Blockchain in de praktijk

Logo TailorIT RGB

Blockchain in de praktijk

 2.680,00

Blockchain in de praktijk

Blockchain is de technologie achter cryptovaluta en is een database waarin transacties via cryptografie vastgelegd worden zodanig dat onbevoegden geen wijzigingen meer kunnen aanbrengen, zonder dat dit gedetecteerd wordt. De Blockchain technologie biedt dus de mogelijkheid om transacties op een veilige manier en volledig geautomatiseerd vast te leggen, zonder tussenkomst van derden.

Blockchain technologie kan veel processen vereenvoudigen en goedkoper maken doordat er geen centrale derde partij meer nodig is. Het meest prominente voorbeeld hiervan is geld en het overmaken daarvan. Dé Blockchain bestaat evenwel niet. Er zijn honderden blockchains die verschillende eigenschappen hebben en waarvan de één meer bekenheid geniet dan de andere.

Doel

Het doel van deze 3-daagse training is enerzijds het doorgronden van het concept van Blockchain door middel van theorie en opdrachten en anderzijds een start maken met een toepassing van Blockchain in het licht van uw/een organisatie.

Doelgroep

Blockchain technologie wordt vaak geassocieerd met het vastleggen van financiële transacties. Blockchain kan echter ook in vele andere sectoren enorme voordelen opleveren, zoals bij de overheid (belastingheffing, sociale zekerheid, uitkering van subsidies), de gezondheidszorg (digitale patiëntiendossies) en de logistiek (vastleggen van logistieke transacties). Qua functionarissen denken wij aan IT managers, business development managers, project- en programma managers, enterprise architecten, innovatie managers, product managers, informatie managers en contract- en inkoopmanagers.

Voorkennis

Deze training is ten dele technisch, maar vooral conceptueel van opzet. Om maximaal leerrendement uit deze training te halen hoeft u geen diepgaande technische achtergrond te hebben, maar wel affiniteit met IT en basiskennis van IT en netwerken.

Vorm

Klassikaal en Maatwerk

Inhoud

Dag 1: Blockchain – theorie

Op de eerste dag van deze inspirerende Blockchain training wordt ingegaan op een stukje theorie waarbij onderwerpen aan bod komen als het basisconcept van Blockchain (decentralisatie, transacties, boekhouding); mining en transactie 'verificatie'; anonimiteit; vertrouwelijkheid en encryptie; fraudebestendigheid; auditability en compliance en de huidige toepassingen. De theorie wordt afgewisseld met praktijkvoorbeelden, discussies en opdrachten.

 • Blockchain: algemene inleiding
 • Mining en verificatie
 • Encryptie, vertrouwelijkheid, fraude
 • Opdracht: nadenken over toepassingen
 • Blockchain toepassingen in de praktijk
 • Evaluatie
 • Dag 2: Blockchain – simulatie en cryptovaluta

  Op dag 2 gaan de trainers met u in spelvorm aan de slag om de Blockchain theorie te doorleven. Zij spelen met u een kaartspel waarin een aantal rollen zijn vastgelegd, zoals die van koper, verkopen en de miner/verificator. De kopers en verkopers spelen met karten die een transactie triggeren, waarbij de miners/verificators de transactie bevestigen. 's Middags wordt ingegaan op cryptovaluta waarbij de Bitcoin wordt besproken, maar ook andere cryptovaluta. Gekeken wordt naar een aantal 'fun' termen (Initial Coin Offering (ICO), Hold On for Dear Life (HODL), pump en dump, hoe je kunt handelen, wat de voor- en nadelen zijn, live fluctuatie en in welke vormen je valuta's kunt opslaan of gebruiken. De trainers maken hierbij gebruik van live voorbeelden (handelssite, online en offline wallet), kopen valuata aan en kijken naar het verificatieproces). Op deze manier maakt u kennis met de meest bekende toepassing van Blockchain.

 • Uitleg spel
 • Cryptografie
 • Evaluatie en vragen
 • Crypto valuta theorie en fun facts
 • Demonstratie: verificatie, handelen en opslaan in wallets
 • Case uitwerken
 • Dag 3: Blockchain – toepassing in de praktijk

  Tijdens de laatste dag wordt gezamenlijk een concept gekozen hoe u Blockchain zou kunnen toepassen in uw organisatie of sector. Een plan van aanpak wordt opgesteld plus een productomschrijving. Samen met de trainers wordt bepaald hoe dit plan te implementeren en er wordt kort stilgestaan bij het ontwikkelproces.

 • Presentatie van toepassing(en)Selecteren van een idee
 • Uitwerken van de opdracht plus plan van aanpak
 • Bespreken van de opdracht
 • Theorie: ontwikkeling en next steps
 • Evalutie, vragen en afsluiting
 • Vervolgopleidingen

  Bijzonderheden

  De training wordt verdeeld over 3 weken met elke week 1 trainingsdag. Na dag 1 krijgt u de nodige whitepapers en filmpjes mee over Blockchain die u moet bestuderen. Na dag 2 krijgt u als huiswerk het voorbereiden van een toepassing van Blockchain. Naast de 3 trainingsdagen moet u reken op plm. 16 uur aan huiswerk, verdeeld over 2 weken.

  3 dagen verdeeld over 3 weken

  € 2.680

  Cursusdata

  2, 9 en 16 november 2021

  Andere data?

  Locaties

  Breda, Tilburg, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Antwerpen, Zwolle

  Andere locatie?

  Meer weten over een training of advies? Bel met onze opleidingsadviseurs 085 02 01 070 of gebruik het contactformulier.