Cloud Computing: Het boosten van uw bedrijfsproductiviteit

Van kunstmatige intelligentie tot robotica, big data en cloud computing: nieuwe en baanbrekende technologieën volgen elkaar in een razendsnel tempo op. We kunnen pagina’s vol schrijven over hun impact op de wereld, maar beperken ons in dit artikel tot cloud computing. Daar is namelijk ontzettend veel over te vertellen. Wat is deze technologie en welke voordelen brengt het met zich mee? Wij zochten het met veel plezier voor u uit.

Wat is Cloud Computing?

Cloud computing en het internet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is namelijk een manier om toegang te krijgen tot verschillende IT-resources. Denk bijvoorbeeld aan software, services, servers, opslag en databases. En die toegang is alleen mogelijk met behulp van het internet. Het gebruik van het internet scheelt u als gebruiker een hoop tijd en werk. U hoeft immers zelf geen IT-infrastructuren meer te onderhouden of software te installeren op een lokale computer.

Schaalbaarheid vergroot

Het gemak waarmee u toegang heeft tot verschillende IT-sources is zeker niet het enige voordeel van cloud computing. Zo willen we ook graag het punt van schaalbaarheid benoemen. Dit houdt in dat verschillende diensten met behulp van deze technologie in staat zijn om hun diensten snel op te schakelen. Dit maakt het aanschaffen van kostbare infrastructuur verleden tijd. Ook dalen de kosten van onderhoud en updates van IT-bronnen aanzienlijk. Kortom: het is een fantastische manier om uw bedrijfsproductiviteit een flinke boost te geven.

Toegankelijker dan ooit

Een ander voordeel van cloud computing waar u echt niet om heen kunt, is de toegankelijkheid. Deze technologie geeft verschillende partijen overal ter wereld toegang tot hun gegevens en toepassingen. Het enige wat een bedrijf of instelling nodig heeft, is een goede internetverbinding. Bijkomend voordeel daarvan is dat medewerkers beter samenwerken en communiceren. Ze hoeven alleen maar in te loggen om met elkaar te overleggen. Anno 2023 kunt u dankzij het internet waar en wanneer dan ook werken, wat de flexibiliteit van werknemers aanzienlijk vergroot.

Is Cloud-computing veilig?

Deze baanbrekende technologie is niet alleen toegankelijk, maar ook uiterst veilig. Zoals de naam al zegt, wordt belangrijke informatie opgeslagen in de ‘cloud’. Dit betekent dat data online staat opgeslagen in plaats van op een computer. De beveiliging bestaat uit meerdere lagen, zoals firewall-software en bestandsversleuteling. Daarnaast schakelen veel beveiligingsspecialisten in om hun systemen te beheren en in de gaten te houden. Dit verhoogt de veiligheid van de informatie die is opgeslagen in de cloud en houdt hackers buiten de deur.

Welke Cloud computing diensten bestaan er?

Inmiddels kunt u haarfijn uitleggen wat cloud computing precies is. Maar wist u ook dat er verschillende diensten van beschikbaar zijn? Voorbeelden zijn Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS), en Software-as-a-Service (SaaS). Verderop in dit artikel vertellen we er graag nog iets meer over.

Wat zijn de voordelen van Cloud computing?

Dankzij cloud computing is het voor bedrijven of organisaties gemakkelijker dan ooit om op te schalen en/of te voldoen aan de strenge eisen en wetgeving op online gebied in 2023. Dankzij deze technologie is het aanschaffen van dure software en hardware niet meer nodig. Mede dankzij de kostenbesparingen kiezen veel bedrijven voor deze technologie.

Voordeel 2: Kostenbesparingen

Dankzij deze technologie besparen bedrijven veel geld. In plaats van peperdure software en hardware betaalt men alleen voor de computerbronnen en oplossingen die ze écht nodig hebben. De Engelstalige term die software specialisten gebruiken voor deze manier van werken is ‘pay-per-use’.

Voordeel 3: Automatische updates van softwareprogramma’s

Een groot voordeel van cloud computing waar we het nog niet over hebben gehad zijn de automatische updates. Softwareapplicaties worden vaak meteen bijgewerkt en zijn up-to-date. Daardoor hoeven bedrijven zich niet langer druk te maken over het bijhouden van softwareprogramma’.

Geschiedenis van Cloud computing

Misschien denkt u dat het fenomeen cloud computing relatief nieuw is. Dat is geen gekke gedachte, want u hoort de laatste jaren echt heel vaak over dit begrip. Toch gaat de geschiedenis van deze technologie in werelijkheid meer dan een halve eeuw terug. Het idee achter deze technologie gaat dateert uit de jaren zestig, toen een groep wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Innovation (MIT) begon te werken met een opdracht genaamd ‘the Intergalactic Computer Network’. Dit is een feite een voorloper van het internet. De wetenschappers introduceerden wereldwijd netwerk van computersystemen dat vanaf een andere plek op de wereld toegankelijk was. Dit idee vormde uiteindelijk de basis voor het internet en het Worldwide Web.

Computerbronnen beschikbaar voor de klant

In de jaren tachtig werden belangrijke stappen gezet. Langzamerhand ontstond het idee dat computerbronnen en services (zoals applicaties) beschikbaar moesten worden gesteld aan klanten op basis van hun wensen en behoeftes. Het idee van computerbronnen als een soort ‘nutsvoorziening’ legde de basis voor het fenomeen cloud computing.

Application Service Providers

In de jaren negentig begon een aantal bedrijven met het aanbieden van ‘remote organizing services’. Dit hield in dat bedrijven zowel hun websites als e-mail servers op externe servers konden bewaren. Bedrijfssoftware kon dus via het internet worden gebruikt. Deze allereerste cloud computer oplossingen stonden bekend als Application Service Providers (ASP’s).

Voor het eerst gedefinieerd in de jaren ’90

Het begrip ‘cloud computing’ kennen we inmiddels allemaal, maar in de jaren ’90 had nog bijna niemand er van gehoord. In 1997 werd het voor het eerst gebruikt door onderzoeker Ramnath Chellappa. Hij is de man die het aanbieden van computerbronnen en services via het internet wist te definiëren.

Amazon begint eerste Cloud computing diensten

Begin jaren 2000 bracht Amazon Internet Services (AWS) zijn eerste cloud computer diensten uit. Deze omvatten opslagruimte, rekenkracht en gegevensbronnen. Dit was een grote stap voorwaarts voor de ontwikkeling van cloud computing, aangezien het bedrijven in staat stelde computerbronnen te leasen op basis van betaling per gebruik.

Van onbekend tot een main stream technologie

2006 was ook een revolutionair jaar op technologisch gebied. Destijds betraden Google en IBM de markt voor cloud computing en dat bleek een gouden zet. In 2010 kende bijna iedereen het fenomeen cloud computing. Binnen enkele decennia had het zich ontwikkeld tot een main stream technologie. Sterker nog: tegenwoordig wordt deze technologie op grote schaal gebruikt door zowel kleine als grote bedrijven.

Wat zijn Cloud services?

Het begrip ‘Cloud Services’ verwijst naar de levering van diverse computerbronnen via het internet. Denk bijvoorbeeld aan opslag, software en rekenkracht. Vaak worden deze middelen beschikbaar gesteld op pay-as-you-go basis. Dit betekent dat gebruikers er op verzoek toegang toe hebben en alleen betalen voor wat ze gebruiken. Er zijn drie hoofdtypen clouddiensten, te weten:

Infrastructure as a Service (IaaS): Biedt toegang tot fysieke servers, opslag, netwerk en andere infrastructuur

Platform as a Service (PaaS): Biedt toegang tot een platform voor het ontwikkelen, testen en implementeren van software

Software as a Service (SaaS): Biedt toegang tot softwareprogramma’s die via het internet kunnen worden gebruikt.

Welke Cloud providers zijn er?

Het aantal Cloud Service providers neemt gestaag toe. Inmiddels zijn er zo’n tien bedrijven wereldwijd actief, te weten:

– Amazon Web Services (AWS)

Microsoft Azure

– Google Cloud Platform (GCP)

– IBM Cloud

– Alibaba Cloud

-Oracle Cloud

– Tencent Cloud

– OHVCloud

– DigitalOcean

– Linode

Cloud computing en beveiliging: hoe zit het precies?

Al eerder schreven we dat cloud computing uiterst veilig is. Maar hoe zit dit nu precies? Feit is dat steeds meer ondernemingen hun data en toepassingen verplaatsen naar de cloud. Dit maakt goede beveiliging noodzakelijk. Niemand wil immers door een fout of hack belangrijke gegevens verliezen. Op het moment dat informatie een plek krijgt in de cloud, staat het niet meer op de webserers van een bedrijf. Zonder de juiste beveiligingsmaatregelen is dit een vrij groot risico. Maar door het gebruik van diverse strenge veiligheidsmaatregelen hoeven gebruikers van cloud computing zich niet druk te maken. Versleuteling, toegangscontrole en tracering maken het cybercriminelen behoorlijk lastig.

Wat is versleuteling?

Versleuteling houdt simpelweg in dat gegevens worden gecodeerd. Externe partijen kunnen de data dus niet zomaar lezen. Het versleutelen van informatie voorkomt ongeoorloofde toegang, zelfs als er een datalek plaatsvindt. Maar dit is niet de enige populaire beveiligingsmaatregel. Bedrijven passen ook toegangscontroles in. Dit betekent dat de toegang tot bepaalde informatie en toepassingen beperkt is. Tenslotte is er sprake van bewaking om eventuele beveiligingsproblemen (zoals lekken) snel te traceren en op te lossen.

Waarom veiligheidsevaluaties en audits zeer belangrijk zijn

We willen benadrukken dat het uitvoeren van veiligheidsevaluaties en audits zeer belangrijk is. Alleen dan zijn bedrijven in staat om mogelijke kwetsbare plekken in de beveiliging op te sporen en op te lossen. Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ bestaat immers niet voor niets.

Kies altijd een betrouwbare Cloud computing dienstverlener

Een belangrijk onderdeel van cloud veiligheid is het kiezen van een een betrouwbare cloud dienstverlener met een schat aan ervaring. Veel cloudbedrijven hebben kwalificaties die aantonen dat ze veilig te werk gaan, zoals SOC 2 en ISO 27001.

Cloud computing als boost voor de bedrijfsproductiviteit

We zijn bijna aan het einde van dit artikel, maar nog niet helemaal klaar. We willen de voordelen van cloud computing graag nog even benadrukken, aangezien het uw bedrijfsproductiviteit kan verhogen. Zo is het flexibel, schaalbaarheid én kostenefficiënt. Dankzij deze technologie is het gemakkelijker dan ooit om extra capaciteit toe te voegen of te verminderen. Dit hangt uiteraard af van de vraag naar een bepaalde computerbron- of service. Een ander voordeel voor bedrijven is dat ze hun IT-omgeving snel en veilig kunnen aanpassen aan de grootte van hun bedrijf. En tenslotte is het heel fijn dat gebruikers van cloud computing alleen betalen voor wat ze echt nodig hebben. Hardware en software is niet bepaald goedkoop, maar gelukkig is het aanschaffen ervan niet perse meer noodzakelijk.

Waarom is training Cloud computing belangrijk

Wilt u op een effectieve manier gebruik maken van cloud computing? Gezien de vele voordelen van deze technologie begrijpen we heel goed waarom. Maar voordat u begint is het belangrijk om er alles over te leren. Alleen dan ontwikkelt u de vaardigheden om op de juiste manier gebruik te maken van cloud computing services, zoals Amazon.com Internet Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud System (GCP). Na een uitgebreide training bent u in staat om cloud-gebaseerde toepassingen te maken en en te beheren. Dit brengt vrijwel meteen voordelen op het gebied van geld, efficiëntie en schaalbaarheid met zich mee. Cloud computing maakt deel uit van onze gedigitaliseerde wereld en zal niet verdwijnen. Sterker nog: deze technologie ontwikkelt zich alleen maar verder. Hoog tijd dus om u er in te verdiepen. Hopelijk is ons artikel een stap in de juiste richting!

Picture of Bert Knot

Bert Knot

Mijn motto is: ‘’Zorg ervoor dat je elke dag je werk met plezier kan doen’’. De mensen die mij kennen weten dat ik een persoon ben die altijd van het positieve uitgaat. Daarnaast vind ik het heerlijk om voor onze klanten/relaties de kennis en vaardigheden in kaart te brengen en aan te leren of te ontwikkelen zodat zij ook, net zoals ik, met plezier naar hun werk kunnen gaan. De kernwaarde die mij dan ook het beste omschrijft is Geniet elke dag van het werk wat je doet. Bij Tailor iT Training en Tailor You hou ik me dan ook bezig met het adviseren van mensen over welke kennis en vaardigheden ze zouden kunnen aanleren. Hierbij komen veel creativiteit en flexibiliteit kijken, maar ook de gedachte welke leerstijl het beste bij de desbetreffende cursist(en) past. Hiervoor bedenk ik dan ook de juiste opleidingsoplossing, zodat men datgene leert om met plezier naar het werk te kunnen gaan, want als je jouw werk met plezier doet, krijg je er energie van, ben je veel productiever en word je ook erg gewaardeerd.