
Een architectuur is waardeloos zolang hij alleen op papier staat – de vruchten worden pas geplukt als architectuur tot leven komt in tastbare systemen. Aan de architect de taak om zijn ideeën uit te dragen zodat ze werkelijkheid worden. We gaan in op methodes en technieken om effectief te communiceren over architectuur. Wanneer zet je welke methode in? Welke standaardviews zijn er en hoe gebruik je ze? Wanneer is UML een goede keuze, of Archimate, en wanneer kun je beter een goed verhaal vertellen?

Dag 4: Ontwerpen en evalueren
Voor het ontwerpen van een architectuur hoef je niet bij nul te beginnen. De meeste problemen waar je tegenaan loopt, zijn al een keer opgelost. We kijken naar heuristieken, stijlen en patronen die je helpen tot een goed ontwerp te komen. In de loop van de dag ontwerp je in een team een architectuur. Maar het implementeren van een systeem vergt een investering. Hoe weet je dat je architectuur goed genoeg is? We bekijken de verschillende vormen van architectuurevaluaties en gaan dieper in op de scenario-gebaseerde methode ATAM. In een workshop evalueren we de eerder gemaakte ontwerpen met behulp van die methode.

Dag 5: Technisch leiderschap en het gereedschap van de architect
Op deze dag kijken we naar de vaardigheden die van een effectieve architect nodig heeft. Zaken als beïnvloeden, leiderschap zonder formele positie, advies geven, effectief presenteren en visievorming komen aan bod in theorie en met praktische oefeningen. Uiteraard in de specifieke context van de IT-architect.

Vervolgopleidingen

Bijzonderheden

5 dagen, verdeeld over 5 weken

€ 3.475

Cursusdata

15, 22 en 29 september & 6 en 13 oktober 2022

13 en 27 oktober & 3, 10 en 17 november 2022

18 en 25 november & 2, 9 en 16 december 2022

Andere data?

Locaties

Breda, Tilburg, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Antwerpen, Zwolle

Andere locatie?

Meer weten over een training of advies? Bel met onze opleidingsadviseurs 085 02 01 070 of gebruik het contactformulier.